• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Vrijwel iedereen kent het gevaar van brand. Jaarlijks vallen er nog steeds vele gewonden en doden door brand en de daarbij behorende rookontwikkeling. Daarnaast zijn de gevolgen van een (woning-) brand voor veel mensen groot: vuur vernietigt vrijwel alles wat het tegenkomt. Het belang van een goede brandpreventie is dan ook groot.

Feiten en cijfers over brand in Nederland
Hoe groot de noodzaak voor goede preventie is, blijkt wel uit de cijfers: in 2015 kwamen er in totaal ongeveer 85.000 brandmeldingen bij de brandweer binnen. Dat is een gemiddelde van 232 meldingen per dag. Ook laten de cijfers zien dat er een daling is ten opzichte van voorgaande jaren, vooral dankzij betere brandmeldinstallaties en brandprocedures bij bedrijven en instellingen. Goed nieuws is dat het aantal slachtoffers ieder jaar verder daalt. Toch waren er in 2015 nog 31 dodelijke slachtoffers te betreuren. 

Oorzaken van brand
Verreweg de meeste branden (52%) ontstaan door defecte apparatuur, bijvoorbeeld door kortsluiting of oververhitting van magnetrons of wasdrogers. Brandstichting is in 15% van de gevallen de oorzaak van brand. Ook roken (7%) en brandgevaarlijke werkzaamheden in en rond het huis leiden geregeld tot een woningbrand (6%). Daarnaast zijn er nog verschillende oorzaken aan te wijzen, zoals open haarden, spelen met vuur, vuurwerk en keukenbranden.

Slachtoffers van brand
Veel branden hebben helaas nog altijd slachtoffers tot gevolg. De brandweer waarschuwt dan ook dat een brand zich sneller ontwikkelt dan veel mensen zich beseffen en adviseert bij brand om te vluchten in plaats van zelf te proberen het vuur te doven. In veel gevallen hebben de bewoners niet meer dan 3 minuten om te vluchten in het geval van brand. Het inademen van de rook die vrijkomt bij een brand levert de meeste doden en gewonden op.

Brandpreventie
Het aantal gebouw- en woningbranden en het aantal slachtoffers neemt de afgelopen jaren gelukkig langzaam af. Instanties als de brandweer en de brandwondenstichting benadrukken het belang van goede preventie, snelle brandmelding en vrije vluchtroutes om het aantal branden en slachtoffers verder terug te dringen. Ongeveer tweederde van alle brandmeldingen die bij de meldkamer van de brandweer binnenkomen, komt vanaf een automatische alarminstallatie. In 2013 was bij 60 procent van de onderzochte woningbranden geen rookmelder in het getroffen huis aanwezig. Een snelle detectie van rook en brand helpt om erger te voorkomen.

Koolmonoxide
Naast brand, is koolmonoxide een groot gevaar. Jaarlijks raken er ruim 1000 mensen gewond en komen er 10 mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat bijna 70% van de respondenten niet over een koolmonoxide-alarm in huis beschikt. Ook op het gebied van voorlichting is winst te behalen: een kwart van de Nederlanders denkt dat een koolmonoxidelek te herkennen is aan een opvallende geur en 14% denkt dat koolmonoxide een zichtbaar gas is. Wat beide niet het geval is.

Lees meer over: