• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Op korte termijn 50.000 extra laadpunten nodig

Op korte termijn 50.000 extra laadpunten nodig

In een interview met BNR vertelt Bert Klerk, voorzitter van het Formule E-Team, dat hij een tekort vreest aan laadpunten als meer particulieren een elektrische auto gaan aanschaffen.

Toename van 43.000 elektrische auto’s in 2015

Brancheorganisatie ACEA publiceerde begin februari de verkoopcijfers van 2015 waaruit blijkt dat het aantal elektrische auto's in Nederland het afgelopen jaar flink is gestegen. Er werden ruim 43.000 nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker geregistreerd. Nederland is daarmee koploper in Europa. De vrees van Klerk over een tekort aan laadpunten is daarmee een reële.

Van 17.000 naar 70.000 laadpunten

Op dit moment zijn er 55.000 privé laadpunten in ons land en 17.000 (semi-)publieke. Echter, zeventig procent van de mensen met een auto heeft geen eigen oprit. Die moeten aan de straat opladen. Klerk pleit dan ook voor 53.000 extra laadpunten. “Aan elke laadpaal zitten twee laadpunten. Dat betekent dus in totaal 26.000 palen extra", aldus Klerk.

Van belang voor doelstellingen energieakkoord

De uitbreiding van de laadinfrastructuur kost volgens Klerk 25 miljoen euro en is cruciaal om doelstellingen uit het energieakkoord te halen. In dat akkoord staat dat er in 2020 ongeveer 200.000 auto's met een stekker moeten rondrijden in Nederland.

Formule E-Team

Het Formule E-Team is een samenwerking van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid en spant zich in om elektrisch rijden te bevorderen. Het team, waar onder meer de BOVAG, ANWB en de RAI Vereniging bij aangesloten zijn, onderzoekt momenteel hoe de particuliere markt voor elektrische auto's opengebroken kan worden. Klerk pleit daarbij voor een verlaging van de energiebelasting voor laadpalen en betere voorlichting door autodealers. Binnenkort stuurt het Formule E-Team een rapport met aanbevelingen naar minister Kamp van Economische Zaken.

Technische Unie & eMobility

Wilt u meer informatie over elektrisch rijden en ons assortiment laadsystemen? Bekijkt u dan onze themapagina eMobility.

Bronnen: BNR en Installatietechniek.nl

Gerelateerd

Dag van de Duurzaamheid: bespaar energie met Technische Unie

Dag van de Duurzaamheid: bespaar energie met Technische Unie

Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Ook wij besteden deze maand, en deze dag in het bijzonder, aandacht aan energiebesparing en verduurzaming.

‘30 procent meer elektrische auto’s op de weg’

Elektrische auto's

In 2015 is het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen met ruim een derde toegenomen. Er werden in het hele jaar 60 duizend nieuwe elektrische auto’s verkocht, waarmee het totaal op 1 januari 2016 op 211 duizend kwam. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van de RDW.

8.000 extra openbare laadpalen in Nederland

8.000 extra openbare laadpalen in Nederland

Onder de noemer ‘Green Deal Openbaar Toegankelijke Elektrische Laadinfrastructuur’ hebben 12 partijen een akkoord gesloten dat een flinke hoeveelheid extra laadpalen in ons land moet gaan opleveren.

Utrecht heeft wereldprimeur met slimme laadpalen

In de Utrechtse wijk Lombok is dinsdag een nieuw type zongestuurde laadpaal onthuld, waarmee auto’s zowel opgeladen als ontladen kunnen worden. Op deze manier kunnen de accu’s van elektrische auto’s als lokale energiebron fungeren, zodat energie niet naar de energiebedrijven hoeft te worden getransporteerd.

Plan om elektrisch rijden te stimuleren

Verschillende belanghebbenden uit de autobranche hebben een plan opgesteld om volledig elektrisch rijden een stimulans te geven. Het plan is begin juni naar de Tweede Kamer gestuurd. Het doel is om elektrisch rijden niet langer alleen voor leaserijders aantrekkelijk te maken, maar voor iedereen.

Duurzaamheidsweken: Duurzaamheid Special 2015

De Duurzaamheid Special 2015 is uit!

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Technische Unie en moederbedrijf Sonepar. In de maand mei besteden wij extra aandacht aan dit thema gedurende onze Duurzaamheidsweken, onder andere met een thematische Technoscoop: de Duurzaamheid Special.

Technische Unie tekent voor groene groei

Technische Unie is één van de partijen die zich heeft aangesloten bij dit initiatief.

Vrijdag 21 november ondertekende Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) samen met meer dan vijftig partijen in Groningen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Doel is de bevoorrading van steden schoner en veiliger te maken door in 2025 zoveel mogelijk soorten vervoer te hebben die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Technische Unie breidt emobility assortiment uit met EV-BOX

Technische Unie breidt emobility assortiment uit met EV-BOX

EV-BOX is marktleider op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en gerelateerde cloud based services. De laadstations van EV-BOX zijn universeel en kunnen gebruikt worden voor elk elektrisch voertuig. Technische Unie biedt twee verschillende varianten van EV-BOX laadstations en laadaccessoires: de home line en business line.

Moderne design wandladers van Amtron

amtron wandlader

Er komen steeds meer elektrische auto's en plug-in-hybrides op de weg. Vorig jaar had bijna 10% van alle nieuw verkochte auto's in Nederland een stekker. De vraag naar goede oplaadpunten wordt dan ook steeds groter. Technische Unie heeft de wandladers van Amtron, functioneel met een modern design, in het assortiment.

ICU Load Balancing: sneller laden met voordelige aansluiting

ICU Load Balancing: sneller laden met voordelige aansluiting

Met het toenemende aantal elektrische auto’s worden steeds meer oplaadpunten bij bedrijven geïnstalleerd. Daarnaast worden de accu’s van elektrische auto’s groter en willen gebruikers sneller laden.

ICU Charging Equipment: Solide laadpalen voor elektrische auto’s

icu-laadpaal

ICU Charging Equipment is een volledig Nederlandse ontwikkelaar en producent van hoogwaardige laadstations voor elektrische auto’s. Met meer dan 15.000 geleverde oplaadpunten in binnen- en buitenland heeft ICU verstand van laden en kiest u voor bewezen kwaliteit en betrouwbaarheid. Het complete ICU-assortiment is leverbaar via Technische Unie.