• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

'Ledlamp kan wifi-storing veroorzaken'

Heeft u last van een slechte wifi-verbinding en heeft u geen idee waar het aan ligt? Dan heeft dit misschien te maken met een storende ledlamp, meldt De Telegraaf.

Agentschap Telecom start grootschalig onderzoek storende ledlamp

De ledlamp veroorzaakt in bepaalde gevallen storingen op de wifi-, radio-, tv- en telefoonverbindingen. Dit verklaart het Agentschap Telecom tegen De Telegraaf. Ledlampen moeten voldoen aan strenge overheidseisen. Daarom start het Agentschap (onderdeel Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) een grootschalig onderzoek onder ledlamp-leveranciers naar de effecten van storingen in het frequentiespectrum van ledlampen. Het nieuwe onderzoek is een vervolg op onderzoek in 2016 waaruit bleek dat zo'n dertig ledlampen niet voldeden aan de kwaliteitseisen. Hoewel het nieuwe onderzoek nog loopt, zijn de eerste resultaten al bekend: de BIG BABY van Bailey is als eerste ledlamp (officieus) goedgekeurd.

Lichtexperts: 'Goedkope ledlampen veroorzaken problemen'

De overheid adviseert al jaren om over te stappen op energiezuinige led-verlichting in plaats van de gloei- en halogeenlampen. Door deze overstap is de productie van ledlampen enorm gestegen. Het Agentschap wil dan ook dat de overheid snel maatregelen neemt om deze lampen van strengere eisen te voorzien. Lichtexperts en radio-amateurs voelen zich gesterkt door de aanpak van het Agentschap om de veiligheid van led-verlichting te garanderen. Zij zien dat er nog altijd goedkope ledlampen worden verkocht, waarvan zij vermoeden dat deze op termijn voor problemen gaan zorgen.

Consumentenbond raadt aan te letten op keurmerk

Lichtexpert Ad Musters van Thal Technologies zegt tegen De Telegraaf dat het probleem thuis niet met de lamp zelf, maar met een oude fitting te maken heeft. Een fitting waar een oude gloeilamp in heeft gezeten, is lang niet altijd geschikt voor een nieuwe ledlamp. Ook waarschuwt hij voor 'cowboys' die goedkope ledlampen aanbieden. Ook de Consumentenbond raadt aan beter te letten op de kwaliteit, het keurmerk en of de ledlamp aan de wettelijke normen voldoet. Het Agentschap stelt dat er niet alleen op de ledlamp zelf, maar ook op de fitting en bedradingen gelet moet worden.

Fitting en bedrading deel van storingsprobleem

Hoe groot is de kans dat uw ledlamp de boosdoener is van een slechte wifi-verbinding? Niet groot. Er wordt vooral gespeculeerd dat het om bepaalde ledlampen gaat die op internet te koop zijn. Daarnaast wijst het Agentschap niet alleen op de ledlamp zelf, maar ook op de fitting en de bedrading. Storingsproblemen hebben vaak met meerdere factoren te maken.

Test zelf of uw ledlampen storing veroorzaken

Wilt u zeker weten of uw ledlampen de wifi- of radiostoring veroorzaken? Zet dan al uw ledlampen uit en check of uw internet of radio beter functioneert. Heeft u inderdaad een betere internetverbinding wanneer uw ledlampen uitstaan? Laat dan een specialist naar uw lichtinstallatie kijken. Alleen een lampje vervangen is waarschijnlijk niet voldoende.

Ledlampen verstoren radiofrequenties

Naast wifi-storingen melden radio-amateurs last te hebben van bepaalde ledlampen. Zij menen dat ledlampen een ruis veroorzaken in het radiosignaal. Dit wordt overigens niet veroorzaakt door de led-bulb, maar door het elektrische circuit erachter. Dit circuit zendt soms te veel elektromagnetische straling uit. Wanneer dit dezelfde bandbreedte is als die van de radio, kan de ontvangst van de radio onderbroken worden door het circuit van de led-verlichting.

Storing van ledlampen voorkomen?

Hoe voorkomt u storing van uw ledlampen? Allereerst door kwalitatieve ledlampen aan te schaffen. In goedkope ledlampen zit vaak de goedkoopste elektronica om de prijs zo laag mogelijk te houden. Een goedkoop ledlampje op de wc kan natuurlijk niet veel kwaad. Maar gebruikt u led-verlichting in uw woonkamer of op kantoor, dan is het wél heel vervelend als er storing optreedt. Kijk dan of een ledlamp voldoet aan de richtlijnen voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC).

Ledlamp BIG BABY van Bailey als eerste geslaagd voor de storingstest

Fabrikant Bailey is één van de leveranciers die is gevraagd een ledlamp op te sturen voor het onderzoek van het Agentschap Telecom. Ondanks dat het officiële onderzoek pas in december 2018 wordt gepubliceerd, kreeg Bailey te horen dat hun 'BIG BABY' met vlag en wimpel is geslaagd. "De lamp scoorde zo extreem laag in verstoring dat de testapparatuur het bijna niet kon meten", aldus Koen de Graaf, Sales en Marketingdirecteur van Bailey.

