• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Superjachten van Hollandse meesters

Royal Van Lent Shipyard overtreft zichzelf en andere jachtbouwers met haar nieuwe scheepswerf in Amsterdam. Hier kan de afbouwwerf van Feadship, wereldmarktleider in custom-build motorjachten, superjachten tot 160 meter bouwen. Draka en BRI Groep, eveneens van Hollandse origine, werkten samen met Technische Unie mee aan de nieuwbouw.

Uitbreiding

De nieuwe werf in het Westelijk havengebied van Amsterdam is de vierde productiefaciliteit van Feadship in Nederland. Met deze uitbreiding kan Feadship aan de stijgende vraag naar grotere schepen voldoen. Dat is goed voor het voortbestaan van het bedrijf zelf én de Nederlandse jachtbouwindustrie.

Dok met werkplaatsen

De hal van 170 meter lengte en 35 meter hoogte bevat een enorm (droog)dok om superjachten tot 160 meter te bouwen of te herstellen (refit). Tot nu toe was het grootste jacht van Feadship 110 meter lang. Parallel aan het dok liggen over meerdere verdiepingen tien goed geoutilleerde werkplaatsen voor onder andere metaalbewerking, spuitwerk en houtbewerking. Samen met de kantoren, magazijnen, technische ruimten en algemene ruimten, zoals de kantine en de kleed- en lockerruimte, vormen ze een complete fabriek.

Werken op hoogte

‘Die grootte maakt het project uniek, met name het werken op hoogte’, zegt projectleider elektra Marcel Zonneveld van BRI Groep. Het gespecialiseerde bedrijf in klimaattechniek, elektrotechniek, beveiligingstechniek en sanitaire installaties is op zich wel wat gewend. ‘Maar waar wij normaal met twee man kabels trekken, hadden wij nu vijf tot zeven man nodig.’ Het installatiebedrijf, dat de gehele E- en W-installatie realiseerde, zette hoogwerkers en verrijkers in om de zware kabelbundels verticaal te transporteren en op hoogte te monteren.

Grote installatie

Als industrieel gebruiker beschikt de scheepswerf over een eigen 10kV inkoopstation met inpandige transformatoren die drie hoofdverdeelkasten van spanning voorzien. Vanaf de hoofdverdeelkasten lopen Draka voedingskabels naar de vele grootverbruikers (luchtbehandeling, koeling, compressoren, kraanbanen, dokdeuren, enzovoorts) en onderverdeelkasten om uiteindelijk alle 230V aansluitingen, waaronder tientallen wandcontactdozen in de dokranden, te bereiken. Op hoogtijdagen liepen er wel 35 man van BRI Groep op de werf om die uitgebreide elektrotechnische installatie te realiseren.

Draka kabels

Draka heeft naast voedingskabels ook installatie- en brandmeldkabels voor de werf geleverd, merendeels via Technische Unie. ‘Wij werken graag met Draka’, zegt Zonneveld resoluut. ‘Dat werkt goed.’ Overeenkomstig bestek werden halogeenvrije kabels met een hoge brand veiligheid (klasse Cca) toegepast, waaronder met name HULT Cca 3G2,5 mm2, HULT Cca 5G25 mm2 en, vooral waar het nodig was om bochten en niveauverschillen te overbruggen, HULTFLEX XS Cca 5G95 mm2.

Samenwerking met TU

Kenneth Agaton, account manager Technische Unie-vestiging Leiden: ‘Bij grote projecten komt Technische Unie altijd in beeld vanwege onze logistieke betrouwbaarheid. Materialen moeten op het juiste moment en de juiste plek geleverd worden, en daarin blinken wij uit. Daarvoor werken wij nauw samen met fabrikanten, om op tijd te produceren. In dit project zijn de afstemming met Draka én de levering aan BRI Groep vlekkeloos verlopen. Wij zijn supertrots dat wij, notabene met ook Amsterdamse roots uit 1880, in dit mooie project mochten participeren.’

Made in Holland

De nieuwe, Amsterdamse werf is het grootste industrieproject dat BRI Groep tot nu toe realiseerde. De schaal en faam van de werf maken Zonneveld, met zijn 28-jarige carrière bij het installatiebedrijf, trots. Ook omdat BRI Groep met dit project twee gerenommeerde, oerhollandse bedrijven bij elkaar bracht: Royal Van Lent Shipyard (1849) en Draka (1910) hebben beide Amsterdamse roots op een steenworp van elkaar. Zo wordt de bouw van de Nederlandse superjachten van de toekomst gefaciliteerd met Nederlandse installatietechniek en Nederlandse kabels. Wie de wereldzeeën wil veroveren, moet nog steeds in Nederland zijn.

Lees meer over:

Gerelateerd

Draka en Technische Unie samen 250 jaar!

Draka en Technische Unie samen 250 jaar!

Voor Technische Unie en Draka is het een jubileumjaar. Samen bestaan we 250 jaar: Technische Unie 140 jaar en Draka 110 jaar. Deze prachtige mijlpaal laten we niet stilletjes voorbij gaan! We vieren dit graag met u samen.

Expeditieactie Clean2Antarctica van start

De Solar Voyager van Clean2Antarctica nadert de Zuidpool. Het duurzame doel komt steeds dichterbij. Maar ook aan het thuisfront zitten we niet stil. Samen met 6 partners van de expeditie starten we een ijzingwekkend spannende expeditieactie. En u kunt profiteren…

Industrie event: Draka, de juiste kabel voor iedere industri�le omgeving

Draka Industrie Event

Data wordt een van de belangrijkste assets in de toekomstige onderneming. Betrouwbare verbindingen zijn daarom essentieel voor een betrouwbaar proces. Draka levert voor iedere industriële omgeving de juiste kabel. Tijdens het Industrie Event 2017 toont Draka hun kabeloplossingen aan de hand van 3D animaties en samples.

Draka levert compleet assortiment CPR-gegecertificeerde kabels

Draka logo

Vanaf 1 juli 2017 mogen voor permanente installaties in bouwwerken alleen nog CPR-gecertificeerde kabels in de handel worden gebracht. Daarom introduceerde Draka dit jaar veel nieuwe producten voor zowel stroom als signaal- en datacommunicatie.

Nieuw: Blue Label van Draka

Draka introduceert Blue Label voor de voedingsmiddelenindustrie: de H07BQ-f Blue Label en de Potaflex. Met Blue Label kunt u hygiënisch bekabelen met helder blauwe kabels.

Nieuwe release Cable App van Draka

Draka maakt het maken van kabelberekeningen nóg eenvoudiger. De nieuwe release van haar gratis Cable App is gebruiksvriendelijker zónder verlies van functionaliteit. U kunt de nieuwe versie nu via app stores downloaden.

Draka introduceert EMC afgeschermde installatiekabel

Draka introduceert MOTOFLEX EMC, de juiste kabel voor frequentieregeling. Met een frequentieregeling wordt het toerental aangepast aan de vraag. Hierdoor verbruikt een elektromotor niet meer energie dan nodig én bespaart u energie.

Draka introduceert CableApp

De nieuwe en innovatieve CableApp van Draka helpt u om de juiste kabelkeuze te maken voor de meest geschikte toepassing. Deze is geschikt voor elke installatiemethode en bevat tevens alle standaard meetmethodes van NEN 1010. Lees verder en ontdek hoe deze app u verder kan helpen.

Drakaflex H07RN-F Eca kabels: soepel, slijtvast en op maat

Draka heeft het pakket soepele neopreen rubber kabels uitgebreid. Ook de dunnere maten zijn vanaf nu beschikbaar bij Technische Unie.