• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Winter-APK: waar let u op in de woning van uw klant?

Belt uw klant voor een probleem met zijn cv-ketel? Dan lost u dat uiteraard graag op. Maar als u daar tóch bent, kunt ook eens naar de rest van de woning kijken. Is deze wel winterklaar? 

De kans dat een cv-ketel in de winter mankementen vertoont is best groot. Dit komt omdat de ketel juist dan zeer intensief wordt gebruikt. Een cv-ketel is een complexe installatie. Ze moeten steeds beter presteren, maar ook zuiniger worden. En compacter. En zo lang mogelijk meegaan. Toch blijven cv-ketels kwetsbaar én kunnen er zo nu en dan problemen ontstaan. De problemen die het meest voorkomen zijn een koolmonoxide lek, tikkende radiatoren, radiatoren die niet warm worden en geen warm tapwater.

Bekijk hier het stappenplan van IMI Hydronic Engineering om een cv-ketel winterklaar te maken.

Is de woning van de klant al winterklaar?

Bent u klaar met het oplossen van het cv-ketelprobleem? Stel dan eens voor om de rest van het huis door te lopen. Is de woning klaar voor de winter?

Radiatoren warm genoeg?

Worden de radiatoren goed warm wanneer je de cv-ketel van de klant aanzet? Ontlucht eventueel de radiatoren en vul de ketel bij met water voor een hogere druk.

Bevroren leidingen

Met strenge vorst bestaat de kans dat een waterleiding bevriest. Leg uw klant daarom uit om de thermostaat van de verwarming nooit lager te zetten dan 16 graden Celsius. Ook als de klant niet thuis is. Betreft het een oude woning? Dan kunt u aanraden om de leidingen te voorzien van leidingisolatie.

Ventileren in de winter

Wijs uw klant erop dat het belangrijk is om de woning goed te ventileren. Ook wanneer het buiten keihard vriest. Ventilatieroosters in de woning moeten open blijven. Als de verwarmingsketel op volle toeren draait in een slecht geventileerd huis en er gaat iets kapot aan het systeem, is er kans op koolmonoxidevergiftiging. In een goed geventileerde woning is die kans al veel kleiner.

Vorstvrijlint buitenkraan

Heeft uw klant een buitenkraan? Draai de watertoevoer dan dicht zodra er vorst is voorspeld. Bevroren water zet uit, waardoor de kans ontstaat dat de leiding barst. Het beste kunt u daarom de watertoevoer dichtdraaien en de kraan even laten leeglopen. Gebruikt de klant de buitenkraan ook in de winter? Dan kunt u leidingisolatie met vorstvrijlint voorstellen.

Dak en dakgoten

Het kan erg regenen in de winter. Het is dan ook heel erg belangrijk dat de dakgoten van uw klant schoon blijven, zodat er geen water op het dak of in de goten blijft staan. Als dit water bevriest, kan dit schade brengen aan het dak en de dakgoten. Wijs uw klant erop dat alle bladeren uit de dakgoot verwijderd moeten worden. U kunt voorstellen te kijken of de regenpijpen nog voldoende afvoeren. Tegen het bevriezen van dakgoten bestaat ook gootverwarming. Deze verwarmt de goot met een kabel.

Adviseer uw klant in zuiniger verwarmen

Heeft uw klant een vaak een hoge energierekening? Probeer eens te achterhalen waar dat aan ligt. Is de woning slecht geïsoleerd? Hoe hoog zet de klant de thermostaat? Met een slimme thermostaat heeft uw klant beter inzicht in zijn verbruik. Dus als u toch al bij een klant bent: stel slimme vragen over de rest van de woning en wie weet kunt u de klant met veel meer helpen dan alleen een kapotte cv-ketel.Lees meer over:

Gerelateerd

KetelKansen: extra voordeel bij Nefit en Remeha

Nefit TrendLine en Remeha HR-ketels schaft u t/m 31 mei bij Technische Unie aan met extra voordeel! Pak die KetelKansen!

Verklaring Nefit

Naar aanleiding van berichten in de media heeft Nefit de volgende verklaring uitgegeven.

Helft ongevallen koolmonoxide bij moderne cv-installaties

Helft ongevallen koolmonoxide bij moderne cv-installaties

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46 procent van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het algemene beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren.

Masterwatt introduceert nieuwe generatie elektrische cv-ketels

Maak kennis met de serie nieuwe elektrische cv-ketels van Masterwatt: de Calida Compact en de Calida Compact Duo. De ketels kunnen worden toegepast in een verwarmingssysteem voor vloerverwarming, radiatoren of indirect gestookte systemen.

Remeha Calenta Ace: dé cv-ketel voor luxe wooncomfort

De Remeha Calenta Ace is een topcomfort cv-ketel die zuiniger en efficiënter presteert dankzij verbeterde regeltechniek. Daarnaast neemt de Calenta Ace u veel zorgen uit handen. In veel situaties een naadloos passend verwarmingstoestel.

Remeha introduceert nieuwe cv-ketel voor luxe wooncomfort

De nieuwste cv-ketel van Remeha ‘Calenta Ace’ is de opvolger van de cv-ketel Calenta. Naast een nieuwe toestelbesturing is de Calenta Ace nu ook voorzien van robuuste messing hydroblokken en een warmtewisselaar die voorzien is van een oppervlaktebehandeling. Fysieke reiniging van de warmtewisselaar is daardoor niet meer nodig. De Calenta Ace levert door eSmart Inside ruim comfort en is daarmee geschikt voor luxe woningen.