Bekijk de Big Baby van Bailey in de webshop

Bron: Thuiscomfort

Lees meer over:

Gerelateerd

Energiebesparingsplicht: van tl naar led

Eén van de verplichte, energiebesparende maatregelen is het vervangen van tl-noodverlichting voor led. Bij een renovatie kunnen diverse uitdagingen ontstaan. Famostar heeft diverse producten die het vervangen van bestaande armaturen makkelijker maken.

PRACHT Kenia - afzuigkap armatuur

Het KENIA ledarmatuur is uitermate geschikt als afzuigkap armatuur o.a. toe te passen in bakkerijen, grootkeukens van ziekenhuizen, verzorgingshuizen en restaurants. Ook voor de zware industrie, brouwerijen en chemische bedrijven is hij toepasbaar, omdat de KENIA LED zeer geschikt is voor omstandigheden van -45°C tot +65°C.

NORTON NLS-P: lichtlijnrenovatie

Bespaar nu en stap eenvoudig over naar LED lichtlijnunits. Het Norton Lichtlijn Systeem (NLS) is dé renovatie-oplossing voor industrie, opslag en distributie. NLS-P units zijn zeer snel te monteren, robuust, onderhoudsarm, veilig en duurzaam.

NORTON WDO waterdichte ledarmaturen

Norton voert een breed programma waterdichte ledarmaturen. Deze staan garant voor lichtkwaliteit, montagegemak en energiebesparing. Iedere serie heeft specifieke technische eigenschappen qua chemische bestendigheid, slagvastheid en lichttechniek.

Nieuwe LED kantoorarmaturen van LEDVANCE

Moderne kantoorverlichting moet veel meer kunnen doen dan alleen verlichting bieden waar mensen in kunnen werken. Licht in kantoren zou ook de concentratie en motivatie moeten stimuleren en, met het oog op kosten, slimme en efficiënte controle mogelijk maken.

Start Waterproof: robuuste waterdichte armaturen

Sylvania heeft een nieuwe reeks robuuste, waterdichte armaturen gelanceerd. Deze armaturen zijn ontworpen voor een betrouwbare werking in de moeilijkste omstandigheden en omgevingen. Bent u al bekend met deze armaturen?

THORNeco: maak kennis met de familie

THORNeco: maak kennis met de familie

Als reactie op de groeiende vraag uit de groothandel en de installatiebranche lanceerde de Zumtobel Groep het merk THORNeco. De producten van THORNeco voldoen aan de eisen van iedere installateur die bezig is met een renovatie- of nieuwbouwproject.

Outdoor armaturen van LEDVANCE

Outdoor armaturen van LEDVANCE

LEDVANCE introduceert een breed assortiment outdoor ledarmaturen. In een aantrekkelijk ontwerp, van hoogwaardige materialen, én met dezelfde kwaliteit die u gewend bent.

In de spotlight: Norton SWL-A schijnwerper

In de spotlight: Norton SWL-A schijnwerper

Met de komst van de SWL-A schijnwerper heeft Norton haar assortiment een flinke upgrade gegeven. Deze LED schijnwerper is breed inzetbaar, bijvoorbeeld voor het verlichten van openbare plekken, terreinen en het aanlichten van gebouwen. Met de SWL-A schijnwerper besparen uw klanten energie en onderhoud.

Norton breidt assortiment buitenarmaturen uit

Norton KFA LED

Wegens het succes van de KFA LED breidt Norton deze serie uit. Naast de huidige uitvoering in antraciet (RAL 7022) is nu ook de uitvoering in grijs (RAL 9066) uit voorraad leverbaar.

Efficiënt, robuust en betrouwbaar: Osram AQUALINE LED

Osram AQUALINE® LED

AQUALINE LED is een robuust en duurzaam armatuur voor toepassingen in uitdagende omgevingen. De stevig gebouwde PC behuizing (IK08) met een hoge beveiligingsgraad (IP66) maakt de AQUALINE LED de ideale oplossing voor industrieel gebruik.

STEINEL RS 16 LED: De evolutie van een klassieker

STEINEL RS 16 LED

Een technologische sprong voorwaarts voor de populairste en voordeligste sensorbinnenlamp uit het STEINEL-assortiment. De nieuwste LED-techniek, HF-sensor en de koppelmogelijkheden brengen de RS16LED naar een nieuwe dimensie.

TRILUX C-Line LED en LiveLink: een flexibele, kostenbesparende combinatie

TRILUX LiveLink

C-Line LED-verlichting is dé oplossing voor onder andere toepassing in de industrie. De efficiënte C-line LED DALI lichtlijnen zijn eenvoudig uit te breiden met het LiveLink lichtmanagementsysteem van TRILUX. Met dit lichtmanagementsysteem zijn in de industrie aanvullende kostenbesparingen van maar liefst 50 procent en meer te realiseren.