• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

PowerWindow: Stroom opwekken met glas

powerwindow

Een nieuwe trend van de Delftse startup Physee: glaswerk dat zonlicht omzet in elektriciteit, terwijl de ramen gewoon transparant blijven. De eerste stroomopwekkende ramen, tien stuks, worden als pilot in de Rabobank in Eindhoven geplaatst. De PowerWindows, zoals de ramen heten, wekken het hele jaar door 65 watt op.

Stroomopwekkende ramen

“Het is het afgelopen jaar hard gegaan met de ontwikkeling van het stroomopwekkende raam”, vertelt initiator Ferdinand Grapperhaus aan Cobouw.nl. “We kregen 3,5 ton financiering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met dit geld konden we onze technologie ontwikkelen.”

Coating

De vinding is het resultaat van onderzoek van Grapperhaus en Willem Kesteloo. Ze ontdekten tijdens hun onderzoek naar luminescent solar concentratorseen poeder voor energieopwekking. Daarvan was het principe wel bekend, maar de eigenschappen van het poeder nog niet. Doordat het nu is omgezet in een coating, is het toepasbaar op ramen. Grapperhaus legt uit: “Het licht dat het PowerWindow opvangt in de coating wordt omgezet in onzichtbaar licht. Vervolgens wordt dat naar de zijkanten getransporteerd waar zich zonnecellen bevinden. Het licht zit als het ware gevangen in het glas en komt in de kozijnen terecht in de zonneceltrips. Daarna wordt het omgezet in direct bruikbare elektriciteit. Het PowerWindow werkt ook op indirect of diffuus licht.

Eerste toepassing

Samen met projectontwikkelaar OVG gaat Physee de komende maanden testen en experimenteren met de nieuwe PowerWindows. Op elke verdieping van het te herontwikkelen Rabobank-kantoor in Eindhoven komt een PowerWindow. De eerste ramen worden in juni geplaatst, de test loopt tot het eind van het jaar.

Laptop opladen

Het raam heeft een LTA (lichttoetredingsfactor) van 70 procent, de norm in het Bouwbesluit is 66 procent. Grapperhaus: “Je ziet dus met een ‘normaal’ raam nauwelijks verschil. We werken nu nog aan de coating, die is nog niet optimaal. Met TU Delft proberen we deze nog meer luminescerend te krijgen. Het glas met coating levert straks het hele jaar door 20 watt per vierkante meter op. Dit is genoeg om bijvoorbeeld een laptop op aan te sluiten.” Het zal naar verwachting nog wel enige tijd duren voordat de PowerWindows commercieel toepasbaar zijn.

(Bron: Cobouw.nl, foto’s Physee.eu)

Gerelateerd

Tesla presenteert dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Tesla presenteert dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen

Op 28 oktober heeft Tesla dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen aangekondigd. Voor de ontwikkeling van de zonnepaneeldakpannen heeft Tesla samengewerkt met het bedrijf SolarCity, eveneens een onderneming die door Tesla-CEO Elon Musk is opgericht.

Biomimicry: dieren als inspiratie voor vernieuwing en verduurzaming

Biomimicry: dieren als inspiratie voor vernieuwing en verduurzaming

Vlindervleugels als inspiratie voor efficiëntere zonnepanelen, waterzuiveringssystemen geïnspireerd door de spijsvertering van wormen en windmolens die dankzij een palmboom-achtig ontwerp nog doeltreffender zijn. Dit zijn allemaal voorbeelden van biomimicry; de door de natuur geïnspireerde wetenschap om menselijke problemen op te lossen.