• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Omzet technische sector blijft stijgen

Technische sector groeit
Technische sector groeit

Voor technisch Nederland was 2016 een succesvol jaar. Een meerderheid van de bedrijven (53%) realiseerde een omzetstijging. Daarmee heeft de sector voortgebouwd op de groei in 2015. In dat jaar noteerde 45% een omzetgroei. Dit blijkt uit onderzoek van de ROVC TechBarometer. ROVC, partner in trainingen voor technisch Nederland, geeft met dit rapport inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrend binnen de techniek.

Maatregels om omzetstijging te realiseren

De verwachtingen voor 2017 zijn ook goed. 56% van de bedrijven verwacht dit jaar een omzetgroei. Er zijn verschillende maatregels opgegeven hoe ze dit willen realiseren. De drie meest opgegeven maatregels zijn het optimaliseren van werkprocessen, (beter) opleiden medewerkers en innovatie producten of diensten.

Allround inzetbaarheid en bijbrengen technische kennis

Naast financiële cijfers meldt de TechBarometer ook de belangrijkste marktontwikkelingen. Die zijn volgens het rapport de allround inzetbaarheid samen met het bijbrengen van technische kennis en kunde (beiden 20%). De sector geeft hiermee aan dat het bijscholen van technici en de inzet van vakbekwaam, multi-inzetbaar personeel zwaarwegende onderwerpen zijn.

Structurele aanpak werven en inzetten technisch talent

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC Technische opleidingen zegt dat het herstel van de Nederlandse economie in 2017 doorzet en dat dit merkbaar is in de technische sector. Dat is goed nieuws, maar het geeft ook dat het de nodige uitdagingen. Volgens Huizinga blijft het aanbod van allround inzetbare technici dun. De slagkracht van de economie is gebaat bij een structurele en gemeenschappelijke aanpak van werven en inzetten van technisch talent. Ook denkt hij dat opleiden hierbij een belangrijke rol speelt. “2017 staat in het teken van nog meer zaaien, samenwerken en het aangrijpen van andere initiatieven. Denk aan zij-instromers en het opzetten van bedrijvenscholen om meer technisch talent te ontwikkelen”, aldus Huizinga.

Het rapport
De ROVC TechBarometer geeft inzicht in alle relevante trends voor de technische branche. Het rapport is gratis aan te vragen via www.rovc.nl/techbarometer

Lees meer over:

Gerelateerd

4 concurrenten waarvoor de e-installateur moet oppassen

De e-installateur heeft nog volop werk, maar moet de komende tijd duidelijke keuzes maken, zo verwachten onze Belgische collega’s van Cebeo. Want de concurrentie zit niet stil. De toekomst lacht diegenen toe die zich specialiseren op de juiste gebieden.

Aandeel installatie in bouw steeds groter

Bij de bouw van utiliteitsgebouwen is het aandeel van installateurs in de totale bouwproductie 47%. Bij woningonderhoud is dit zelfs 51%, zo becijferde ABN AMRO in haar Sectorprognose Bouw van januari 2019. Als gevolg van de verduurzaming van Nederland zal dit aandeel in de toekomst alleen maar toenemen.

Omzet elektrotechnische installatiebranche in de lift

Elektrotechnische installatiebranche in de lift

Het optimisme groeit in de elektrotechnische installatiebranche. De omzet zit namelijk flink in de lift. Dit blijkt uit het recent verschenen marketingrapport 'Installatiebranche E-sector 2017'. Meer dan de helft van de installateurs zag de omzet in 2016 stijgen. In 2017 stijgt dit naar verwachting nog meer.

Traversewagen in distributiecentrum Alphen: efficiënter en veiliger

Traversewagen

De kabelafdeling van Technische Unie in distributiecentrum Alphen aan de Rijn kan er de komende jaren nóg beter tegenaan. Zij zijn namelijk nu in het bezit van een traversewagen. Dit betekent dat een vernieuwingsproject dat al zo'n zes jaar duurt, is afgerond. Met de traversewagen worden de haspels met kabels efficiënter en vooral veiliger vervoerd. 

Bent u vandaag ook Bewust Veilig?

Bewust Veilig

Op veel projecten, bouwplaatsen en bedrijven verspreid over heel het land wordt vandaag stilgestaan bij veilig werken. Bewust Veilig is de naam van deze campagne, die bouwers en installateurs oproept tot deelname.

Smart home-diensten groeien explosief tot 2022

Smart home

De smart home-markt stijgt explosief de komende zes jaar. Dit blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. In 2016 besteedden consumenten nog 17 miljard dollar aan smart home-diensten. In 2022 stijgt dit naar verwachting tot 50 miljard. Een van de categorieën waar de groei explodeert is de energiesector.