• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Led staat voor “Light Emitting Diode”, lichtuitstralende diode in het Nederlands. Kort gezegd is het een elektronische lichtbron die geen gebruikt maakt van verbranding (zoals een gloeilamp). De kleur die een ledlamp of led-diode geeft, is afhankelijk van de frequentie van het licht. Hoe lager de frequentie, hoe roder het licht.

Overname van markt
Mede door de uitfasering van de gloeilamp (i.v.m. strengere Europese wetgeving) en voordelen op het gebied van o.a. levensduur wordt de markt steeds meer overgenomen door ledverlichting.

Voordelen ledverlichting

  • Groot aantal branduren (tot 50.000)
  • Geen kwetsbare onderdelen
  • Hoog rendement
  • Geen infrarood of ultraviolet licht
  • Geen opwarmtijd

Nadelen geminimaliseerd
De nadelen die tot voor kort nog aan ledverlichting kleefden, zijn inmiddels geminimaliseerd. De prijs is sterk afgenomen en daarnaast is een ledlamp in veel gevallen al na enkele jaren voordeliger dan alle andere vormen van verlichting. Het idee dat de lichtsterkte en lichtkleur tegenvallen is inmiddels ook achterhaald. Tegenwoordig kunnen ledlampen echter kleurweergaves bereiken die vrijwel gelijk zijn aan de vertrouwde gloeilamp (tot RA98) en een breed spectrum aan kleurweergaves bereiken (tussen 1.900 en 10.000 Kelvin).

In alle situaties toepasbaar
Bijna in alle situaties waar voorheen gloeilampen of andere conventionele verlichting werd gebruikt, worden nu ook led-oplossingen gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn industriële verlichting, buitenverlichting, winkel-/showroomverlichting, werkplekverlichting, belichting van objecten in een museum, decoratieve verlichting en natuurlijk verlichting in woningen.

Grootste kansen en misverstanden
De Lichtwijzer van Technische Unie geeft u inzicht in de meest voorkomende kansen en misverstanden bij het werken met nieuwe lichtoplossingen. Over ieder onderwerp is natuurlijk meer informatie beschikbaar dan in de Lichtwijzer staat vermeld.

Conversietabel
Aangezien het soms lastig kan zijn om te bepalen welke ledlamp een conventioneel exemplaar vervangt, vindt u hier een conversietabel waarin wattages en lichtstromen vergeleken worden.

Log in om verder te lezen

Lees meer over: