• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Warmtewet benadeelt consument en installateur

MKB-Nederland en UNETO-VNI vragen in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de monopoliepositie die warmteleveranciers hebben door de Warmtewet van 1 januari 2014.

Nadelig voor consument én installateur
De brancheverenigingen komen op voor de installateur die omzet zou mislopen door de monopoliepositie van de warmteleveranciers. Het gaat om de bepaling in de wet die stelt dat ‘levering van warmtewisselaars aan kleinverbruikers op een warmtenet is voorbehouden aan de energieleverancier’. Die bepaling is echter nadelig voor de consument, omdat zijn keuze bij de aanschaf van een warmtewisselaar tot één aanbieder wordt beperkt. En de installatiebedrijven die actief zijn in deze sector (met name de kleinere) lopen daardoor bovendien omzet mis.

Herziening in 2017
De minister heeft aangekondigd dat de Warmtewet die 1 januari 2014 in werking is getreden, zal worden geëvalueerd en waarschijnlijk in 2017 zal worden herzien. Volgens MKB-Nederland en Uneto-VNI zijn er geen gegronde redenen om af te wijken van het vrijemarktprincipe, dat nu verstoord wordt. De functie van de warmtedistributie-unit na het afleverpunt is immers vergelijkbaar met die van een cv-ketel in een gasnet. En ook daar is sprake van een vrije markt. Bovendien heeft de warmteleverancier geen prikkel om de consument de meest energiezuinige warmtewisselaars aan te bieden; hij verdient immers meer bij een hoger warmteverbruik.

Keuzevrijheid
MKB-Nederland en UNETO-VNI pleiten dus voor keuzevrijheid voor de consument. Dit betekent dat, net als bij een CV-ketel, de consument zelf de partij kan kiezen voor aanschaf, huur en onderhoud van de warmtedistributie-unit. Daarmee heeft de warmteleverancier slechts het alleenrecht voor de levering van de meetinrichting. Deze oplossing kan eenvoudig worden doorgevoerd bij de aanstaande herziening van de Warmtewet. Voor de tussenliggende periode vragen ze de minister om een passende oplossing.

Lees het gehele artikel en de brief op MKB.nl

Gerelateerd

EXPO15: W-Boot met veel extra’s

EXPO15: W-Boot met veel extra’s

Van 13 oktober tot en met 24 november vaart onze EXPO-boot weer door het land. Aan boord tonen meer dan 100 leveranciers hun noviteiten en oplossingen op het gebied van sanitair, verwarming- en klimaattechniek, gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen. EXPO15 heeft voor elk wat wils.