• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Een van de belangrijkste redenen voor woningrenovatie is comfortverhoging. Vaak wordt de keuze daarvoor pas gemaakt als daar een aanleiding voor is: een kapotte ketel, raam of kozijn. Of een geplande verbouwing vanwege veranderingen in het leven, zoals de komst van kinderen, of juist een noodzakelijke aanpassing vanwege de leeftijd van de bewoners.

In 2050 zal naar verwachting 33% van de bevolking ouder zijn dan 60 jaar, tegen 22% in 2012. Dit stelt u als installateur voor grote uitdagingen, maar levert ook veel kansen op het gebied van gezond oud worden en langer en comfortabel zelfstandig wonen.

Technische Unie biedt een groot assortiment van producten die bijdragen aan meer leef comfort in huis én op kantoor. Hieronder hebben we ter inspiratie enkele voorbeelden verzameld waarmee u als bouwer of installateur een adviserende rol voor uw klanten kunt spelen.

Levensloopbestendig sanitair
Volgens een actuele studie van de VDS (Vereinigung Deutsche Sanitärwirtschaft) wil 88% van de bevolking een levensloop bestendige badkamer. Omdat een badkamer een lange levensduur heeft, vinden steeds meer mensen het belangrijk, ook jonge mensen, dat de badkamer voor alle levensfases geschikt is. Het design is daarbij uiterst belangrijk. Waar vroeger hulpmiddelen en aangepaste toiletten of douchezittingen vaak een weinig aantrekkelijk ontwerp hadden, spelen de ontwerpers nu in op de trends in de badkamer. Zo wordt het mogelijk om een comfortbadkamer mét een mooi design te plaatsen.

Steeds vaker zien we een in hoogte verstelbaar toilet terug in de comfortbadkamer. Dat varieert van een volledige toiletpot (of zelfs wastafel) die met een druk op de knop hoger of lager kan worden gezet, tot alleen een verhoogde toiletzitting.

Die laatste is vooral voor lange mensen en senioren geschikt. Ook de douche-wc (ook wel Japans toilet) wint snel aan populariteit, waarbij het al mogelijk is om bestaande toiletten binnen een dag om te bouwen tot douche-wc. Een andere trend in de comfortbadkamer is de komst van de drempelloze douches, die een instap makkelijker en veiliger maken. Daarnaast zorgt het ontbreken van een rand of drempel in de douche voor een strakke, stijlvolle aanblik, waardoor dit alle generaties zal aanspreken.

Ook de leveranciers van kranen en douches innoveren in hoog tempo door. We zien verschillende ontwikkelingen die voor meer comfort en gebruiksgemak zorgen. De moderne kranen en douchekopen zijn vrijwel allemaal waterbesparend, maar leveren wel een comfortabele ervaring. HansGrohe heeft het assortiment Select-producten uitgerust met een speciale Select-knop die voor meer comfort zorgt. Met één druk op de Select-knop kan er van straalsoort gewisseld worden of de kraan aan- of uitgezet worden.

Domotica en beveiliging 
Domotica-toepassingen gaan een belangrijke rol spelen bij het creëren van meer wooncomfort, maar ook op het gebied van beveiliging en langer zelfstandig thuiswonen. Huisautomatisering, zoals domotica ook wel wordt genoemd, is de integratie van slimme technologieën en diensten met als doel een betere kwaliteit van leven door meer comfort, veiligheid en duurzaamheid.

Met het oog op de toekomst spelen domotica-systemen, vooral vanwege de uitgebreide toepassingsmogelijkheden, een belangrijke rol. Domotica zorgt voor meer gebruiksgemak, niet alleen voor ouderen en hulpbehoevenden, maar voor het hele gezin. Daarbij moet gedacht worden aan afstandsbediening van bijvoorbeeld verlichting, verwarming en klimaatbeheersing. Dat kan via een centrale wandschakelaar, maar ook via een mobiele app op een smartphone of tablet. De systemen zijn gemakkelijk aan te passen en uit te breiden als de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld een deurcommunicatiesysteem waarmee direct duidelijk wordt wie er voor de deur staat, en waarmee op afstand gecommuniceerd kan worden. Of een inbraakbeveiligingssysteem dat in geval van onraad direct laat zien wat er waar in huis mis is.

Nog een stap verder gaan de videosystemen voor supervisie op afstand. Maar liefst 74% van de Europeanen ziet heil in het gebruik van monitoringsystemen om ouder wordende familie en vrienden in de gaten te kunnen houden. 53% is van mening dat supervisie systemen en medische ondersteuning ouderen in staat zal stellen om langer thuis te blijven wonen.

Voor alle generaties is afstandsbediening van verlichting een welkome aanvulling aan het wooncomfort. Met een druk op de knop wordt het mogelijk om het licht aan- of uit te doen, ook vanaf een ander locatie. Ook kunnen gemakkelijk lichtscènes voorgeprogrammeerd worden om een bepaalde sfeer in huis te creëren.

De grootste uitdaging zit hem erin dat de ouder wordende consument ook gemakkelijk gebruik moet kunnen maken van alle systemen. Er zijn verschillende systemen voor domotica-oplossingen, zoals KNX, eNet, Funk, Busch-free@home. Al deze systemen zijn in het assortiment van Technische Unie opgenomen en zonder al te veel aanpassingen in vrijwel iedere woning of kantoor toe te passen.

Verwarming en klimaatcontrole
De meeste mensen associëren een comfortabel huis met een warme en gezellige binnenatmosfeer. Niet alleen goede verwarming, maar ook goede ventilatie is hierbij belangrijk. Bij de bouw of renovatie van een woning of kantoor kunt u hier als installateur direct de juiste aanpassingen voor doen, met de plaatsing van bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel, duurzame radiatoren, geïsoleerde of buis-in-buis-leidingsystemen of een energiezuinige circulatiepomp.

Op het gebied van verwarming zijn er verschillende comfortverhogende oplossingen. Een goede CV-ketel is natuurlijk een eerste vereiste, maar daarna zijn er nog veel mogelijkheden om het comfort in huis verder te verhogen. Door de leidingen goed te isoleren gaat er geen energie verloren, worden er geen ruimtes verwarmd die niet warm hoeven te worden en zullen de leefruimtes ook sneller warm worden.

Ook een energiezuinige circulatiepomp draagt hier aan bij. Een dergelijke circulatiepomp zorgt ervoor dat het water voor verwarming en tapwater altijd correct wordt gecirculeerd. Zo wordt het hoogst mogelijke comfort geleverd, met het laagst mogelijke energieverbruik. Bovendien is een flinke waterbesparing te realiseren, doordat er altijd direct warm tapwater beschikbaar is. Naar schatting wordt er in een typisch gezin van drie personen in een woning van 150-200 m2 tot wel 16.000 liter per jaar verspild.

Radiatoren spelen ook een grote rol bij meer comfort. Moderne radiatoren zijn door hun compacte formaat en gebruikte materialen sneller opgewarmd en leveren zo een optimale temperatuurcontrole. Nog meer gebruiksgemak wordt bereikt met radiatorknoppen op heuphoogte, zodat bukken niet meer nodig is. Thermostatische radiatorkranen dragen niet alleen bij aan meer comfort, maar helpen ook om een besparing tot wel 15 procent op energieverbruik te realiseren.

Log in om verder te lezen