• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

UNETO-VNI: hoog tijd voor verplichte APK van woningen

APK woningen

Het is hoog tijd voor een verplichte vijfjaarlijkse APK van gas, water en elektra in woningen. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI pleit hiervoor naar aanleiding van een snelle toename van het aantal ongevallen met gasinstallaties in ons land. 

Terpstra: “De alarmbel moet gaan rinkelen. Bij meer dan 400.000 cv-installaties vindt nooit controle plaats. Dat levert levensgevaarlijke situaties op. Maar ook elektra en waterleidingen leveren veiligheidsrisico’s op als ze nooit worden gecontroleerd.”

Onderhoud cv

UNETO-VNI wil in gesprek met de overheid om een APK voor woninginstallaties te bepleiten. Voorzitter Doekle Terpstra: “Een APK voor auto’s vinden we de normaalste zaak van de wereld, wat ons betreft moet dat ook voor gas, water en elektra gaan gelden. UNETO-VNI heeft een keuring voor woninginstallaties ontwikkeld die we vandaag al kunnen hanteren. Met een APK kunnen we de huizen in ons land veel veiliger maken.”

Taak van gemeenten

Terpstra signaleert dat de meeste gemeenten hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van gas, water en elektra in woningen onvoldoende onderkennen. “Controle en handhaving zijn een taak van Bouw- en Woningtoezicht, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Het toezicht is slecht en de handhaving nog slechter. Dat levert steeds meer onveilige installaties op en een steeds grotere kans op ongelukken.”

Verzekeraars

De voorzitter van UNETO-VNI ziet ook een rol weggelegd voor verzekeraars. Terpstra: “UNETO-VNI wil graag afspraken maken met het Verbond van Verzekeraars. Ik kan me voorstellen dat in de toekomst woningbezitters die hun elektra, gas- en leidingwaterinstallatie laten keuren een korting krijgen op hun polis. Het is ook in het belang van verzekeraars dat we woningen veiliger maken. Veel water- en brandschade valt te voorkomen. Dat bespaart verzekeraars jaarlijks miljoenen euro’s aan schade-uitkeringen.”

APK-proef Utrecht

Volgens Terpstra onderstrepen de resultaten van een eerder gehouden proef met een woning-APK in Utrecht de noodzaak van een APK. “Meer dan de helft van de gecontroleerde woningen daar voldeed niet aan de keuringseisen. Dat is buitengewoon zorgwekkend. Het is tijd voor actie."

Lees meer over:

Gerelateerd

UNETO-VNI wordt Techniek Nederland

Op 15 januari 2019 wijzigt UNETO-VNI haar naam in Techniek Nederland. Hiertoe is besloten tijdens een speciale ledenvergadering op 6 september.

Woning-APK wordt NEN-norm

NEN en brancheorganisaties Uneto-VNI en TVVL willen samen de ‘woning-APK’ veranderen in de volwaardige norm NEN 8025. Hiermee wordt de NTA 8025, een technische richtlijn voor de inspectie van woninginstallaties, herzien.

UNETO-VNI: ‘De installatiebranche gaat snel groeien’

UNETO-VNI: ‘De installatiebranche gaat snel groeien’

Volgens het rapport 'Economische vooruitzichten installatiebranche 2017 en verder' van UNETO-VNI gaan bedrijven in de technische installatiebranche vanaf volgend jaar profiteren van een snelle marktgroei.

Installatiebranche is eind 2016 positiever dan afgelopen vier jaar

Installatiebranche is eind 2016 positiever dan afgelopen vier jaar

De verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2016 zijn beter dan ze de afgelopen vier jaar zijn geweest. Die conclusie kan getrokken worden uit het laatste UNETO-VNI-conjunctuuronderzoek van 2016.

Installatiebranche steeds positiever over marktontwikkeling

Installatiebranche steeds positiever over marktontwikkeling

Ondernemers in de installatiebranche zijn steeds positiever over de marktontwikkeling. Vooral de nieuwbouw, renovatie en onderhoud van woningen hebben de wind in de rug. Meer dan 40 procent van de ondernemers verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar groei in dit marktsegment. Dit blijkt uit een conjunctuurenquête van UNETO-VNI.

Verduurzaming woningcorporaties blijft achter op energieakkoord

Verduurzaming woningcorporaties blijft achter op energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat woningcorporaties dienen te streven naar een huurwoningvoorraad met gemiddeld energielabel B in 2020. Met nog vier jaar te gaan, heeft nog geen kwart van de huurwoningen dat. In opdracht van Bouwend Nederland en UNETO-VNI zocht Onderzoeksbureau Team Vier uit hoe dat komt.

Probleemloze data-uitwisseling in installatiebranche binnenkort realiteit

Probleemloze data-uitwisseling in installatiebranche binnenkort realiteit

Brancheorganisatie UNETO-VNI presenteerde vorige week een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) én de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dankzij deze initiatieven kunnen installatiebedrijven binnenkort gebruik maken van één, uniform informatiemodel.