• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Onder woongebouwen vallen de groepen eengezinswoningen en appartementen. In deze gevallen is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor de waterleiding en de hygiëne van het drinkwater. De verantwoordelijkheid ligt vanaf de hoofdkraan tot de tappunten. Dit betekent dat de bewoner zelf moet voorkomen dat bacteriën zoals legionella zich kunnen gaan vermenigvuldigen in de waterleiding.

Kans op vervuild drinkwater nihil
Door veelvoudig gebruik van waterleidingen in woongebouwen is de kans op stagnatie en vervuild water nihil. Er kan wel enig risico ontstaan door afwezigheid van de bewoner vanwege vakantie of door leegstand van de woning. Maar ook al is de kans op vervuild drinkwater nihil, men kan wel rekening houden met de belangrijkste aandachtsgebieden.

Belangrijke aandachtsgebieden & oplossingen

• Hotspots
Plaatsen waar ongewenste opwarming van leidingwater tot boven 25 graden Celsius optreedt, noemt men“hotspots”. Waterleidingen kunnen ongewenst opwarmen door bijvoorbeeld een te hoge omgevingstemperatuur of dicht in de buurt liggende warme leidingen, zoals leidingen t.b.v. vloerverwarming, radiatorverwarming en circulatieleidingen voor warm tapwater. Opwarming van het water betekent een mogelijke groeimogelijkheid voor bacteriën. Door leidingen goed te scheiden en/of isoleren kan dit voorkomen worden.

• Dode leidingen
Tijdens het verbouwen van een woning kunnen er dode leidingdelen ontstaan. Dit zijn aftakkingen waar weinig of geen doorstroming plaatsvindt. Doordat dit water stil staat, is het de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Het is daarom belangrijk de dode leiding te verwijderen tot en met de aftakking.

• Weinig gebruikte tappunten
Als er tappunten zijn die weinig worden gebruikt, kan er een kwaliteitsvermindering van het drinkwater in de installatie ontstaan. Daarom is het nodig deze tappunten minimaal een keer per week enkele minuten te spoelen. Ook kan worden overwogen de betreffende tappunten te verwijderen, inclusief de leiding daar naartoe en het T-stuk.

• Ontwerp waterleiding
Van oudsher is men gewend een T-stuk installatie te maken. Echter het komt de drinkwaterhygiëne ten goede om bij het ontwerpen van de waterleiding rekening te houden met doorstromend aansluiten (serieleiding) en om te eindigen bij een veel gebruikt tappunt zoals een vaatwasser, toilet of een elektronische kraan met een automatische cyclusspoeling.

• Kalkvorming in waterleiding, keukenapparatuur en sanitaire kranen
Ons drinkwater wordt uit verschillende bronnen gewonnen. In deze bronnen komen van nature verschillende waardes van calcium en magnesium voor, ook wel hardheid genoemd. Het stromen door verschillende leidingen draagt daaraan bij. Kalkvorming kan tegengegaan worden door het toepassen van waterontharders en filters die zorgen voor gefilterd drinkwater.

• Hygiënisch werken
Een leidinginstallatie transporteert drinkwater en moet voldoen aan strenge eisen. Om er voor te zorgen dat het schoon en betrouwbaar is moet er hygiënisch gewerkt worden. Tips hiervoor vindt u op onze overzichtspagina ‘Aandachtsgebieden & Oplossingen.

Bekijk hier alle aandachtsgebieden, oplossingen & tips

Oplossingen in producten
Technische Unie biedt een breed scala aan producten die de drinkwaterhygiëne ondersteunen, zoals filters, kranen, isolatie voor leidingen en nog veel meer.

Bekijk hier een volledig overzicht van het assortiment 

Lees meer over: