• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Nationaal Congres Sanitaire Technieken: legionellapreventie en hemelwaterafvoer

TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken

Op 27 juni vindt de zevende editie van het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken plaats in theater De Flint te Amersfoort. Tijdens het congres komt VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs zijn plannen voor een gerichtere regelgeving op het gebied van legionellapreventie toelichten. Binnen de installatiesector zijn de reacties hierop zeer verdeeld.

Discussie o.l.v. Tom van ’t Hek (BNR Nieuwsradio)

Tijdens het congres wordt, onder leiding van Tom van ’t Hek (BNR Nieuwsradio), een discussie gevoerd over de nota door o.a. de Stichting Veteranenziekte, Bronopsporings Eenheid Legionella (BEL) en Uneto-VNI. De nota bevat vijf voorstellen:
1. Herziening van prioritaire instellingen.
2. Centralisatie van het toezicht op legionellapreventie.
3. Geen nieuwe regels.
4. Minder aandacht voor verplichting, meer aandacht voor preventie en voorlichting.
5. Aanleg leidingwaterinstallaties volgens Bouwbesluit 2012.

Uitwisseling ideeën over legionellaregelgeving

TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken ziet het congres als een uitgelezen mogelijkheid om de verschillen in zienswijzen over de legionellaregelgeving uit te wisselen. Het bereiken van wederzijds begrip kan leiden tot een constructieve bijdrage, ook vanuit de installatiesector, aan een breed gedragen aanpassing van de wet- en regelgeving. Ziengs haakt ook in op het op 16 juni geplande Algemeen Overleg Water in de Tweede Kamer waar zijn initiatiefnota legionellaregelgeving en de schriftelijke reactie daarop van de minister van I&M op de agenda staan.

Focus op hemelwaterafvoertechnieken

Het congres staat verder in het teken van hemelwaterafvoertechnieken, de invloed van waterleidingsprinklers op de drinkwaterkwaliteit in de woning, en de vele vragen die er nog zijn over de nieuwe normering (NEN1006:2015) voor leidingwaterinstallaties die binnenkort wettelijk van kracht wordt. Enkele van de bijdragen aan het congres hebben traditiegetrouw betrekking op uitgevoerde onderzoeken, maar ook ervaringen in de praktijk met het functioneren van bepaalde systemen komen aan bod.

Themajaar 2017 water

Het programma wordt afgesloten met een korte presentatie over de activiteiten in het TVVL themajaar 2017 'WATER' en de overhandiging van de digitale bibliotheek 'Sanitaire Technieken 1970-2015'.

Informatie en aanmelden

Bezoek voor meer informatie, het volledige programma en het aanmeldformulier voor het congres de website van TVVL. Het symposium vindt plaats op 27 juni in Stadshal Theater de Flint. Ontvangst is vanaf 12.30 uur en het congres begint om 13.15 uur. Kijk voor meer informatie over legionellapreventie ook eens op onze themapagina Drinkwaterhygiëne.

Over TVVL

TVVL is het Platform voor mens en techniek en bestaat sinds 1959. TVVL is een belangrijk kennisplatform op het gebied van utiliteitsbouw en installatietechniek in Nederland en telt circa 1000 persoonlijke leden en 500 bedrijfsleden. TVVL bundelt kennis en ervaring uit de verschillende vakgebieden verspreidt deze, ook internationaal, en stelt deze ter discussie.

Gerelateerd

ISSO en TVVL intensiveren samenwerking voor kennisoverdracht in de sector

ISSO en TVVL intensiveren samenwerking voor kennisoverdracht in de sector

TVVL en ISSO slaan de handen ineen om gezamenlijk de installatiesector te ondersteunen bij technische ontwikkelingen en innovaties. Dit vanwege de veranderende vraag aan de sector.

Trend: verharding van de tuin

Trend: verharding van de tuin

Mensen willen meer groen, maar tuinieren doen ze niet van harte. Gevolg is ‘een verharding van tuin’. Dat blijkt uit een onderzoek naar tuinen en tuinieren, getiteld Tussen groen en grijs, die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op 7 juli heeft gepubliceerd.

Steeds minder mogelijkheden tot (bij)scholing op het gebied van elektrotechniek

Steeds minder mogelijkheden tot (bij)scholing op het gebied van elektrotechniek

De afgelopen tien jaar zijn de mogelijkheden voor het opdoen van vakinhoudelijke kennis op het gebied van elektrotechniek sterk verminderd. Onder andere door het verdwijnen van de avond HTS-elektrotechniek, het ontbreken van installatietechniek in het reguliere dagonderwijs en de teruglopende mogelijkheden tot bijscholing door druk op financiële marges.

Nog veel vragen over NEN 1006:2015 die per 1 juli ingaat

Nog veel vragen over NEN 1006:2015 die per 1 juli ingaat

Op 1 juli wordt de nieuwe NEN 1006:2015 voor leidingwaterinstallaties wettelijk van kracht. Het normblad is al enige tijd beschikbaar, maar in de praktijk zijn er nog veel onbeantwoorde vragen.

‘Intelligente drinkwaterleiding op komst’

‘Intelligente drinkwaterleiding op komst’

Drinkwaterbedrijf Vitens gaat in Friesland een 'intelligente' waterleiding voor drinkwater aanleggen. De slimme leiding moet eventuele problemen constateren en oplossen, nog voordat de klant hier last van heeft. Vitens heeft met deze leiding naar eigen zeggen een wereldprimeur.

Discussiebijeenkomst over waterleidingcontroles

Discussiebijeenkomst TVVL Sanitaire Technieken over waterleidingcontroles

De TVVL Innovatiegroep Sanitaire Technieken organiseert op 25 september een openbare discussiebijeenkomst over de nieuwste voorstellen voor de uitvoering van persproeven en visuele controles van verbindingen in waterleidingen. Deze voorstellen maken deel uit van de herziening van Waterwerkblad WB 2.3.

Laat legionella de zomerpret niet bederven

Laat legionella de zomerpret niet bederven

Nederland geniet volop van de zomerwarmte. Maar helaas kent de zomer niet alleen pluspunten, maar ook minpunten zoals de legionellabacterie. De bacterie vermeerdert zich namelijk explosief bij een watertemperatuur van 25 tot 55 graden Celsius. Meest voorkomende bronnen van besmetting zijn leidingwaterinstallaties, whirlpools en zwembaden.

TVVL lanceert nieuwe interactieve website

TVVL lanceert nieuwe interactieve website

TVVL heeft een nieuwe website gelanceerd met een moderne vormgeving, verbeterde navigatie en nieuwe toepassingen zoals een online community voor het uitgebreide netwerk van TVVL.

Bij huidige trend voldoende drinkwater in 2040

RIVM: Bij huidige trend voldoende drinkwater in 2040

Wanneer de huidige ontwikkeling van drinkwatergebruik wordt doorgetrokken, heeft Nederland in 2040 voldoende productiecapaciteit om in de drinkwaterbehoefte te voorzien. Om voorbereid te zijn op tekorten die mogelijk ontstaan bij een scenario van ‘maximale vraag’ zijn echter maatregelen nodig. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM, waarmee drie toekomstscenario’s zijn uitgewerkt.

Nieuw bij Technische Unie: ACO GM-X

Het ACO GM-X dakafvoeren- en leidingsysteem is een modulair systeem voor verschillende toepassingsgebieden. Hierbij staan duurzaamheid, robuustheid en brandveiligheid centraal. Vanaf nu is ook dit systeem verkrijgbaar bij Technische Unie.

Ideal Standard biedt breed aanbod thermostaten met legionellaspoeling

Ideal Standard biedt breed aanbod thermostaten met legionellaspoeling

Voor het inrichten van sanitaire ruimtes in de zorg bieden Ideal Standard en Venlo een groot aantal passende oplossingen toegespitst op de hygiëne, veiligheid en functionaliteit.

VSH biedt groot assortiment appendages

VSH biedt groot assortiment appendages: gevelkraan, kogelkraan

VSH heeft naast leidingsystemen een groot assortiment appendages. Ze biedt passende oplossingen voor elk drinkwatersysteem: van kunststof tot metaal, van drinkwater tot proceswater. De producten en systemen zijn uitvoerig getest en hebben alle relevante keuren.

Interview Delabie: Hygiënische kranen in de zorg

Interview Delabie: Hygiënische kranen in de zorg

De sanitaire voorzieningen in de zorgsector vragen om gespecialiseerde oplossingen. “Door eerst goed in kaart te brengen wat de wensen en eisen zijn, kunnen wij de juiste oplossing voor de zorg leveren.” Dat zegt Frank Desmet, sales manager Benelux bij Delabie.

Hygiëne staat centraal bij Aquaberg

Hygiëne staat centraal bij Aquaberg

Aan een vloerput of -goot die industrieel wordt toegepast, worden hoge eisen gesteld wat betreft hygiëne, afvoercapaciteit, belasting en antislip-eigenschappen. De producten van BLÜCHER, die door Aquaberg worden gedistribueerd, voldoen aan de strenge HACCP-eisen en EN-1253 normering.