• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Probleemloze data-uitwisseling in installatiebranche binnenkort realiteit

Probleemloze data-uitwisseling in installatiebranche binnenkort realiteit

Brancheorganisatie UNETO-VNI presenteerde vorige week een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) én de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dankzij deze initiatieven kunnen installatiebedrijven binnenkort gebruik maken van één, uniform informatiemodel.

Europees Technisch Informatie Model (ETIM)

Tijdens de installatievakbeurs VSK in Utrecht organiseerde UNETO-VNI een drukbezocht evenement rond het Bouw Informatie Model (BIM). Voormalig astronaut André Kuipers lanceerde daar het eindresultaat van het project ETIM-RT. Met deze uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) kunnen bouwpartijen en softwareplatforms op korte termijn 3D-objecten genereren en uitwisselen.

Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB)

UNETO-VNI kondigde tevens de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) aan, de laatste stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIM'en. De UOB maakt het mogelijk uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van de installatiebedrijven. In het bijzijn van Ferdi Licher, directeur Wonen en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tekenden UNETO-VNI, FEDET/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA hiervoor een overeenkomst.

Probleemloze data-uitwisseling

Beide initiatieven van UNETO-VNI komt de productiviteit van de hele branche ten goede. Installateurs hoeven data voortaan maar één keer in te voeren om ze vervolgens probleemloos te blijven gebruiken. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces neemt drastisch af. Bovendien bieden de data belangrijke informatie voor assetmanagement.

Bouw sluit zich ook aan

Ook de bouw gaat zich aansluiten bij de ETIM-systematiek waardoor ook de data-uitwisseling tussen ketenpartners optimaal kan gaan verlopen. Om dat mogelijk te maken, droeg voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI het beheer van ETIM over aan directeur Rien Wabeke, directeur van Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Over ETIM

ETIM is van oorsprong een Nederlands initiatief, in 1991 gestart door de vereniging van elektrotechnische installateurs UNETO, later ook overgenomen door de werktuigbouwkundige installateurs verenigd in VNI. In 2002 zijn beide verenigingen gefuseerd tot UNETO-VNI. Via Sonepar (moederbedrijf van Technische Unie) is ETIM in de tweede helft van de jaren negentig geïntroduceerd in Duitsland, vrij snel gevolgd door de oprichting van de vereniging ETIM Duitsland in 1999. Toen de Nederlandse en Duitse versie in de doorontwikkeling al snel uit elkaar dreigden te lopen, werd duidelijk dat ETIM alleen maar een succes kan zijn als alle landen werken met een identieke versie. Meer over het ontstaan en de verdere ontwikkeling vindt u op de website van ETIM.

Bron: UNETO-VNI

Lees meer over:

Gerelateerd

Nederlandse installateur is BIM-koploper

In bouwprojecten in ons land wordt relatief veel gebruikgemaakt van Building Information Modelling (BIM). Maar liefst 18% van de HVAC-installateurs gebruikt de software in bouwprojecten, in vergelijking tot slechts 10% voor het Europese gemiddelde.

UNETO-VNI wordt Techniek Nederland

Op 15 januari 2019 wijzigt UNETO-VNI haar naam in Techniek Nederland. Hiertoe is besloten tijdens een speciale ledenvergadering op 6 september.

In de hoofdrol: TU BIM Plug-in

In 2016 lanceerde Technische Unie de BIM Plug-in. Hiermee kan vanuit 3D BIM software een koppeling gemaakt worden met het assortiment van Technische Unie. Zo kan tijdens het ontwerpproces gemakkelijk productdata geüpload worden in de ontwerptekening.

UNETO-VNI: hoog tijd voor verplichte APK van woningen

APK woningen

Het is hoog tijd voor een verplichte vijfjaarlijkse APK van gas, water en elektra in woningen. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI pleit hiervoor naar aanleiding van een snelle toename van het aantal ongevallen met gasinstallaties in ons land. 

UNETO-VNI: ‘De installatiebranche gaat snel groeien’

UNETO-VNI: ‘De installatiebranche gaat snel groeien’

Volgens het rapport 'Economische vooruitzichten installatiebranche 2017 en verder' van UNETO-VNI gaan bedrijven in de technische installatiebranche vanaf volgend jaar profiteren van een snelle marktgroei.

Installatiebranche is eind 2016 positiever dan afgelopen vier jaar

Installatiebranche is eind 2016 positiever dan afgelopen vier jaar

De verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2016 zijn beter dan ze de afgelopen vier jaar zijn geweest. Die conclusie kan getrokken worden uit het laatste UNETO-VNI-conjunctuuronderzoek van 2016.

Installatiebranche steeds positiever over marktontwikkeling

Installatiebranche steeds positiever over marktontwikkeling

Ondernemers in de installatiebranche zijn steeds positiever over de marktontwikkeling. Vooral de nieuwbouw, renovatie en onderhoud van woningen hebben de wind in de rug. Meer dan 40 procent van de ondernemers verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar groei in dit marktsegment. Dit blijkt uit een conjunctuurenquête van UNETO-VNI.

Verduurzaming woningcorporaties blijft achter op energieakkoord

Verduurzaming woningcorporaties blijft achter op energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat woningcorporaties dienen te streven naar een huurwoningvoorraad met gemiddeld energielabel B in 2020. Met nog vier jaar te gaan, heeft nog geen kwart van de huurwoningen dat. In opdracht van Bouwend Nederland en UNETO-VNI zocht Onderzoeksbureau Team Vier uit hoe dat komt.

Stichting streeft naar goede standaard voor Autodesk Revit

Revit Standards Foundation streeft naar goede standaard voor Autodesk Revit

Donderdag 14 januari wordt tijdens een bijeenkomst in Maarssen de Revit Standards Foundation geïntroduceerd. Deze stichting streeft naar een goede standaard voor Autodesk Revit.