• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Toekomstgericht bouwen of renoveren is onmogelijk zonder oog te hebben voor energiebesparing en duurzaamheid. De hernieuwde aandacht voor het Energielabel voor woningen en het per 26 september 2015 verplichte systeemlabel voor verwarmingssystemen is ook een belangrijke reden voor de huidige focus op duurzame, toekomstgerichte oplossingen.

Ambitieuze energiedoelen EU
Energiezuinige ketels en producten, goede isolatie maar ook verantwoord gebruik van energie zijn essentiële elementen met het oog op de toekomst. Vanuit de EU zijn er ambitieuze energiedoelen gesteld voor het duurzaam produceren van energie. Dat heeft alleen zin als er ook bewust met energie wordt omgesprongen.

Nieuwe ErP-richtlijn
Om deze ambitieuze energiedoelen te behalen, heeft de EU een nieuwe energierichtlijn ingevoerd. Met ingang van 26 september 2015 dienen alle warmwater- en verwarmingsproducten en -systemen te zijn voorzien van een energielabel. Dit verplichte energielabel is vergelijkbaar met andere labels op bijvoorbeeld tv’s en auto’s. Een groot verschil is echter dat binnen de verwarmingstechniek verschillende producten gecombineerd kunnen worden tot één verwarmingssysteem. Daarom komen er twee typen energielabels: een productlabel voor afzonderlijke producten (verantwoordelijkheid fabrikant) en een systeemlabel voor samengestelde systemen (verantwoordelijkheid installateur).

Lees hier meer over de nieuwe energielabels


Overzicht van energiebesparende toepassingen


Hieronder vindt u verschillende voorbeelden van energiebesparende toepassingen. Zo wordt iedereen iedere dag een beetje groener door de toepassing van bijvoorbeeld energiezuinige verlichting, domotica-oplossingen en PV-systemen.

Ledverlichting
Energiezuinige verlichting, en dan in het bijzonder led, is een slimme toekomstgerichte oplossing die zichzelf snel terugverdient. Onder invloed van het verbod op de verkoop van gloeilampen zijn led-lampen de afgelopen jaren snel populair geworden. En dat is niet voor niets, er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van ledverlichting.

De zuinigheid komt op de eerste plaats; een led-lamp is tot 80 procent zuiniger dan een ouderwetse gloeilamp. Bovendien hebben led lampen een veel langere levensduur, met een groot aantal branduren (tot 50.000). Ze zijn op veel plaatsen toe te passen, vaak gewoon in bestaande armaturen. Ook is de lichtkwaliteit de afgelopen jaren sterk verbeterd, en hebben led-lampen geen opwarmtijd. Bij het inschakelen bieden ze direct de juiste lichtsterkte en lichtkwaliteit. Op de Technische Unie themapagina Verlichting kunt u nog veel meer over de voordelen van ledverlichting lezen.

Aanwezigheidssensoren
Door (led-)verlichting te koppelen aan een bewegings- of aanwezigheidssensor kan een nog grotere besparing gerealiseerd worden. Wanneer een sensor beweging detecteert gaat het licht automatisch aan en blijft het branden zo lang er personen aanwezig zijn. Dat is bijvoorbeeld handig in trappenhuizen, gangen, toilet of badkamer. Ook op kantoren kan er veel bespaard worden met de plaatsing van sensoren doordat er niet langer onnodig licht blijft branden in bijvoorbeeld vergaderruimtes die niet gebruikt worden.

De bewegingsmelders zijn als losse onderdelen beschikbaar, maar kunnen ook geïntegreerd zijn in armaturen. Dergelijke armaturen zijn volledig in te regelen naar behoefte, daardoor wordt bijvoorbeeld een trappenhuis verlicht op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Daarna zal de verlichting in stappen weer gedimd worden naar een lager lichtniveau.

Domotica
Elders gaven we verschillende voorbeelden van de rol die domotica speelt bij het verhogen van het wooncomfort. Ook als het gaat om energiebesparing wordt het belang van domotica (of huisautomatisering) steeds groter. Bijvoorbeeld door de hierboven beschreven sensoren te koppelen aan een automatiseringssysteem (bijvoorbeeld KNX of Busch-Jaeger), waarmee precies inzichtelijk wordt welke lampen er branden en hoeveel energie daarmee verbruikt wordt. Ook wordt het zo mogelijk om verlichting centraal uit te schakelen zodat er nooit meer onnodig lampen blijven branden als de laatste persoon de woning of het kantoor heeft verlaten.

Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik in huizen of kantoren inzichtelijk te maken met de toepassing van slimme ‘meters’ die het energieverbruik van apparaten of ruimtes registreren. Via een centraal dashboard wordt inzichtelijk waar de grootste verbruikers staan of welke afwijking er zichtbaar zijn. Zo kunnen de juiste acties ondernomen worden om het energieverbruik omlaag te brengen.

Ook slimme thermostaten horen in dit rijtje thuis. In combinatie met de aanwezigheidssensoren hoeft er niet onnodig verwarmd te worden wanneer er niemand in een ruimte aanwezig. Bediening op afstand wordt mogelijk met behulp van mobiele apps, die tegelijk inzicht geven in het verbruik.

Isolatie
Als het aankomt op energiebesparing speelt ook goede isolatie een grote rol. Op verschillende plekken in huis of kantoor kan er met de juiste toepassing veel bespaard worden. Dubbel glas en isolatie van wanden of daken is bij veel mensen wel bekend, vooral om te besparen op energie en stookkosten. Veel mensen kiezen hierbij voor thermische isolatieplaten die voorkomen dat warmte het huis via het dak verlaat.

Recent is hier een nieuwe natuurlijke optie bijgekomen, namelijk die van een groendak of een sedumdak. Door een laag groene planten op de dakbedekking van een plat of licht hellend dak aan te brengen ontstaat een natuurlijk isolerend effect wat zorgt voor een natuurlijke koeling in de zomer en warmtebehoud in de winter. Daarnaast is een groendak milieuvriendelijk: het vermindert de uitstoot van schadelijke CO2-stoffen en reduceert het atmosferisch fijnstof. Op de pagina Dakoplossingen leest u meer over de mogelijkheden van een groendak en dakisolatie.

Ook het isoleren van leidingen is een rendabele activiteit. Niet-geïsoleerde leidingen geven namelijk warmte af in ruimten waar dat niet nodig is. Zo geven bijvoorbeeld leidingen tegen het plafond warmte af op een plek waar geen directe behoefte is. Isolatie van die leidingen geeft dan een direct financieel rendement. De terugverdientijd ligt in de meeste gevallen binnen 1 jaar. Door leidingen, afsluiters, pompen en overgangen te isoleren, wordt niet alleen energieverspilling tegengegaan. Goede isolatie zorgt er ook voor dat er geen condensvorming op kan treden. Op de lange duur kan condensvorming leiden tot bijvoorbeeld schimmel- of mosvorming.

PV-systemen
Om energiekosten terug te brengen kan men investeren in PV-systemen. Door de plaatsing van zonnepanelen op het eigen dak kunnen bewoners zelf energie opwekken en zelfs op den duur ‘terug verkopen’ aan de energiemaatschappijen. Meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van pv-systemen vindt u op onze themapagina Zonnepanelen.

eMobility
Elektrisch autorijden is aan een flinke opmars bezig. Rijden met een oplaadbare auto is stil, comfortabel en daarnaast beter voor het milieu dan de traditionele brandstofauto. Veel mensen hebben dit al ondervonden en het aantal auto’s met een stekker is dan ook in minder dan twee jaar vertienvoudigd. Deze trend zal de komende jaren in rap tempo doorzetten en dit betekent dat steeds meer mensen thuis, maar ook bij het bedrijf de auto willen opladen. Om dat snel, veilig en eenvoudig te kunnen doen, is een elektrisch oplaadpunt nodig. Bij een ‘toekomstgerichte verbouwing’ is het dus verstandig om alvast na te denken over de plaatsing van een oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Een oplaadpunt is namelijk meer dan een stopcontact. Het ‘praat’ met bijvoorbeeld de auto, slimme meter of een laad-beheersysteem. Hiermee kan de geladen stroom automatisch worden verrekend, kan een laadpunt worden afgeschermd voor andere gebruikers of kan met de smartphone worden ingelogd om het verbruik te bekijken. Kortom, functionaliteiten die bijdragen aan het comfort en gemak van de gebruiker. Wilt u een woning of kantoorpand volledig ‘future-proof’ maken? Dan kan een oplaadpunt voor elektrische auto’s natuurlijk niet ontbreken. Lees alles over de mogelijkheden op de themapagina eMobility.

 

 

Log in om verder te lezen