• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Woninginbraak is een zogenoemde ‘High Impact Crime’, een misdaad met grote gevolgen voor de slachtoffers. Daarom is het voor de overheid al enkele jaren een speerpunt om het aantal (woning-) inbraken te laten dalen. De belangrijkste manier om dat te bereiken is om bewoners bewust te maken van de risico’s op woninginbraak en om te stimuleren om preventieve maatregelen te nemen.

Afname aantal woninginbraken
In 2012 stelde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het doel om het aantal woninginbraken in 2018 teruggebracht te hebben tot 65.000 per jaar. Door betere voorlichting, strenger optreden van politie en justitie en de introductie van het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt het aantal woninginbraken ieder jaar verder af. In 2015 werden 64.560 woninginbraken of pogingen tot woninginbraken gepleegd. Dat zijn 6.680 minder woninginbraken dan in 2014. Daarmee is het doel van Opstelten gehaald, maar dan nog zijn het veel te veel inbraken. Het doel van 65.000 per jaar staat namelijk gelijk aan 178 inbraken per dag. Zonder van een huis een vesting te maken, kan dat aantal verder verlaagd worden. De meeste inbraken zijn namelijk het werk van ‘gelegenheidsinbrekers’.

Wanneer op de dag wordt er het meest ingebroken?
Veel mensen denken dat de meeste inbraken ’s nachts plaatsvinden. Onderzoek van analisten van de Nationale Politie laat echter een ander beeld zien: slechts 13 procent van de woninginbraken vindt in de nachtelijke uren plaats. De meeste inbraken vinden plaats in de middag- of avonduren, maar liefst 60 procent. Het zwaartepunt ligt in het weekend, tussen 16.00 en 20.00 uur.

Gelegenheidsinbrekers
De meeste inbraken (ongeveer 80 procent) worden gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. De gelegenheidsinbreker werkt vaak in wijken die hij goed kent en gebruikt het liefst klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Tijd is één van de belangrijkste vijanden van de inbreker; hij wil graag snel zijn slag slaan en weer verder. Uit onderzoek van de politie blijkt dat, wanneer een woning voldoende beveiligd is, de gelegenheidsinbreker buiten de deur blijft. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel inbrekers het liefst werken in een omgeving die ze goed kennen. Statistieken laten zien dat inbrekers gemiddeld slechts 800 meter afleggen van het woonadres naar de pleeglocatie.

Belangrijkste preventietips
De kans op een inbraak is nooit helemaal uit te sluiten, maar met de juiste producten en preventietips is de kans op een inbraak wel aanzienlijk te verkleinen. De belangrijkste stap is het gebruik van goed hang- en sluitwerk, wat ook goed gebruikt wordt. Dat wil zeggen; deuren en ramen sluiten en afsluiten met een sleutel. Het kost inbrekers dan veel tijd om binnen te komen, waardoor ze waarschijnlijk een ander object zullen kiezen.

Alarmsysteem
Een tweede stap is het toepassen van een goed alarmsysteem, eventueel gecombineerd met een beveiligingscamera voor toezicht. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de politie dat sociale controle en toezicht in de straat of de wijk bijzonder effectief is in het terugdringen van het aantal inbraken. Naast goede voorzorgsmaatregelen zoals sloten, camera’s en alarmsystemen is het dus zaak om met de buurt goed op elkaars huizen te letten.

Vijf tips tegen woninginbraak
In onderstaand filmpje van het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden de vijf belangrijkste tips tegen woninginbraken op een rijtje gezet. Voormalig inbreker Theo Korsten laat zien hoe gemakkelijk het soms is om een huis binnen te komen. Een expert van Justitie geeft vijf tips waarmee een kwart van alle inbraken voorkomen kan worden.

  1. Doe de voordeur op slot 
  2. Laat geen laders of trapjes in de achtertuin liggen 
  3. Draai de schuur op slot 
  4. Zorg voor goede verlichting, zowel binnen als buiten
  5. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen 

Lees meer over: