• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice
Groendak
Groendak

Een groendak houdt in dat er een laag groen (planten) aangebracht wordt bovenop de bestaande dakbedekking. Een groendak is zowel te plaatsen op een plat dak als op een dak met een lichte helling (tot 15 graden). Het dak moet wel het gewicht van deze extra groenlaag kunnen ondersteunen en er moet een goed afvoersysteem aanwezig zijn.

Sedum
Bij groendak bestaat de dakbedekking meestal uit sedum. Dit is een vetkruid dat u eenvoudig uitrolt. Sedum is goed bestand tegen weer en wind en onderhoudsvrij. Sedummatten kunnen geplaatst worden op nieuwe of bestaande dakbedekking. De dakbedekking moet wel geschikt zijn hiervoor. Het werkt isolerend tijdens de zomer- maanden. Wist u bijvoorbeeld dat groene daken in de zomer tot 50 graden koeler zijn dan zwarte daken? Dit kan resulteren in een 5 graden koelere ruimte onder het groene dak.

Soorten groendaken:
- Intensief systeem (leefdak): te vergelijken met de normale tuin, verschillende begroeiing
- Extensief systeem: ‘onderhoudsvrije’ daktuin, vaak met voor gekweekte sedummatten. Deze vorm van groendak komt het meeste voor.

N.b. Technische Unie biedt uitsluitend een extensief systeem

Voor- en nadelen
Een groendak heeft een aantal sterke voordelen. Het dak komt er levendiger uit te zien, ieder seizoen geeft een nieuwe aanblik. Een groendak zorgt bovendien voor een verlenging van de levensduur van de huidige dakbedekking. Dit komt doordat deze groenlaag uw huidige dakbedekking extra beschermt tegen de schadelijke effecten van ozoninvloeden, regen, hagel en wind.

Een groendak draagt tevens bij aan energiebesparing en comfortverhoging: het dak heeft een extra isolerend effect wat zorgt voor een natuurlijke koeling in de zomer en warmtebehoud in de winter. Daarnaast is een groendak milieuvriendelijk: het vermindert de uitstoot van schadelijke CO2-stoffen en reduceert het atmosferisch fijnstof. Sommige gemeenten, voornamelijk grote steden, verstrekken om die reden subsidies voor het aanleggen van groene dakbedekking. De subsidie varieert tussen de 20 en 50 euro per m2.

Voordelen
• Verlenging levensduur dakbedekking.
• Energiebesparing en verbetering wooncomfort. Beschermt het gebouw tegen zon en zorgt daarvoor voor natuurlijkere koeling (let op: een groendak is geen vervanger van isolatieplaten). Het dak moet dus in combinatie met isolatie gemaakt worden.
• Geluidsisolatie: een groendak dempt (contact) geluid,zoals kletterende regen of hagel.
• Weinig tot geen onderhoud. De traag groeiende planten vergen nauwelijks tot geen onderhoud, want hoeven niet gemaaid of gesnoeid te worden. Daarnaast kunnen ze goed tegen droogte.
• Buffering, verdamping en vertraagt afvoeren van regenwater al met 50%.
• Esthetisch: Permanente vegetatie die per seizoen anders kleurt. Bloeitijd: mei-augustus. Compenseert de terugdringing van de natuur, brengt meer leven in de stad.
• Milieuvriendelijk: verbetert de luchtkwaliteit door het opvangen van fijnstof.

Nadelen
• Een groendak vergt enig onderhoud. Bijvoorbeeld in de zomer bij grote droogte water geven.

Assortiment
Technische Unie biedt een kant-en-klare oplossing van 2,4 m2, bestaande uit 2 opbouwmodules:

• opbouwmodule bestaande uit PE folie, drainagemat en substraat
module Sedum / levende planten

Beide modules dienen tegelijkertijd besteld te worden. De sedumplanten worden rechtstreeks geleverd. Uiteraard met volledige systeemgarantie (zie TU Groen & disclaimer).

Daarnaast biedt Technische Unie ook nog een assortiment aanverwante artikelen bij dit Groendak assortiment:
BOCO BESCHERMFOLIE 0,4MM RO100
BOCO CONTROLEPUT GROENDAK+AFD
BOCO DAKR 15X1 APP 460P60 RO15
BOCO DRAINAGE MAT RO30
BOCO GRIND GROENDAK 16/32 ZK25
BOCO GRINDKER. BRUTE 1,5MM LG3
BOCO SUBSTRAAT GROENDAK ZK20

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

• Zorg ervoor dat de waterdichte laag (dakbedekking) wortelwerend is. Gebruik geen bitumen dakbedekking. Firestone EPDM is een product dat veel wordt toegepast in combinatie met groendak vanwege zijn wortelwerende eigenschappen. Daarnaast dient er altijd een drainagemat toegepast te worden, deze zorgt er namelijk voor dat overtollig water afgevoerd kan worden. Teveel water op het dak is slecht voor het sedum.

• Zodra er gewerkt wordt met een Firestone EPDM dakfolie van Mawipex is deze FLL gecertificeerd. Dit betekent dat de dakbedekking aantoonbaar geschikt is voor groenvoorzieningen op een dak, mits de dakconstructie het aan kan.

• Let erbij plaatsing van een groendak op dat er tenminste eenlaagdikte van tenminste 6 cm aan substraat gebruikt wordt i.v.m. hechting van de vegetatiemat.

• Zorg voor aanwezigheid van afschot in het dak: bij onvoldoende afschot op een dak kan er water op het dak blijven staan. Zodra de vegetatiemat langdurig onder water staat ontstaat er verzadiging. Dit kan nadelig werken voor de vegetatiematten.

Wet- en regelgeving Groendak
Bekijk hier de wet- en regelgeving aangaande Groendak

Lees meer over: