• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Door de steeds hogere energiekosten en de toenemende focus op klimaatbescherming wordt de vraag naar energiebesparing steeds belangrijker. Vooral in toepassingen met een hoog energieverbruik spelen energie-efficiënte verlichtingsoplossingen een steeds belangrijkere rol. Zodra een aantal verlichtingstoestellen door een systeem worden aangestuurd is er eigenlijk al sprake van lichtmanagement.

Specifieke doelstellingen
Er bestaan verschillende soorten lichtmanagementsystemen (LMS) met specifieke doelstellingen: energiebesparing, flexibiliteit en scenografie.

Energiebesparing

Lichtmanagementsystemen op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing zijn — in combinatie met energiezuinige lichtarmaturen met hoog lichtrendement en laag-verlies-ballast — het middel bij uitstek om een energiezuinige verlichtingsinstallatie te realiseren.

Aanwezigheidsdetectie en bewegingsdetectie
Het gebeurt maar al te vaak dat de verlichting in een ruimte onnodig blijft branden. Daarom wordt in veel ruimtes - zoals vergaderzalen, gangen, toiletten en schoollokalen – gebruik gemaakt van aanwezigheidsdetectie (AWD) en/of bewegingsdetectie (BWD). Dit voorkomt niet alleen energieverspilling, het verhoogt ook het comfort van de gebruiker. Ook voelt de gebruiker zich vaak veiliger door de automatische verlichting in een ruimte.

Daglichtafhankelijke verlichtingssystemen
Ook daglichtafhankelijke verlichtingssystemen zorgen voor een verhoogde energie-efficiëntie. Bij voldoende daglicht wordt de verlichtingssterkte automatisch gedimd – en zelfs volledig gedeactiveerd indien het daglicht de vereiste lichtsterkte levert. Zodra het nodig is, vult de verlichtingsinstallatie de lichtsterkte aan tot het vereiste Lux niveau. Kunstlicht en daglicht vullen elkaar bij deze toepassing perfect aan en maken een besparing tot 60% mogelijk.

Tot 80% besparen
Wie kiest voor een combinatie van aanwezigheidsdetectie, bewegingsdetectie en daglichtdetectie kan zelfs 70 tot 80% besparen op zijn energiefactuur.

Flexibiliteit

Om een investering te optimaliseren worden ruimtes vaak voor meerdere toepassingen gebruikt. De verlichting in dergelijke ruimtes moet flexibel aangepast kunnen worden aan de meest uiteenlopende eisen. Hiervoor is, naast een op de voorziene behoeftes afgestemde lichtplanning, een sturingssysteem nodig dat de verlichtingsgroepen kan inschakelen, dimmen en uitschakelen. Dat gebeurt met behulp van voorgeprogrammeerde verlichtingsscènes, die worden gekozen via een computer, wand-schakelpanelen of afstandsbediening.

Transformatie in een handomdraai
Met behulp van voorgeprogrammeerde verlichtingsscènes wordt een kantoorruimte in een handomdraai omgetoverd in een vergaderzaal, werkruimte of receptieruimte. Of wordt een sporthal getransformeerd tot feestzaal.

Dynamische toepassingen
Dynamische toepassingen met sturing van lichtkleur en lichtsterkte, op basis van led’s of gekleurde fluorescentie- en laagspannings-halogeenlampen, zijn sinds kort mogelijk. Ze maken het mogelijk om verlichting aan onze voorkeuren en stemming aan te passen. Zo kan dynamische verlichting inspelen op werkprocessen (productiviteit stimuleren), op verkoopprocessen (customer experience) of op genezingsprocessen (stemming beïnvloeden).

Bekijk hier een overzicht van onze belangrijkste leveranciers op het gebied van lichtmanagementsystemen.