• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

UNETO-VNI: ‘De installatiebranche gaat snel groeien’

UNETO-VNI: ‘De installatiebranche gaat snel groeien’

Volgens het rapport 'Economische vooruitzichten installatiebranche 2017 en verder' van UNETO-VNI gaan bedrijven in de technische installatiebranche vanaf volgend jaar profiteren van een snelle marktgroei.

Economisch herstel

De snelle marktontwikkeling is te danken aan het algemene economisch herstel, een steeds groter aandeel van de installatietechniek in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie, en extra werk vanuit trends als energiebesparing en verduurzaming, langer zelfstandig wonen en de ontwikkeling naar smart buildings.

Woningbouw groeit het snelst

De installatiebranche is de komende jaren een van de snelst groeiende sectoren. In 2016 komt het installatievolume uit op ruim 16,5 miljard euro, in 2017 groeit de markt verder naar circa 17,5 miljard euro en in 2021 zal de branche ruim 20 miljard euro omzetten. De grootste volumestijgingen komen voor rekening van installatiebedrijven die actief zijn in de woningbouw. Dat marktsegment groeit in 2016 met vijf procent en in 2017 met zeven procent.

Meer investeringen

Het snelle herstel van de woningmarkt en het consumentenvertrouwen leiden tot een toename van de investeringen in badkamerrenovaties, domotica en energiezuinige woningen met zonnepanelen en warmtepompen. De komende jaren neemt de nieuwbouw vooral toe in de vrije sector, waar meer en duurdere installatietechniek wordt toegepast dan in de corporatiesector.

Meer banen

Naar verwachting leidt het economisch herstel vanaf volgend jaar tot een werkgelegenheidsgroei van 3 procent op jaarbasis. In 2020 is de installatiebranche weer terug op het werkgelegenheidsniveau van voor de crisis met 135.000 arbeidsplaatsen. Aandacht voor voldoende instroom van technische vakmensen blijft hard nodig om de groeikansen te kunnen realiseren.

Vooral groei in elektrotechniek en ict

Met name de installatiedisciplines met ict als verbindende schakel profiteren van de groei, waarbij de elektrotechniek de grootste stijging noteert. Dat is onder meer te danken aan de toepassing van domotica en gebouwautomatisering, de opkomst van systemen en apparaten die onderling gekoppeld zijn via internet (internet of things), elektronische beveiliging en de snelle groei van de markt voor energiebesparing en duurzame energieopwekking.

Overhandiging rapport

UNETO-VNI-voorzitter Titia Siertsema overhandigde het rapport, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy, deze week aan Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW en Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland.

Bezoek de website van UNETO-VNI om verder te lezen en het rapport te downloaden

Lees meer over:

Gerelateerd

UNETO-VNI wordt Techniek Nederland

Op 15 januari 2019 wijzigt UNETO-VNI haar naam in Techniek Nederland. Hiertoe is besloten tijdens een speciale ledenvergadering op 6 september.

Omzet elektrotechnische installatiebranche in de lift

Elektrotechnische installatiebranche in de lift

Het optimisme groeit in de elektrotechnische installatiebranche. De omzet zit namelijk flink in de lift. Dit blijkt uit het recent verschenen marketingrapport 'Installatiebranche E-sector 2017'. Meer dan de helft van de installateurs zag de omzet in 2016 stijgen. In 2017 stijgt dit naar verwachting nog meer.

UNETO-VNI: hoog tijd voor verplichte APK van woningen

APK woningen

Het is hoog tijd voor een verplichte vijfjaarlijkse APK van gas, water en elektra in woningen. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI pleit hiervoor naar aanleiding van een snelle toename van het aantal ongevallen met gasinstallaties in ons land. 

ING Economisch Bureau verwacht in 2017 omzetstijging bij installateurs

ING Economisch Bureau verwacht in 2017 omzetstijging bij installateurs

Net als UNETO-VNI verwacht ook ING Economisch Bureau in 2017 verdere groei in de installatiebranche. In het derde kwartaal van 2016 groeide de omzet bij installateurs met ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor 2017 verwacht ING Economisch Bureau een verdere stijging van de omzet in de installatiebranche.

Installatiebranche is eind 2016 positiever dan afgelopen vier jaar

Installatiebranche is eind 2016 positiever dan afgelopen vier jaar

De verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2016 zijn beter dan ze de afgelopen vier jaar zijn geweest. Die conclusie kan getrokken worden uit het laatste UNETO-VNI-conjunctuuronderzoek van 2016.

Installatiebranche steeds positiever over marktontwikkeling

Installatiebranche steeds positiever over marktontwikkeling

Ondernemers in de installatiebranche zijn steeds positiever over de marktontwikkeling. Vooral de nieuwbouw, renovatie en onderhoud van woningen hebben de wind in de rug. Meer dan 40 procent van de ondernemers verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar groei in dit marktsegment. Dit blijkt uit een conjunctuurenquête van UNETO-VNI.

Verduurzaming woningcorporaties blijft achter op energieakkoord

Verduurzaming woningcorporaties blijft achter op energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat woningcorporaties dienen te streven naar een huurwoningvoorraad met gemiddeld energielabel B in 2020. Met nog vier jaar te gaan, heeft nog geen kwart van de huurwoningen dat. In opdracht van Bouwend Nederland en UNETO-VNI zocht Onderzoeksbureau Team Vier uit hoe dat komt.

Probleemloze data-uitwisseling in installatiebranche binnenkort realiteit

Probleemloze data-uitwisseling in installatiebranche binnenkort realiteit

Brancheorganisatie UNETO-VNI presenteerde vorige week een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) én de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dankzij deze initiatieven kunnen installatiebedrijven binnenkort gebruik maken van één, uniform informatiemodel.