• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Praktijkcase sanitair: Nieuwbouw Medisch Spectrum Twente

Nieuwbouw Medisch Spectrum Twente Technische Unie

In Enschede is vorige maand het nieuwe Medisch Spectrum Twente (MST) in gebruik genomen. Bij de nieuwbouw werkte Technische Unie nauw samen met Installatiecombinatie Croon/Unica/Wolter Dros (IC-CUW), voor een snel en efficiënt bouwproces.

Acht verdiepingen

Het nieuwe gebouw van het MST telt acht verdiepingen en meet in totaal 78.400 m2. De bouw startte in 2012 en werd in 2015 afgerond. Daarna volgde de afbouw en inrichting, waarna het nieuwe ziekenhuis in januari 2016 zijn deuren opende. Voor de nieuwbouw leverde Technische Unie aan Installatiecombinatie Croon/Unica/Wolter Dros (IC-CUW) een slimme combinatie van producten (Elektrotechniek, Werktuigbouw en Sanitair) en installatielogistieke diensten, waardoor het installatieproces snel en efficiënt kon verlopen.

‘Nauwe samenwerking’

“In nauwe samenwerking met de Special Accounts Groep van Technische Unie hebben we een allesomvattende aanbieding voor de materialen en de installatielogistieke dienstverlening gemaakt”, vertelt Gerard Zwaferink, Manager Verkoopkantoor Enschede en namens Technische Unie penvoerder voor het project MST. “Daarvoor zochten we onder meer actief contact met (potentiële) leveranciers: samen slimmer. Het kernwoord is samenwerking: tussen klant, onze logistiek medewerker, het overslagpunt en de commercieel medewerkers van het verkoopkantoor. Bij de start van het project hebben we samen met het projectteam gekeken naar het verloop van de eerste bestellingen: is het effectief, waar moeten we bijsturen?”

Logistiek Centrum

Bij de bouw was de beperkte ruimte een uitdaging. De nieuwbouw van MST vond plaats op lege plekken in de directe omgeving van het bestaande ziekenhuis, aan de rand van het centrum van Enschede. Vanwege de beperkte ruimte op de bouwplaats was het zaak dat het aantal vervoerbewegingen zoveel mogelijk werd beperkt en de materialen just in time werden geleverd. Op de bouwplaats heeft Technische Unie daarom een Logistiek Centrum ingericht. Hier kwamen alle materialen van Technische Unie binnen én materialen van andere leveranciers, de zogenoemde sidestream. Arno Kolk, Logistiek Medewerker van Technische Unie, beheerde het magazijn met grijpvoorraad, verzorgde bestellingen, riep orders af en zorgde dat de materialen op de juiste locatie kwamen. In totaal telde het project 74 afleverlocaties. Abidin Ruzgar, commercieel medewerker van Verkoopkantoor Enschede, zorgde er vanuit kantoor voor dat alles vlekkeloos verliep.

Logistiek centrum

MSU-kasten

Verspreid over het project plaatste Technische Unie meer dan 30 Mobiele Service Units (MSU-kasten), die vanuit het Logistiek Centrum door runners werden bevoorraad. “De inhoud van die kasten was in het voortraject bepaald”, aldus Arno. “Monteurs noteerden op een lijst welke materialen ze hadden gebruikt. Aan de hand van die lijsten vulden de runners de kasten twee keer per dag bij.”

Maatwerk voor Sanitair

Technische Unie leverde het sanitair voor de 350 identieke eenpersoonskamers inclusief badkamer, compleet per kamer verpakt. Van tevoren waren alle benodigde materialen heel precies in kaart gebracht. Projectleider Werktuigbouw Roy Voss (IC-CUW): “Echt tot en met alle boutjes en moertjes. Belangrijk, want doe je dat niet goed, dan gaat het in het montageproces 350 keer verkeerd. We hebben een heel aantal losse componenten laten vereenvoudigen naar combinaties, zoals een wastafelcombinatie en een douchecombinatie. Wanneer je de artikelen voor een wastafelcombinatie los moet bestellen, vergroot dat het risico op fouten. Nu bestelden we een wastafelcombinatie en dan wist Technische Unie precies wat daaronder viel. Vanwege de diefstalgevoeligheid hebben we de douchekoppen van de douchecombinaties later in het proces laten aanleveren. Dat werkte perfect.” Het sanitair en de bijkomende materialen werden in Overslagpunt Enschede verzameld en verpakt.

De MSU-kast in Medisch Spectrum Twente

Kitting

Voor de kleine installatiematerialen, zoals sifons en kranen, bood kitting uitkomst: alle benodigdheden per badkamer in één doos verpakt. Roy: “Als je dergelijke materialen los op een dolly legt, loop je risico op verlies en diefstal. Daarom lieten we ze aanleveren in één grote, afgesloten doos. Op die manier hadden de monteurs ook alles direct bij elkaar. Vooraf hebben we de inhoud afgestemd met uitvoerder en monteurs: zit alles erin, ook de juiste koppelingetjes, rubbertjes enzovoort? Zo’n doos moet in één keer goed zijn, anders ben je meteen het voordeel kwijt.”

Stickervrij

Technische Unie zorgde dat alle componenten stickervrij werden aangeleverd. “Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar 350 keer alle stickers van het sanitair afhalen kost heel veel tijd en dus geld”, zegt Roy. “Door van tevoren samen na te denken over de aanpak, kun je dit soort kosten goed drukken.” De monteurs konden hun afval direct kwijt op de dolly en Technische Unie voerde het af. “Ook dat scheelde ons tijd en geld”, aldus Roy. “Bovendien hoefde de aannemer na afloop geen kosten te verrekenen – iets waarover altijd discussie ontstaat.”

Gerelateerd

Van Dorp: 'Duurzaam bouwen moet tussen je oren zitten'

Duurzaamheid is in de bouw inmiddels bijna net zo belangrijk als de prijsstelling. Een mooi praktijkvoorbeeld van de toepassing en implementatie van duurzame inzichten is Van Dorp. Technische Unie werkt nauw samen met Van Dorp voor advies en ondersteuning bij het verduurzamen van nieuwbouw en renovatie.

Praktijkcase: Technische Unie zet Florensis in de kleren

Florensis

Tuinbouwgigant Florensis koos onlangs voor de levering van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) voor Technische Unie, vooral vanwege onze efficiënte orderafhandeling en geavanceerde webshop. Een praktijkcase:

Praktijkcase: Nieuwe verlichting voor hoofdperron Maastricht

Station Maastricht

Licht NL, Technische Unie Maastricht en Electro Duyckers BV realiseerden samen de nieuwe verlichting van station Maastricht. Het hoofdperron is nu voorzien van eigentijdse en milieubewuste LED-verlichting: het juiste spoor voor de toekomst.

Praktijkcase Groendak: Hannekes Boom

groendak hannekes boom

Bij het populaire Amsterdamse restaurant Hannekes Boom werd begin dit jaar een groen sedumdak aangebracht op een nieuw geplaatste aanbouw. Het groendak onttrekt een buitenplaatsje aan het zicht van de langsfietsende Amsterdammers. Het project kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen bouwbedrijf Bob van Geelen, Technische Unie Amersfoort en leverancier Mawipex.