• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Prinsjesdag: opnieuw geld voor sanering asbestdaken

Het kabinet trekt in 2017 opnieuw geld uit voor een versnelde sanering van asbestdaken. Volgend jaar wordt er minimaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld aan bedrijven en particulieren.

Dat blijkt uit de begroting voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die dinsdag tijdens Prinsjesdag gepresenteerd werd.

Verbod op asbestdaken

Per 1 januari 2024 gaat het verbod op asbestdaken in. Vóór dat moment moeten alle asbesthoudende daken die in contact met de buitenlucht staan vervangen zijn. De subsidieregeling blijkt te werken. In 2015 was 15 miljoen euro beschikbaar, die heeft eraan bijgedragen dat nu reeds 8 miljoen vierkante meter asbestdak vervangen is voor een meer milieuvriendelijke oplossing.

10 miljoen euro

Voor 2017 is nu minimaal 10 miljoen euro toegezegd voor zowel bedrijven als particulieren. Voor dakdekkers en installatiebedrijven biedt de nieuwe subsidie kansen: door hun klanten te wijzen op het aanstaande verbod en de beschikbare subsidie ligt er veel werk te wachten. Voor agrarische bedrijven is bovendien nog tot eind oktober de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ van toepassing.

Duurzaamheidssubsidie

In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken. Particulieren die te maken hebben met asbest in hun daken kunnen in verschillende gemeentes aanspraak maken op duurzaamheidsubsidies voor dakisolatie of het plaatsen van zonnepanelen. De regelingen en budgetten verschillen per gemeente, wijs uw klanten op de mogelijkheid!

Meer informatie

Lees meer over het verbod op asbestdaken op de website Rijksoverheid.nl. Meer informatie over dakoplossingen, groendak en zonnepanelen vindt u op de pagina ‘Dakoplossingen’.

Lees meer over:

Gerelateerd

Verbod asbestdaken na 2024

Het einde van de asbestdaken is nu toch écht in zicht: na 2024 zijn deze verboden in Nederland. Afgelopen dinsdag is het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen.

Terugleversubsidie zonnepanelen geldt vanaf 2020

De terugleversubsidie vervangt per 2020 de huidige salderingsregeling. De reden? Zonnepanelen zijn steeds aantrekkelijker in aanschaf en gebruik.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt gewijzigd in 2017

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt gewijzigd in 2017

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) startte in 2016 en loopt tot eind dit jaar. In 2017 is opnieuw een budget van 70 miljoen euro beschikbaar. Met ingang van 1 januari 2017 worden echter de subsidiebedragen voor enkele apparaten gewijzigd.

Energiebespaarlening nu ook voor verwijdering asbestdak

Energiebespaarlening nu ook voor verwijdering asbestdak

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft de mogelijkheden uitgebreid om energiebesparende maatregelen te financieren. Zo kunnen woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren nu ook het verwijderen van hun asbestdak meefinancieren met de Energiebespaarlening als zij hun dak isoleren.

Installateur kan helpende hand bieden bij aanvragen ISDE-subsidie

Installateur kan helpende hand bieden bij aanvragen ISDE-subsidie

Installateurs kunnen hun particuliere en zakelijke klanten helpen met het aanvragen van de populaire ISDE-subsidie door zich door hen te laten machtigen. Deze subsidie, onder meer voor warmtepompen en zonneboilers, wordt altijd uitgekeerd aan de aanvrager, en kan dus niet als een korting worden meegenomen in de aanschaf.

Nieuwe subsidie stimuleert energiebesparing bij sportclubs

subside-sportclubs

Sinds 4 januari 2016 kunnen sportverenigingen en –stichtingen subsidie aanvragen voor maatregelen voor energiebesparing of het toepassen van duurzame energie. De nieuwe subsidieregeling loopt voor een periode van vijf jaar en geldt alleen voor investeringen van meer dan 3.000 euro. Jaarlijks is er een budget van 6 miljoen euro beschikbaar.

Overheidssubsidie voor duurzame energie

zonneboiler

Vanaf volgend jaar is er 70 miljoen euro subsidie beschikbaar voor duurzame energieoplossingen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunnen particulieren en zakelijke gebruikers tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van onder meer zonneboilers en warmtepompen. Aanvragen kan vanaf 4 januari 2016.

100 miljoen extra subsidie voor energiebesparing

renovatie

In 2016 zal het kabinet 100 miljoen euro extra vrij maken voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen. De regeling is onderdeel van het belastingplan voor 2016, dat dinsdag alsnog door de kamer kwam.

Vanaf 1 januari 2016 subsidie beschikbaar voor sanering asbestdaken

Vanaf 1 januari 2016 subsidie beschikbaar voor sanering asbestdaken

Vanaf volgend jaar kunnen eigenaren van gebouwen die nog een dak met asbest hebben een subsidie aanvragen voor renovatie. De subsidieregeling is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het leven geroepen om de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn.

Alle asbestdaken moeten vervangen worden voor 2024

Per 1 januari 2024 gaat een verbod op asbestdaken in. In de komende negen jaar moeten dus alle asbestdaken worden vervangen. Het vakblad voor de dakensector, Roofs, sprak erover met Edwin Zoontjes van branchevereniging VERAS.