• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

‘Spectaculaire groei woningbouw zorgt voor veel nieuwe banen’

bouw groei

De bouw heeft in 2015 een topjaar beleefd en was in het afgelopen jaar de belangrijkste groeisector van de Nederlandse economie. Ook voor het komende jaar zal de groei doorzetten, met veel nieuwe banen in de bouw als resultaat. Dat zegt het Economisch Instituut voor de Bouw in het rapport “Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2016”.

Topjaar

In 2015 heeft de bouw een krachtige opleving laten zien. Het productievolume nam met 7% toe, wat neerkomt op een stijging met bijna € 4 miljard. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn eveneens gunstig. De bouwproductie kan zowel in 2016 als in 2017 met 4,5 % toenemen, waarna de groei op middellange termijn afvlakt naar 3% per jaar. Bij deze ontwikkeling stijgt het productievolume van de bouw van € 58 miljard in 2015 naar € 72 miljard in 2021.

Woningbouw stimuleert herstel

Het afgelopen jaar stond in het teken van een spectaculaire toename van de woningbouw. Volgens voorlopige cijfers is de nieuwbouwproductie in 2015 met 24% gegroeid, terwijl de herstel- en verbouwactiviteiten in de woningbouw met 17% zijn toegenomen. De gunstige ontwikkeling van de woningbouwproductie komt niet onverwacht, maar de omvang van de productiestijging heeft alle positieve verwachtingen nog ruimschoots overtroffen, aldus het EiB.

De woningbouw blijft ook de komende jaren de motor van de groei. Bij de nieuwbouw is zowel in 2016 als in 2017 sprake van dubbele groeicijfers, waarna de groei pas vanaf 2018 weer gaat afvlakken. De investeringen in de utiliteitsbouw en in de grond-, water- en wegenbouw ontwikkelen zich meer gematigd, maar met groeicijfers van 2 tot 3% per jaar over de gehele periode 2016-2021 neemt ook hier de productie gestaag toe in de tijd.

Werkgelegenheid

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de werkgelegenheid in de bouw steeds sterker aantrekken. In de periode tot 2021 zal de werkgelegenheid naar verwachting met 70.000 voltijds arbeidsplaatsen toenemen. Daarmee wordt het massale werkgelegenheidsverlies tijdens de crisis grotendeels gecompenseerd.

16.000 extra banen in 2016

In het licht van de productiestijging was de stijging van de werkgelegenheid in het afgelopen jaar nog beperkt. De toename zat bovendien volledig bij de ‘flexibele schil’, de arbeid die wordt geleverd door zelfstandigen en uitzendkrachten. Dit jaar trekt de werkgelegenheid veel sterker aan en deze zal voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis ook weer meer banen gaan opleveren voor werknemers in de bouw. In 2016 wordt een stijging van de werkgelegenheid verwacht met 16.000 arbeidsjaren, waarvan 10.000 extra voltijds banen voor werknemers in de bouw.

(Bron: EIB)

Lees meer over:

Gerelateerd

Nieuwbouw stagneert door tekort aan materialen, bouwlocaties en specialisten

Nieuwbouw stagneert heipalen op

De woningbouw in Nederland stagneert. Volgens de een ligt het aan een tekort aan heipalen of isolatiematerialen. De ander wijst op de beperkte beschikbaarheid van bouwgrond. Weer een ander geeft de war on talent onder bouwprofessionals en technici de schuld. Er worden creatieve oplossingen gezocht om het tij te keren. 

Bouwsector ruim 6 zes procent meer omzet

Bouwplaats

De bouwsector heeft vorig jaar 6,3 meer omzet gemaakt dan in 2015. Vooral in de burgerlijke en utiliteitsbouw ging het goed. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor bouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

‘Bouw staat aan vooravond grote veranderingen’

Rapport bouw ABN

De bouwsector staat aan de vooravond van grote veranderingen die veel invloed hebben op de arbeidsmarkt. Nieuwe technologieën en digitalisering vragen de komende jaren om een andere aanpak en minder gespecialiseerde vakmensen. Dat voorspellen economen van ABN Amro in het rapport ‘Anders denken, anders doen’.

‘Vertrouwen bouwondernemers op hoogste punt ooit’

Bouwsector

Bouwondernemers hadden nog nooit zoveel vertrouwen in de ontwikkeling van de markt als in het afgelopen kwartaal. Met een groei van 9,5 procent was de bouw in het derde kwartaal van 2016 dan ook de sterkst groeiende bedrijfstak van de Nederlandse economie. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor bouw van CBS.

Serie webinars over duurzame installaties bij renovatie en nieuwbouw

Serie webinars over duurzame installaties bij renovatie en nieuwbouw

Eisma Bouwmedia organiseert in samenwerking met Vaillant vier gratis webinars over duurzame installaties in energiezuinige nieuwbouwwoningen en bij energiebesparende renovaties. De webinars zijn speciaal bedoeld voor architecten en ontwikkelende aannemers die (bijna) nul-op-de-meterwoningen willen realiseren.

Installateurs goed voor 20% bouwomzet

Installatiebranche goed voor 20% bouwomzet

In de installatiebouw werken meer dan 141.000 mensen. De installatiebranche is daarmee goed voor 27 procent van de werkgelegenheid binnen de gehele bouwsector. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Europese database voor energieneutraal (ver)bouwen

Europese database voor energieneutraal (ver)bouwen

Er is een nieuwe online database gelanceerd, PassREg, waarin alle Europese verzamelde kennis over energieneutraal bouwen en renoveren te vinden is. De database is één van de resultaten van het EU-project PassREg voor de uitrol van energieneutraal bouwen met passiefhuis-technologie en herwinbare energievoorziening. Dat meldt DNA in de Bouw.