• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Machines belangrijkste Nederlandse exportproduct

Export machines

Machines zijn het belangrijkste Nederlandse exportproduct. In 2015 leverde de export van machines en machineonderdelen bijna dertien miljard euro op.

Meer dan aardgas en sierteelt

Dit is veel meer dan aardgas, waarvan het belang afneemt door de dalende prijzen en productiebeperkingen. Ook is het meer dan sierteelt (bloemen, boomkwekerijproducten, planten en bloembollen), die op plaats drie in de top 10 van meest waardevolle exportproducten staat. Vlees, zuivel, voedingsbereidingen (zoals babymelkpoeder), groenten en aardappelen staan in de top 10 van exportproducten met de hoogste toegevoegde waarde.

214 miljard euro

Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de Nederlandse export. Het onderzoek is gedaan over 2015, omdat de cijfers van 2016 nog niet bekend zijn. Nederland verdiende 214 miljard euro met de export. De export van goederen was 111 miljard, waarvan de tien belangrijkste exportproducten goed waren voor 53,3 miljard euro aan toegevoegde waarde. Dat is bijna 8 procent van het Nederlandse bbp. Machines en machineonderdelen zijn voor de Nederlandse export steeds belangrijker geworden. In 1995 lag het aandeel van machines op 8,9 procent. In 2015 was dit al 11,5 procent. Zo verdient Nederland steeds meer aan machines voor het vervaardigen van computerchips, zoals die van chipfabrikant ASML.

Bron: CBS

Lees meer over: