• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Vanaf 1 januari 2016 subsidie beschikbaar voor sanering asbestdaken

Vanaf 1 januari 2016 subsidie beschikbaar voor sanering asbestdaken

Vanaf volgend jaar kunnen eigenaren van gebouwen die nog een dak met asbest hebben een subsidie aanvragen voor renovatie. De subsidieregeling is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het leven geroepen om de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn.

Subsidie als extra stimulans

Staatssecretaris Dijksma: ‘De subsidie is een extra aansporing om binnen negen jaar alle daken asbestvrij te krijgen. Maar er is meer nodig om dit te bereiken. Partijen als landbouworganisatie LTO, de Bond voor Verzekeraars en Bouwend Nederland hebben hiervoor een initiatief aangekondigd om eigenaren van daken te helpen bij hun sanering.’

Voor particulieren en bedrijven

De subsidie is voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter, en kan zowel door particulieren als bedrijven worden aangevraagd. Per vierkante meter wordt er 4,50 euro subsidie gegeven, met een maximum van 25.000 euro per adres. Voor de subsidieregeling is tot en met 2019 minimaal 75 miljoen beschikbaar. Volgend jaar is het subsidiebudget vastgesteld op tien miljoen euro.

Voorwaarden subsidie

Een van de voorwaarden bij het toekennen van de subsidie is dat de werkzaamheden door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. Ander asbestmateriaal dat in gebouwen kan zitten, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden omdat dit materiaal niet onder invloed van de buitenlucht verweert en niet vrij kan komen. Dit materiaal komt dan ook niet in aanmerking voor de subsidie, maar vaak is het wel praktisch om dit gelijk mee nemen bij een sanering.

Waarom verbod op asbestdaken?

Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen mogen in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken.

Lees meer over:

Gerelateerd

Verbod asbestdaken na 2024

Het einde van de asbestdaken is nu toch écht in zicht: na 2024 zijn deze verboden in Nederland. Afgelopen dinsdag is het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen.