• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Technische Unie wint eerste Recycle Power Award

Technische Unie heeft uit handen van SVEG-voorzitter Rob de Koning de eerste Recycle Power Award ontvangen. De groothandel leverde afgelopen jaar een buitengewone prestatie door 84,5% van al het afgedankt elektrisch gereedschap bij groothandels in Nederland in te zamelen.

TU Boot Blue Rhapsody

MVO-manager Ariane van Dijk nam de award namens Technische Unie in ontvangst in aanwezigheid van 150 gasten tijdens een feestelijke avond op de TU Boot Blue Rhapsody die lag aangemeerd in de haven van Hoorn.

Nieuwe award van SVEG

De SVEG (Stichting Verwijdering Elektrisch Gereedschap) kent voor de eerste keer deze nieuwe award toe aan bedrijven die een buitengewone bijdrage leveren in de B2B-markt aan de inzameling en daarmee hoogwaardige recycling van afgedankte elektrische apparaten.
De prijs moet bedrijven aanmoedigen meer afgedankt elektrisch gereedschap in te zamelen bij alle schakels in de keten, van producent tot consument en professioneel gebruiker. De SVEG is in Nederland verantwoordelijk voor het organiseren van de inzameling en verwerking van elektrisch en elektronisch gereedschap. De aansturing en uitvoering van de activiteiten is uitbesteed aan Wecycle.

TU zamelde 84,5% van klein e-waste via 38 groothandels in

Technische Unie nam met 84,5% van het ingezamelde klein e-waste via 38 groothandels een uitzonderlijk hoog deel voor haar rekening. Het hoge inzamelpercentage is onder meer te danken aan diverse promotieacties op social media (w.o. videos om klanten te wijzen op de inleverbakken) en aan de manier waarop de inzameling van e-waste als een serieus en relevant maatschappelijk en milieuvraagstuk wordt benaderd. Waar inzameling voor de Technische Unie eerst een extra service was opgezet vanuit het aspect klantenbinding, is het nu een integraal onderdeel van het totale werkproces.
Tekst loopt door onder de video

Ínzamelen is het nieuwe normaal geworden

Ariane Van Dijk, MVO-manager, is meer dan verguld met de eerste Recycle Power Award: “Al onze medewerkers die een rol spelen bij de inzameling van e-waste krijgen hiermee dagelijks te maken. Inmiddels is het binnen ons bedrijf het nieuwe normaal geworden, iets dat we gewoon doen. Deze prijs is een waardering voor alle inspanningen die onze aangesloten vestigingen deden om onze klanten te betrekken bij de inzameling van elektrisch gereedschap. Daarbij is de award een heel goede aanleiding om met onze bezoekers in gesprek te blijven en het belang van e-waste inzameling continu onder de aandacht te brengen.” In de toekomst wil Technische Unie haar inspanningen versterken door gedetailleerd in kaart te gaan brengen hoe bedrijven hun elektrisch gereedschap hanteren, afschrijven en afdanken. “We weten daar eigenlijk nog weinig van.”

Onzichtbare afvalberg aan e-waste

SVEG-voorzitter Rob de Koning vult aan: “Bij consumenten thuis ligt een onzichtbare afvalberg aan e-waste verstopt in allerlei lades en kelders, maar bij bedrijven is dat helaas niet beter gesteld. We kunnen nog veel inzamelwinst halen in de professionele sector. Door organisaties die uitzonderlijke prestaties op dat vlak leveren in het zonnetje te zetten, willen wij ze stimuleren om in nauwe samenwerking met hun klanten zoveel mogelijk afgedankt elektrisch gereedschap via de inleverpunten te verzamelen.”

36,8 miljoen kilo per jaar

Jaarlijks wordt zo’n 36,8 miljoen kilo kleine elektrische apparaten ingezameld, waaronder ook elektrisch gereedschap. Van alle ingezamelde apparaten is dit de grootste stroom. De inzameling van elektrische apparaten via de technische groothandel steeg in 2018 met 21,3% , en is daarmee sinds 2016 verdrievoudigd.