• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
 • Snelle levering op uw werkplek
 • Klantenservice

In geval van nood moet iedereen een gebouw snel en veilig kunnen verlaten. Dat lijkt simpel, maar bij calamiteiten vallen nog altijd onnodig veel slachtoffers omdat nooduitgangen niet tijdig bereikt worden. Wat bij daglicht een makkelijke route lijkt, wordt bij stroomuitval of rookontwikkeling een moeilijke weg. Zeker voor mensen die niet dagelijks in het gebouw aanwezig zijn.

Vluchtwegaanduiding bestaat uit beeldtekens en pictogrammen
Vluchtwegaanduiding bestaat uit beeldtekens en pictogrammen

Periodiek controleren
Net als brandblussers en brandslanghaspels moet de noodverlichting in een gebouw periodiek gecontroleerd worden, zodat ook bij stroomuitval de vluchtwegen snel en veilig te vinden zijn. Bij calamiteiten wordt bovendien meer en meer gekeken of er wel aan de verplichtingen is voldaan.

NEN-EN 1838
Onder de term noodverlichting wordt, volgens de NEN-EN 1838, vluchtroute-verlichting, anti-paniekverlichting en verlichting van werkplekken met verhoogd risico verstaan.

 • Vluchtrouteverlichting
  De vluchtrouteverlichting moet zeker stellen dat de vluchtmogelijkheden goed kunnen worden herkend en op een veilige manier kunnen worden gebruikt. Vluchtrouteverlichting bestaat uit de vluchtwegverlichting (verlichting van de route zelf) en vluchtwegaanduiding. Vluchtwegaanduiding bestaat uit beeldtekens en pictogrammen. Deze worden in detail beschreven in de NEN-EN-ISO 7010.
 • Anti-paniekverlichting
  Deze verlichting dient ervoor paniek te voorkomen en personen in staat te stellen een plaats te bereiken waar de vluchtroute kan worden herkend.
 • Verlichting van werkplekken met verhoogd risico
  Deze dient ervoor te zorgen dat personen, die door het wegvallen van verlichting in een mogelijk gevaarlijke situatie verkeren, voldoende licht hebben om een kritiek proces af te sluiten en aansluitend veilig te vluchten.

Elk marktsegment zijn eigen noodverlichting
Iedere situatie vereist een eigen aanpak. Dat geldt ook voor noodverlichting. Zo zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de functies of eigenschappen die een noodverlichtingsarmatuur moet hebben. Zo speelt bij Horeca- of Retail omgevingen de uitstraling van noodverlichting een grote rol. Hier zal men snel kiezen voor een armatuur met een mooi design. Bij kantoor- of zorgtoepassingen worden veelal eenvoudige armaturen met een strak design toegepast en op scholen kiest men voor een robuust en degelijk armatuur. Technische Unie biedt voor elke toepassing meerdere oplossingen. Een selectie hiervan is te vinden op deze klikbare selectiekaart (PDF, 375kB).

Noodverlichting voor de industriële omgeving
In veel industriële omgevingen is het niet toegestaan of aan te raden om reguliere noodverlichting toe te passen. Denk hierbij aan explosieveilige, waterdichte of chemisch resistente noodverlichtingsarmaturen.

Praktijkgids noodverlichting
De NVFN (samenwerkingsverband van toonaangevende Nederlandse fabrikanten van noodverlichting) heeft als doelstelling om de markt duidelijkheid te bieden op het gebied van regelgeving en normering. In het kader daarvan geeft de vereniging o.a. de Praktijkgids Noodverlichting uit.

Log in om verder te lezen