• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Salderen uitgesteld tot 2023. Zijn zonnepanelen daarna nog wel rendabel?

Salderen mag nog tot 1 januari 2023, besloot minister Wiebes afgelopen april. Hierna blijft de salderingsregeling in principe tot 2031 bestaan. Wel wordt de regeling geleidelijk afgebouwd in de tussenliggende jaren.

Salderen? Wat is dat precies?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig stukken goedkoper dan pakweg 10 jaar geleden. Dit heeft te maken met de dalende prijzen van zonnepanelen zelf. Maar ook met de gunstige salderingsregeling die sinds 2004 bestaat.

Stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. 's Ochtends en 's avonds gebruik je over het algemeen de meeste stroom. Maar de meeste energie wordt juist overdag opgewekt door de panelen op je dak. De zon staat immers overdag het hoogst.

Je gebruikt dus niet altijd je eigen opgewekte stroom. En de stroom die je opwekt en niet gebruikt, wordt automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Bij de jaarlijkse eindafrekening wordt dit gecompenseerd. De teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van de stroom die je via je energieleverancier hebt afgenomen.

Het maakt niet uit wanneer je stroom gebruikt en opwekt. Als blijkt dat je aan het eind van het jaar meer hebt teruggeleverd dan je hebt gebruikt, krijg je geld toe van je energieleverancier. Dit heet de 'salderingsregeling'.

Overigens is je energieleverancier niet verplicht exact hetzelfde tarief te betalen per kWh dan je betaalt aan je leverancier. De voorwaarden en bedragen verschillen per energieleverancier. Het is dus de moeite waard dit goed uit te zoeken. Hoe dan ook kun je financieel een groot voordeel hebben met zelf opgewekte zonne-energie.

Salderingsregeling uitgesteld tot januari 2023

De overheid moest ingrijpen. Minister Wiebes kondigde vorig jaar aan dat de salderingsregeling in 2020 al zou aflopen. Vlak erna werd het met een jaar verlengd. Maar omdat de nieuwe regeling alsnog te complex is om op korte termijn in te voeren, heeft minister Wiebes besloten het salderen door te laten lopen tot 1 januari 2023.

Salderen stopt niet abrupt, maar bouwt langzaam af tot 2031

De salderingsregeling wordt in de jaren na 2023 langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je over je teruggeleverde stroom deels belasting moet gaan betalen. Nu is dat nog niet zo. De afbouw van de salderingsregeling loopt tot 2031. Daarna is de regeling definitief afgeschaft. Eind 2019 laat minister Wiebes weten hoe de afbouw precies in zijn werk gaat.

Salderingsregeling wordt te duur voor de overheid

Salderen is een erg voordelige regeling. En voorlopig blijft het gelukkig ook mogelijk. Dankzij de salderingsregeling én de daling van de aanschafprijs van zonnepanelen is het aantal zonnepanelen op onze daken enorm gestegen.

Door de enorme groei in zonnepanelen kan de overheid de gunstige salderingsregeling niet langer financieel dragen. Een groot deel van de prijs die je betaalt voor stroom is energiebelasting. Nu je geld terugkrijgt dankzij de salderingsregeling, dragen we automatisch minder energiebelasting af.

Elektriciteitsnet niet ontworpen voor teruglevering stroom

Daarnaast is ons huidige elektriciteitsnet ook niet gebouwd op teruglevering van energie. Het was namelijk ooit ontworpen voor eenrichtingsverkeer van centrale naar woningen. Niet van woningen naar de centrale terug. Het elektriciteitsnet kán helemaal niet zoveel teruglevering aan.

Meter met dubbel telsysteem verplicht vanaf 2021

Om de salderingsregeling langzaam af te bouwen heeft elke bewoner met zonnepanelen een elektriciteitsmeter met een dubbel telsysteem nodig. Dit is een meter dat afzonderlijk bijhoudt hoeveel elektriciteit er wordt afgenomen én hoeveel er wordt teruggeleverd. Met een enkele meter draait de meter gewoon terug zodra je stroom teruglevert.

Iedereen is verplicht om vanaf 1 januari 2021 zo'n meter met dubbel telsysteem te hebben. Woningen zónder zo'n meter krijgen er tot 2023 een van hun netbeheerder aangeboden.

Verschil dubbel telsysteem en slimme meter

Een meter met dubbel telsysteem is geen slimme meter. Een slimme meter is verbonden met het internet. Hierdoor kun je extra inzicht krijgen in je energieverbruik en worden meterstanden automatisch doorgegeven aan je netbeheerder. Omdat niet iedereen zit te wachten op een slimme meter, heeft minister Wiebes besloten dat alleen de meter met dubbel telsysteem verplicht wordt.

