• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Klantverhaal: de revolutie van PlantLab in voedselproductie

PlantLab Technische Unie

PlantLab ontwikkelt mogelijkheden voor het kweken van planten in een volledig controleerde omgeving. In het nieuwe pand in ’s-Hertogenbosch krijgen de groeiambities van dit innovatieve bedrijf alle ruimte. Technische Unie maakte het mede mogelijk om alles op tijd operationeel te krijgen.

De onderzoekers van PlantLab brengen van planten de rol van factoren als water, licht, temperatuur, voeding en CO2 in kaart. Dit leggen zij vast in ‘Plant-ID’s. Vervolgens ontwikkelen ze ‘recepten’ waarin zij beschrijven onder welke omstandigheden de plant het beste floreert in de verschillende groeifases. Met deze kennis kan PlantLab planten in een gecontroleerde ruimte, genaamd Plant Production Units (PPU’s) optimaal laten groeien. Binnen het onderzoek wordt samengewerkt met onder andere zaadveredelingsbedrijven, kwekers en voedselverwerkende bedrijven.

Duurzaam en overal te bouwen

Optimaal kweken in gesloten ruimtes biedt nieuwe perspectieven voor de voedselproductie. De installaties van PlantLab kunnen namelijk overal worden gebouwd: midden in de stad, in een winkel, in de woestijn of op de Noordpool, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt dus het hele jaar rond kweken. Bovendien is het erg duurzaam want er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en tot 95% van het benodigde water kan worden hergebruikt. De productie kan zeer dicht bij de klant plaatsvinden waardoor er minder transport nodig is.

Nieuw pand

Drie jaar na de oprichting in 2010 kocht PlantLab het 20.000 m2 tellende voormalige magazijnpand van De Gruijter aan de Veemarktkade in ’s-Hertogenbosch. “In eerste instantie maakten wij 10.000 m2 operationeel”, vertelt Engineer/Projectleider Hans van Scheijndel. “De verbouwing deden we in eigen beheer, binnen negen maanden. Een deel van de eerste verdieping werd getransformeerd tot een kantoorruimte en op de tweede verdieping en in de kelder kwamen klimaatkamers, een techniekstraat en een natte ruimte. Op 30 september 2014 verrichtte Koning Willem-Alexander de officiële opening.” Toen PlantLab zijn nieuwe onderkomen betrok, werkten er circa zes medewerkers. Inmiddels zijn dat er zo’n 40, met daarnaast ook een kantoor in Amerika. “Ook de afdeling Techniek gaat verder uitbreiden”, zegt Hans. “We zijn op zoek naar allround technici, engineers en programmeurs.”

Strak geregisseerde planning 

Technische Unie leverde voor de verbouwing het merendeel van de technische installatiematerialen en (via Ubel) pompen voor de klimaatinstallatie ten behoeve van de researchafdeling. Dit stemden zij af met hun vaste contactpersoon, industrievertegenwoordiger Kees van Haaften van Verkoopkantoor ’s-Hertogenbosch. Kees: “De strakke planning van PlantLab vroeg om een even strak geregisseerde goederenstroom. Gedurende acht à negen maanden hebben we veel materialen op afroep klaargezet in ons magazijn. Denk aan grote posten zoals kabelgoot, kabel en leidingwerk, bevestigingsmaterialen, kasten voor besturingen, PLC’s, verdelers, pompen, flenzen en - niet te vergeten - veel gereedschap. We stelden alles in het werk om de materialen steeds op het juiste moment beschikbaar te hebben, waardoor het volgens planning kon worden geïnstalleerd. In de laatste fase van de bouw waren er soms meer dan 100 vaklieden aan het werk, van programmeurs, besturingsmonteurs, loodgieters, klimaatmonteurs, verwarmingsspecialisten en elektriciens tot glazenzetters, liftmonteurs, schilders, schoonmakers, timmerlieden en interieurbouwers. Zeker ook op zulke drukke dagen is het cruciaal dat niemand misgrijpt.”

’Zelfs de brandhaspel komt bij Technische Unie vandaan’

Bij de activiteiten van PlantLab speelt techniek een grote rol. Zowel de werkzaamheden op de researchafdeling als de ontwikkeling van PPU’s voor klanten vragen veel technische ondersteuning. Hans: “Vaak moeten we snel een oplossing bedenken, bijvoorbeeld voor een onderzoeker die een manier zoekt om zijn planten te geleiden. Vanwege de strakke deadlines is het cruciaal dat we op tijd over de juiste materialen kunnen beschikken. Met Technische Unie hebben we een leverancier die snel levert en zijn afspraken nakomt. Het productenpakket dat we nodig hebben is heel divers: van een klein boutje en een pvc-buisje tot complete pompen. Voor vrijwel alles kunnen we bij Technische Unie terecht. Zelfs de brandhaspels komen bij hen vandaan. En wanneer iets niet in hun pakket zit, gaan ze voor je op zoek.”

Eigen magazijnfunctie beperkt houden

Technische Unie neemt voor PlantLab speciale onderdelen op voorraad. “We werken hier met bijzondere maatvoeringen, die bij Technische Unie op afroep klaarliggen”, aldus Hans. “Zo kunnen we onze eigen magazijnfunctie zo beperkt mogelijk houden. Met vragen kunnen we altijd terecht bij de industrievertegenwoordiger of bij de binnendienst van het verkoopkantoor. Zelf kunnen we erop rekenen dat Technische Unie actief informatie terugkoppelt, bijvoorbeeld over ontwikkelingen, trends en noviteiten die voor ons bedrijf interessant kunnen zijn.”  

