• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Leegstaand kantoor/gebouw? Voorkom legionella!

Nu veel Nederlanders thuis werken, staan veel publieke gebouwen en kantoren leeg. Dit heeft gevolgen voor de drinkwaterinstallaties. Wanneer deze een stuk minder of helemaal niet worden gebruikt, is er kans dat de legionellabacterie zich in de installatie vestigt.

Legionellabacterie is gevaarlijk tussen de 20 en 45°C

De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. Dit is een luchtweginfectie die voor mensen met een verzwakt immuunsysteem dodelijk kan zijn. De bacterie leeft in water en vestigt zich daar waar stilstaand water en een bron van voedingsstoffen aanwezig zijn. De legionellabacterie gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20 en 45°C.

Legionellabesmettingen in sporthallen

In Gelderland heeft installatiebedrijf Linthorst bij negen van de twaalf gecontroleerde sporthallen legionellabesmettingen geconstateerd. Veel van die sporthallen zitten al wekenlang dicht vanwege de coronamaatregelen.

Blijf spoelen

Ook waterbedrijf Vitens waarschuwde al om alert te blijven op legionella. Het bedrijf adviseert om waterleidingen die nu weinig of niet worden gebruikt, regelmatig door te spoelen.

Temperatuur Legionellavorming

<20°C Slapend
24-45°C Optimale vermenigvuldiging
50°C 90% sterft af binnen 2 uur
60°C 90% sterft af binnen 5 minuten

Bron: Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB: 2002)

Minimaal eenmaal per week doorspoelen

In gebouwen die nu leegstaan is het dan ook ten zeerste aan te raden om toiletten en wastafels te blijven spoelen. Zo wordt stilstaand water in de leidingen voorkomen. De Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties NEN 1006 stelt dat delen van de installatie die weinig worden gebruikt, regelmatig gespoeld dienen te worden. Dit wordt minimaal eenmaal per week aanbevolen.

Circulatiewater minimaal 60°C

Warm water moet op maximaal 70°C geproduceerd worden volgens de NEN 1006. De temperatuur van het circulatiewater moet 60°C zijn. Daalt de temperatuur onder deze richtlijn, dan neemt het risico op bacteriegroei flink toe. Lange buisleidingen en complexe systemen kunnen leiden tot temperatuurdalingen en verhogen daarmee het risico op besmetting.

Sensorkranen voorkomen legionellabesmetting

Sensorkranen zijn een hygiënische oplossing. Men hoeft de kraan immers niet aan te raken om deze te openen. De kraan opent middels een infraroodsensor. Een extra pluspunt van veel sensorkranen is dat ze een ingebouwde dwangspoeling hebben tegen legionella. Wanneer een kraan 24 uur niet wordt gebruikt, volgt automatisch een spoeling. Dit bespaart controlerondes én dus geld!

Ubel

Ook partner Ubel biedt talloze oplossingen om legionellabesmetting te voorkomen. Daarnaast biedt Ubel ook regelmatig informatieavonden op het gebied van drinkwater en legionella. U kunt zich hier inschrijven voor een informatieavond. Benieuwd naar de legionellapreventie-oplossingen van Ubel? Bekijk ze hier: 

 

Kemper Multi-Therm

 

Kemper Multi-Fix-Plus

 

Kemper isolatieschalen

 

Kemper KHS

 

Pentair filters

 

Armacell thermische buisisolatie

 

Viega gebruikersstation

Lees meer over:

Gerelateerd

Ubel - uw centrale punt voor appendages, vloerverwarming en prefab

Onze Ubel collega’s weten alles op het gebied van appendages voor de industrie en de utiliteitsbouw. De installaties en machines die in deze sectoren gebruikt worden zijn vaak erg complex. De aansluitingen van de juiste onderdelen en toestellen zijn van cruciaal belang voor het optimaal functioneren van deze systemen.

Ubel is verhuisd

Ubel

Vanaf vandaag heeft Ubel een nieuwe locatie: Hazenweg 40 te Hengelo. 

De invloed van de installatie op veilig drinkwater

De drinkwaterkwaliteit in Nederland is van een zeer hoog niveau. Na de meter is het van belang om deze drinkwaterkwaliteit te behouden. Wees zeker van uw installatie en installeer met RAUTITAN, zo garandeert u uw klanten zuiver en betrouwbaar drinkwater.

Wij leveren elke gewenste meter

Ubel, onderdeel vanTechnische Unie, heeft zich bewust toegelegd op mano- en thermometers van uitstekende kwaliteit. Naast onze kwalitatief hoogwaardige producten onderscheiden we ons door diepgaande productkennis, efficiency en servicegerichtheid.

RVS-assortiment van Ubel in overzichtelijke gids

Het brede scala aan RVS-producten voor W-installaties van Ubel is nu opgenomen in een overzichtelijke PDF-gids.

Ubel: Voor elk type industrie de juiste afsluiters en appendages

Ubel: Voor elk type industrie de juiste afsluiters en appendages

Food, farma, chemie, olie – voor elk type industrie heeft Ubel de juiste afsluiters en appendages. Ubel combineert een compleet assortiment met technische expertise, en denkt actief mee over de beste oplossing voor uw proces.