• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Tekort aan bouwvakkers: zzp'er pakt zijn kans met hoger uurloon

Bouwvakker ZZP

De uurtarieven van de zzp'ers in de bouw schieten omhoog. Er is weer zo veel werk, dat de bouwsector handen tekortkomt. Dat biedt kansen voor zelfstandigen, zo schrijft het NOS.

Tijdens de crisis daalde het uurtarief soms tot 15 euro per uur. Onderaan de streep houd je daarvan weinig over. Tijdens de financiële crisis was het gemiddelde tarief 25 euro, inmiddels is het gestegen naar 45 euro per uur. 

Een uurtarief van 45 euro is echt op zijn plaats", zegt oud-SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij is tegenwoordig voorzitter van AFNL-NOA, de aannemersfederatie Bouw & Infra en ondernemingsvereniging voor afbouwbedrijven in Nederland. Aannemers komen volgens de AFNL-NOA door de stijgende uurtarieven niet in de problemen.

Focuspunten

Het personeelstekort in de bouwsector speelt al langer. Volgens de AFNL-NOA is het nu zaak om een buffer op te bouwen om te investeren. "De mensen in de bouw moeten goed verdienen. Alleen op die manier kun je mensen behouden en jongeren aantrekken. Er zijn echt handjes nodig in de bouw", zegt voorzitter Gesthuizen.

Het imago van de bouw kan nog veel beter. "Veel jongeren maken zich zorgen om het salaris en de politiek beslist dat er steeds langer moet worden doorgewerkt." Gesthuizen wil betere lonen en een eerlijke pensioenleeftijd. "Laten we ervoor zorgen dat de tarieven stabiel blijven en dat mensen zich ook echt verzekeren als zelfstandige", zegt Gesthuizen.

Meer informatie:

Bekijk het volledige artikel met enkele ZZP’ers aan het woord op NOS.nl.

Lees meer over:

Gerelateerd

Bouw doet niets met adviezen Onderzoeksraad voor Veiligheid

Bouw doet niets met adviezen Onderzoeksraad voor Veiligheid

De bouw trekt zich weinig aan van adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, blijkt uit onderzoek van Cobouw.

Flink tekort installatiemonteurs door economische groei

Banen bouw

In de bouw, ICT en zorg is een groot tekort aan personeel, meldt het UWV. Er is vooral veel vraag naar installatiemonteurs, metselaars en timmermannen.

Bouwsector ruim 6 zes procent meer omzet

Bouwplaats

De bouwsector heeft vorig jaar 6,3 meer omzet gemaakt dan in 2015. Vooral in de burgerlijke en utiliteitsbouw ging het goed. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor bouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volledig herstel werkgelegenheid in de bouw

Cijfers bouw 2017

De werkgelegenheid in de bouw komt de komende jaren zo goed als terug op het niveau van voor de financiële crisis van 2008. Vooral de groei in de woningbouw is explosief: de totale bouwproductie ligt in 2019 waarschijnlijk op het niveau van voor de crisis. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in het vorige week verschenen rapport ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2017’.

De bouwplaats wordt steeds meer een montageplaats

De bouwplaats wordt steeds meer een montageplaats

Binnen de bouw- en installatiesector is een trend gaande richting conceptueel en modulair bouwen: de bouwplaats wordt steeds meer een montageplaats. Tegelijkertijd is er een trend gaande richting meer maatwerk producten in plaats van massaproductie. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 700 bouwprofessionals.

Sector bouw en infra vergrijst, bouwopleidingen onder druk

Sector bouw en infra vergrijst, bouwopleidingen onder druk

Werknemers in de bouw- en infrasector vergrijzen. Omgekeerd stromen er steeds minder jongeren de sector in en drogen de bouwopleidingen op. Met de huidige toename van de bouwproductie zal dit op termijn een personeelstekort veroorzaken. Dit concludeert kennis- en adviescentrum Volandis in haar Rapportage arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie 2016.

FNV Bouw opent meldpunt misstanden bouwplaatsen

FNV Bouw is bezig met het inrichten van een meldpunt waar bouwvakkers anoniem gevaarlijke situaties op de bouwplaats kunnen melden. Ze verwacht het meldpunt in september te kunnen starten.

Imago bouwsector kan profiteren van meer aandacht en reclame

Imago bouwsector kan profiteren van meer aandacht en reclame

Eerder bleek al dat bijna vier op de vijf Nederlanders neutraal tot positief aankijkt tegen werken in de bouw. Hoe kan dit verder verbeterd worden? Het blijk dat naast het leveren van betere kwaliteit en salaris, ook meer aandacht en reclame het beeld over de sector positief kan verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Monitor Bouwketen: 2016 is goed van start gegaan

bouw groei

Na een forse productiestijging in 2015 is de bouwketen in 2016 goed van start gegaan. De orderportefeuille is in vergelijking met de conjunctuurmeting van een halfjaar geleden met bijna een maand toegenomen tot 7 maanden. Dit blijkt uit de onlangs gepresenteerde Monitor Bouwketen voorjaar 2016.

Inspectie SZW meldt flinke toename dodelijke ongevallen in de bouw

Inspectie SZW meldt flinke toename dodelijke ongevallen in de bouw

Het afgelopen half jaar is het aantal dodelijke ongevallen in de bouw flink gestegen. In de eerste helft van 2016 kwamen 42 bouwvakkers door een ongeluk op het werk om het leven. Dat is 56 procent meer dan in het eerste half jaar van 2015, toen er 27 bouwvakkers om het leven kwamen, meldt de Inspectie SZW.

‘Groeiende bouwsector ziet toekomst zonnig in’

‘Groeiende bouwsector ziet toekomst zonnig in’

Met een flinke omzetstijging in het eerste kwartaal is de bouw voortvarend begonnen aan 2016. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2015 was de toename 5,5 procent. Ook voor het komende kwartaal zijn bouwondernemers zeer positief gestemd, meldt CBS.

160 locaties open tijdens ‘Dag van de Bouw’

dag van de bouw 2016

Op 4 juni 2016 zijn er tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw maar liefst 160 bouwlocaties open voor het publiek. Op die dag gaan de bouwhekken van bijzondere projecten voor iedereen open. De Dag van de Bouw wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd op initiatief van Bouwend Nederland.

ABN AMRO verwacht verdere groei voor bouwsector in 2016 en 2017

ABN AMRO verwacht verdere groei voor bouwsector in 2016 en 2017

De bouwsector heeft in 2015 een topjaar beleefd, met een groei van de bouwproductie van 8,2 procent. Ook in 2016 en 2017 is verdere groei van de bouwsector te verwachten, al is het groeitempo iets lager, respectievelijk 4,5 en 3,5 procent. Dat meldt het Economisch Bureau van ABN AMRO in een rapport dat donderdag werd gepubliceerd.

Marktvisie opgesteld voor een vitale bouwsector

Marktvisie opgesteld voor een vitale bouwsector

Om de onderlinge samenwerking in de bouwsector te stimuleren, hebben vertegenwoordigers van brancheorganisaties, overheden en bedrijven gezamenlijk een Marktvisie opgesteld. Op 13 januari hebben ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Blok (Bouwen en Wonen) de Marktvisie in ontvangst genomen.

Uurtarief zzp’ers in de bouw nog op crisisniveau

Uurtarief zzp’ers in de bouw nog op crisisniveau

Ondanks het herstel van de bouw ligt het uurtarief van de meeste zzp'ers die werkzaam zijn in die sector nog op het niveau van de crisisjaren. Het werk trekt wel aan maar de tarieven blijven achter. Dat blijkt uit een enquête van Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek.

Veel sectoren profiteren van hoge groei bouwproductie

Veel sectoren profiteren van hoge groei bouwproductie

Alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien in 2015 en 2016, maar met name de bouwproductie herstelt buitengewoon goed dit jaar met een toename van maar liefst zes procent. Reden voor de toename van de bouwproductie is vooral de aantrekkende woningmarkt. Dit blijkt uit een recent rapport van het ING Economisch Bureau.

‘Bouw groeit dit jaar harder dan verwacht’

De totale bouwproductie zal dit jaar sterker groeien dan aanvankelijk werd verwacht. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De groeiverwachting voor 2015 is daarom verhoogd van 3 procent naar 4,5 procent.

‘Miljoenennota draagt niet bij aan herstel bouw’

‘Miljoenennota draagt niet bij aan herstel bouw’

Prinsjesdag 2015 zit er weer op. Na een jarenlange crisis lijken de vooruitzichten iets positiever. De bouwsector bevindt zich nog steeds niet op het niveau van voor de crisis, maar de ergste tijden zijn voorbij. Echter, de nieuwe Miljoenennota draagt niet voldoende bij aan het herstel van de sector volgens de AFNL, NOA en Bouwend Nederland.

Bouw klimt uit diep dal

Bijna alle seinen staan op groen voor de bouw. Dat kopt het CBS is zijn Kwartaalmonitor Bouw en in een speciaal rapport over de crisis en de recente opleving in de bouw. In het laatste kwartaal steeg de omzet, daalde het aantal faillissementen en nam het aantal vacatures verder toe.

BNA: ‘Architect zoekt meer samenwerking met bouw’

BNA: ‘Architect zoekt meer samenwerking met bouw’

Architecten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan samenwerken met andere partijen in de bouw. Daarbij verkennen de meesten ook nieuwe diensten buiten de traditionele architectenwerkzaamheden. Dit blijkt uit onderzoek van de Bond Nederlandse Architecten (BNA).

Robuuste groei in bouw en industrie verwacht

Het komend jaar zullen de meeste Nederlandse bedrijfssectoren ‘robuuste groei’ laten zien. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING op basis van eigen onderzoek. Met 5% wordt de grootste toename verwacht in de bouw. De Nederlandse industrie groeit in 2015 naar verwachting 2 procent.