• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Trend: verharding van de tuin

Trend: verharding van de tuin

Mensen willen meer groen, maar tuinieren doen ze niet van harte. Gevolg is ‘een verharding van tuin’. Dat blijkt uit een onderzoek naar tuinen en tuinieren, getiteld Tussen groen en grijs, die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op 7 juli heeft gepubliceerd.

70 procent heeft een tuin

Bijna nergens in Europa hebben meer huizenbezitters een tuin dan in Nederland. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders beschikt over een tuin. Ruim de helft van de mensen zegt zelf te tuinieren, maar echt van harte gaat dat niet, stelt het SCP. Tuinen moeten vooral onderhoudsarm zijn, en dan lijkt een bestrate tuin de beste optie.

Betegelde tuin is nadelig voor het milieu

Planten in potten kunnen wel een groene toets aanbrengen, maar een betegelde tuin heeft een duidelijk nadeel voor het milieu, vooral bij opwarming van de aarde. Er is dan meer behoefte aan verkoeling en goede afvoer van hemelwater. Bestrating brengt het omgekeerde teweeg: stenen slaan warmte op en verhinderen opname van regenwater. Dit zorgt voor overlopende riolen, waardoor het oppervlaktewater verontreinigd raakt. Hiermee is de duurzaamheid in het geding. Bij een betegelde tuin is een goed afwateringsysteem dan ook van groot belang.

Waarom kiest men voor een betegelde tuin?

Er zijn enkele omgevings- en persoonskenmerken die verband houden met meer groen of juist meer grijs in de tuin. Meer bestrating gaat samen met voorstedelijke woonmilieus waar tuinen ‘gewoon’ zijn, met kleine voor- of achtertuinen en met parkeren op eigen erf. Verder komt bestrating vaker voor bij jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens dertig uur per week. Groene tuinen komen vooral voor bij ouderen en hoger opgeleiden met grote tuinen in centrumstedelijke milieus, waar tuinen bijzonder zijn, of juist in dorpen waar bestraten minder de norm is. Een belangrijke bevinding is dat de kans op een groene of bestrate tuin aanmerkelijk groter is als de overburen ook zo’n type tuin hebben. Tuinaanleg lijkt aldus besmettelijk, een ervaring die gedeeld wordt door diverse geïnterviewden.

Positieve effecten van een groene omgeving

Uit onderzoek blijkt dat een groene woonomgeving positieve effecten heeft op de (geestelijke) gezondheid. Daarnaast zijn er baten in de vorm van onder meer een gunstiger microklimaat en betere opname van regenwater. Dit laatste wordt urgenter naarmate het klimaat warmer wordt en zowel verkoeling als regenwaterafvoer problematischer gaat worden. Beplante tuinen leveren bovendien een bijdrage aan de biodiversiteit. Groen is dus belangrijker dan we denken.

Bekijk hier meer informatie, producten en tips aangaande het aanleggen van een tuin

Lees hier het gehele onderzoek ‘Tussen groen en grijs’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau

Gerelateerd

Vakkennis over multifunctionele daken verzameld op online platform

Vakkennis over multifunctionele daken verzameld op online platform

Op het online platform Multifunctioneledaken.nl is vakkennis voor de aanleg van multifunctionele daken verzameld. Het doel is om, door middel van een combinatie van groene-, gele-, rode en blauwe oplossingen, de versteende stad veranderen in een leefbare metropool geschikt voor de toekomst, opgewassen tegen klimaatveranderingen.

Nationaal Congres Sanitaire Technieken: legionellapreventie en hemelwaterafvoer

TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken

Op 27 juni vindt de zevende editie van het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken plaats in theater De Flint te Amersfoort. Tijdens het congres komt VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs zijn plannen voor een gerichtere regelgeving op het gebied van legionellapreventie toelichten. Binnen de installatiesector zijn de reacties hierop zeer verdeeld.

Alle asbestdaken moeten vervangen worden voor 2024

Per 1 januari 2024 gaat een verbod op asbestdaken in. In de komende negen jaar moeten dus alle asbestdaken worden vervangen. Het vakblad voor de dakensector, Roofs, sprak erover met Edwin Zoontjes van branchevereniging VERAS.

Nieuw bij Technische Unie: ACO GM-X

Het ACO GM-X dakafvoeren- en leidingsysteem is een modulair systeem voor verschillende toepassingsgebieden. Hierbij staan duurzaamheid, robuustheid en brandveiligheid centraal. Vanaf nu is ook dit systeem verkrijgbaar bij Technische Unie.

Nieuw: RHEINZINK Vergaarbakken XL

Nieuw: RHEINZINK Vergaarbakken XL

RHEINZINK introduceert nieuwe XL vergaarbakken met een diameter van 100 millimeter.