Zonnepanelen blijven interessante investering. Ook na afschaffing salderingsregeling

De salderingsregeling verandert na 2023. Maar de prijzen van zonnepanelen dalen ook nog steeds. Salderen blijft mogelijk tot 2031. Al dan niet in een iets andere vorm. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft vooralsnog ongeveer 7 jaar.

Zonnepanelen zijn én blijven een interessante investering. Met de lage rente van nu verdien je uiteindelijk meer aan het leggen van zonnepanelen dan aan het hebben van geld op de bank. Zonnepanelen zorgen dat je woning meer waard is, dat je energierekening slinkt én je merkt veel minder van de prijsstijgingen van je energieleverancier. Laat je nu zonnepanelen installeren? Dan heb je ze al voor de helft terugverdiend vóórdat de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Bron: Thuiscomfort

Lees meer over:

Gerelateerd

8 tips voor energiebesparing op kantoor

Energie besparen is een win-win situatie: u bespaart kosten én het milieu. Maar waar begint u? Lees verder en ontdek aan de hand van acht handige tips hoe u energie kunt besparen.

Duurzame energie toepassen? Let op de bestaande verdeler!

Het gebruik van zonne-energie, ledverlichting, warmtepompen en laadpalen neemt in rap tempo toe. Door deze razendsnelle groei wordt er niet altijd voldoende aandacht geschonken aan veiligheid. En dat brengt veel risico’s met zich mee, zo weet PM Elektro uit Middelburg.

Turn-key zonnepanelen voor Kuijpers in Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught is gerenoveerd en gelijktijdig voorzien van een uitbreiding. In opdracht van Kuijpers verzorgde Technische Unie levering van E- en W-materialen. Ook namen wij de turn-key oplevering van 230 zonnepanelen op het dak van de entree voor onze rekening – we leverden niet alleen de panelen en toebehoren, maar zorgden óók dat ze gelegd werden.

Inspiratiecentrum Duurzaamheid vernieuwd!

Een kleine twee jaar na de officiële opening is het Inspiratiecentrum Duurzaamheid opnieuw ingericht. Ontwikkelingen op het gebied van duurzame installaties gaan snel. In het hernieuwde Inspiratiecentrum worden onder andere een slimme ventilatiewarmtepomp getoond en een PVT-warmtepomppaneel dat dient als stille energiebron voor een water/water warmtepomp. Na een (nieuw) bezoek bent u dus weer helemaal up-to-date!

Verandering begint bij de kern

Bij Technische Unie willen we graag positieve invloed hebben op de installatiebranche, maar óók op onze aarde. Wij laten als Technische groothandel een behoorlijke CO2-voetafdruk achter. Maar wij kunnen ook zéker een positieve bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.

DigiDealGO van start

In de DigiDeal voor de Gebouwde Omgeving (DigiDealGO) leggen partijen uit de bouwketen vast hoe zij in de toekomst data uitwisselen en worden toekomstige standaarden ontwikkeld.

Weer meer zonne-energie opgewekt in 2018

Vorig jaar is in Nederland 8 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. Vooral de productie uit zon nam toe, met zo’n 1.400 megawatt. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

'Nederlandse zonnepanelenmarkt groeit 2 x zo hard als wereldwijde markt'

Het Nationaal Solar Trendrapport 2019 is uit. En wat blijkt? De Nederlandse zonnepanelenmarkt stijgt explosief. Zo steeg de markt in Nederland maar liefst twee keer zo hard als de zonnepanelenmarkt wereldwijd!

2018: hét jaar voor zonnepanelen

Met nog zo’n vier weken voor de boeg kunnen we nu al stellen dat 2018 het allerbeste jaar is geweest voor eigenaren van zonnepanelen. De meeste panelen hebben de totale opbrengst van vorig jaar ruim overtroffen.

5 redenen om zonnepanelen in de winter te installeren

5 redenen om zonnepanelen in de winter te installeren

Zonnepanelen in de winter, het klinkt misschien wat vreemd. Een koud seizoen lijkt niet de beste tijd om zonnepanelen te installeren. Toch zijn er meer voordelen voor u en uw klanten om in de winter te starten dan u zou verwachten. We zetten ze voor u op een rijtje:

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonne-energie verblindt! Die conclusie is te trekken uit een onderzoek van NRC Handelsblad naar de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst van panelen kan na plaatsing langzaam teruglopen als gevolg van algengroei, losgeraakte kabels of een schaduwrijke boom in de omgeving heeft nadelige gevolgen op de zonne-opbrengst. Maar veel huurders of huizenbezitters zijn zich hiervan niet bewust.

