• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Overheid start driejarige campagne ‘energie besparen doe je nu’

Overheid start driejarige campagne ‘energie besparen doe je nu’

Zo’n 60 tot 70 procent van de Nederlanders weet niet wat isolatie kost en onderschat de opbrengst. Om hier verandering in te brengen en huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren, heeft het Rijk half oktober de campagne 'Energie besparen doe je nu' gelanceerd.

Opbrengst isoleren wordt onderschat

Uit onderzoek blijkt dat 60 tot 70 procent van de huiseigenaren de opbrengt van isolatie onderschat. De helft van de ondervraagden is echter wel geïnteresseerd in energiebesparende maatregelen. Het scheelt in de stookkosten, levert meer comfort op en is goed voor het milieu. Ruim 70 procent vindt het belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert.

Subsidieregeling

Slechts een kwart van de ondervraagden weet dat er subsidie bestaat voor energiebesparende maatregelen. Er is een bedrag beschikbaar van 60 miljoen euro. Woningbezitters moeten daarvoor wel twee verschillende isolatiemaatregelen in één keer nemen. Daar bovenop kunnen mensen nog geld van de overheid krijgen voor isolerende deuren en kozijnen van driedubbel glas.

Driejarige campagne

Met in de hoofdrol een gebreide ‘tochthond’ en ’tochtslang’ wordt er de komende drie jaar aandacht gevraagd voor isolatie van daken, ramen, gevels en vloeren. Op de website energiebesparendoejenu.nl krijgen mensen advies over welke isolatie geschikt is, wat de kosten en opbrengsten zijn en informatie over subsidie of een goedkope lening. Er staan ook verschillende rekenvoorbeelden op de campagnesite zoals:

• Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten.

• Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 8 procent op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler.

• In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis.

Onderdeel Energieakkoord

De campagne ‘energie besparen doe je nu’ is onderdeel van het Energieakkoord voor een duurzame energievoorziening en past in het overheidsbeleid om de uitstoot van CO2 te verlagen. Voor deze campagne werkt het Rijk samen met de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarnaast werkt het Rijk samen met diverse partners uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en lokale overheden.

Gerelateerd

8 tips voor energiebesparing op kantoor

Energie besparen is een win-win situatie: u bespaart kosten én het milieu. Maar waar begint u? Lees verder en ontdek aan de hand van acht handige tips hoe u energie kunt besparen.

Handige tool voor energiebesparing

Handige tool voor energiebesparing

Tegenwoordig moet u aan verschillende verplichtingen voldoen om energie te besparen. Sommige ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Daarom lanceert de overheid de online Wetchecker Energiebesparing waarbij u binnen vijf minuten ontdekt welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn.

In 5 stappen een A-label adviseren en realiseren

Energielabels woningen

Het energielabel voor woningen wordt steeds belangrijker. Een huis stijgt in waarde met een A-label. Daarnaast worden duurzame woningaanpassingen langzaam populairder. Een gunstig energielabel is echter niet alleen voordelig bij een naderende verkoop van het huis. Ook wanneer uw klant niet verhuist, heeft een A-label veel voordelen. Een goede reden om uw klanten van advies te voorzien in duurzame woningaanpassingen.

Kantoorgebouwen verplicht energiezuinig vanaf 2023

kantoren skyline den haag

Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden voor 2023 verplicht zuiniger maken. Vanaf dat jaar mogen kantoren met een energielabel D tot en met G niet meer gebruikt worden. Alle kantoren moeten minimaal label C hebben. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

Energiebesparing voor bedrijven nu makkelijker met erkende maatregelenlijsten

Energiebesparing voor bedrijven nu makkelijker met erkende maatregelenlijsten

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) stimuleert Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Met subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het voldoen aan wet- en regelgeving. Zo informeren zij ondernemers ook op het gebied van energiebesparing en de daarbij horende verplichtingen.

Ventilatie-unit Muro van Xpelair: energiezuinig, stil én makkelijk te plaatsen

De Muro is een decentrale ventilatie-unit van Xpelair met warmteterugwinning. De ventilatie-unit is bedoeld om op een energiezuinige manier te ventileren.