Terugleversubsidie zonnepanelen geldt vanaf 2020

De terugleversubsidie vervangt per 2020 de huidige salderingsregeling. De reden? Zonnepanelen zijn steeds aantrekkelijker in aanschaf en gebruik.

Verduurzamen woning meegenomen in hypotheekadvies

Duurzaam wonen

Bent u van plan een huis te kopen? Vijf banken informeren u voortaan bij het hypotheekadvies ook over de verduurzaming van de nieuwe woning. Zo voorzien ze u van advies over de voordelen van verduurzaming, zoals een lagere energierekening en meer comfort.

Hoe verkoop ik zonnepanelen? 4 slimme tips van Technische Unie

Hoe verkoop ik zonnepanelen? 4 slimme tips van Technische Unie

Dat zonnepanelen een groene en bewuste keus zijn, is zonneklaar. Maar er zijn meer argumenten om zonnepanelen te laten installeren. Wat doet u om uw klanten een duurzame keus te laten maken? Lees onze tips voor het verkopen van zonnepanelen.

Het dak op: trainingen in het verkopen en installeren van PV-panelen

Het dak op: leer PV-panelen installeren op ons oefendak

Technische Unie introduceert nieuwe PV-trainingen. Deze zijn vanaf 31 januari 2018 te volgen in het Inspiratiecentrum Duurzaamheid in Zwolle. Ook iets voor u?

Groene kansen: PV-panelen direct leverbaar

Direct PV-panelen nodig?

Uw klant vraagt steeds meer naar duurzame oplossingen. Wij zien volop kansen voor u als vakman. Technische Unie ondersteunt u met een grote voorraad, kennis en tools.

In 5 stappen een A-label adviseren en realiseren

Energielabels woningen

Het energielabel voor woningen wordt steeds belangrijker. Een huis stijgt in waarde met een A-label. Daarnaast worden duurzame woningaanpassingen langzaam populairder. Een gunstig energielabel is echter niet alleen voordelig bij een naderende verkoop van het huis. Ook wanneer uw klant niet verhuist, heeft een A-label veel voordelen. Een goede reden om uw klanten van advies te voorzien in duurzame woningaanpassingen.

Technische Unie in TV programma Alles over Wonen aflevering 7: Zonnepanelen

Alles over Wonen

Vanaf zondag 13 november 2016 tot en met maart 2017 zijn diverse duurzame en comfortverhogende oplossingen van Technische Unie en haar leveranciers te zien in het TV programma Alles over Wonen van SBS6. Gedurende acht afleveringen komen er diverse oplossingen aan bod waaronder groendak, ledverlichting, zonnepanelen, verwarming & klimaat.

‘2016 was goed jaar voor zonnepanelen’

Zonnepanelen

Voor het tweede jaar op rij werd er in 2016 door zonnepanelen negen procent meer zonnestroom geproduceerd dan de voorgaande jaren. Met in totaal 1880 zonuren was het veel zonniger dan gemiddeld (1640 zonuren). Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met gegevens van Siderea en het KNMI. In 2015 hadden we 1785 zonuren.

Tesla presenteert dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Tesla presenteert dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Op 28 oktober heeft Tesla dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen aangekondigd. Voor de ontwikkeling van de zonnepaneeldakpannen heeft Tesla samengewerkt met het bedrijf SolarCity, eveneens een onderneming die door Tesla-CEO Elon Musk is opgericht.

Nieuw bij Technische Unie: Jinkosolar

Het aanbod zonnepanelen bij Technische Unie is uitgebreid met één van wereldwijds grootste merken: JinkoSolar.

ClickFit en Flatfix montagesystemen presteren uitstekend in vlamtest

De montagesystemen voor zonnepanelen FlatFix (voor platte daken) en Clickfit (voor bitumen daken) zijn in Amerika getest door UL op vuurbestendigheid. Beide systemen hebben alle testen zeer goed doorstaan. Sterker nog, bij UL zijn geen montagesystemen bekend die de test beter hebben doorstaan dan ClickFit en FlatFix van Esdec.

Zonnepanelen Module 1: Basiskennis

PV Module 1: Basiskennis PV

Overweegt u om zonnepanelen te installeren of heeft u al enige ervaring, maar nog niet de theoretische basis? In deze cursus leert u de basisprincipes van zonne-energiesystemen kennen. Van verschillende soorten zonnepanelen en omvormers tot montagemateriaal. Naast een flinke dosis basiskennis komt in deze cursus ook al een stukje van de praktijk aan bod omdat de verschillende producten aanwezig zijn.

Solar Montagesystemen: Zonneschans

Zonneschans

Het rendement van zonnepanelen is voor een belangrijk deel afhankelijk van het montagesysteem waarin ze zijn toegepast. Van der Valk Solar Systems is gespecialiseerd op dit gebied.