Technische Unie ondersteunt bij wereldwijd vermarkten

Naast research richt PlantLab zich in toenemende mate op het ontwerpen en bouwen van PPU’s voor partners wereldwijd. Wanneer PlantLab de materialen voor PPU’s exporteert, worden alle onderdelen voorbewerkt, gesorteerd, verpakt en genummerd in een container geladen. Ook hier sluit de dienstverlening van Technische Unie aan op het proces. Hans: “Technische Unie levert de materialen aan met een uniek projectnummer en de vermelding van het onderdeel waarvoor ze bestemd zijn. Ook kunnen ze ons helpen met allerlei andere zaken die bij export komen kijken, zoals afwijkende componenten voor elektra, begeleidende documenten en informatie over geldende richtlijnen. Ik vind het fijn om te werken met mensen die weten wat we willen en die altijd klaarstaan als het urgent wordt.”

Plantlab

Gerelateerd

Meer uren in uw dag nodig? Dat kan met deze dienst!

Nooit meer misgrijpen of heen en weer rijden? Technische Unie introduceert Voorraadoptimalisatie serviceauto. Een servicepakket waarmee u meer inzicht heeft in de voorraad van uw serviceauto’s. Wel zo handig!

Waar is mijn bestelling? Bekijk de video!

Heeft u een bestelling geplaatst? En bent u benieuwd wanneer deze bezorgd wordt? Log in op de webshop van Technische Unie en volg uw bestelling. Het werkt als volgt:

Sociale werkplaats levert secuur prefabwerk voor Breman Hasselt

Toen Breman Hasselt een bouwproject startte van 129 woningen was hun wens duidelijk: zo min mogelijk afval en logistiek “loopuren” op de bouwplaats. Samen met Technische Unie kwamen ze tot een maatwerkproject waarbij maatschappelijk ondernemen een grote rol speelt.

Breman kiest voor efficiënt proces met Nachtlevering in serviceauto

De Breman Installatiegroep is een landelijk werkende groep van 36 gespecialiseerde installatiebedrijven. Breman werkt met gemotiveerde medewerkers die snelle en flexibele dienstverlening bieden. Ontdek hoe Nachtlevering in serviceauto hen hierbij helpt.

Nieuw! Online uw bestelling volgen

Waar is uw bestelling? Vanaf nu weet u precies wanneer uw order wordt geleverd.

Nieuw: Pick Up Point Hoofddorp

Nieuw: Pick Up Point Hoofddorp

Sinds 3 april is in Hoofddorp het vierde pick-up point van Technische Unie geopend. In Hoofddorp kunt u snel uw bestelde materialen ophalen. Deze extra service is ondergebracht bij verfgroothandel Sikkens Van Eijk. De medewerkers van Sikkens Van Eijk zorgen voor de uitgifte van de goederen.

Stevige driehoek PIA Automation, Siemens en Technische Unie

PIA Automation, Siemens Nederland en Technische Unie vormen door hun intensieve samenwerking een stevige driehoek. Hoe deze exclusieve samenwerking tot stand is gekomen? Dat leest u hier.

“Dankzij Technische Unie kom ik mijn afspraken na”

OMC Machineonderhoud B.V. is gespecialiseerd in het onderhouden en in verkoop van mobiele en stationaire recyclingmachines in de papierverwerkende industrie. Klaas Wierenga, oprichter van OMC Machineonderhoud, is een rasechte techneut met passie voor het milieu. Dit resulteert in innovatieve, duurzame oplossingen waarbij de samenwerking met Technische Unie van cruciaal belang is.

Een gestroomlijnd project met Altivar 320-frequentieregelaar

Samen met Trivec en ACO Engineering bouwde Agritronics een complete lijn voor het coaten van vloerdelen. Een uniek concept waarbij de Altivar 320-frequentieregelaar van Schneider Electric én de snelle levering van Technische Unie een centrale rol spelen.

VerLEDding, een verschil van dag en nacht

De beperkte verlichting in de fabriekshal van Centraalstaal was een doorn in het oog voor inkoopmanager Fanisch Benchellal. “Onze medewerkers werken ook in de avond, het is van belang dat iedereen goed zicht heeft.” vertelt Fanisch. Samen met Technische Unie en uitvoerend installateur Spie kwam Centraalstaal met een uitstekende én duurzame oplossing.

Duurzame samenwerking met Van Dorp: ‘De raderen draaien!’

Begin dit jaar is Van Dorp gestart met het beheer en onderhoud voor Technische Universiteit Delft. Het partnerschap is aangegaan voor een periode van tien jaar. Van Dorp verzorgt service en preventief onderhoud, zowel E, W als bouwkundig. Technische Unie helpt om dit makkelijk en duurzaam te laten verlopen.

HB Watertechnologie: "Efficiënt irrigatie- en inkoopproces"

Architecten maken steeds vaker uitdagende ontwerpen. Groen speelt hierin een belangrijke rol. Hierbij zijn doordachte, technische irrigatiesystemen nodig. Een boom levend houden op de 14e etage is ingewikkelder dan menigeen wellicht denkt. HB Watertechnologie is specialist op dit vlak. Samen met Technische Unie leveren en onderhouden zij het irrigatiesysteem voor onder andere het nieuwe European Patent Office.

Van Dorp: 'Duurzaam bouwen moet tussen je oren zitten'

Duurzaamheid is in de bouw inmiddels bijna net zo belangrijk als de prijsstelling. Een mooi praktijkvoorbeeld van de toepassing en implementatie van duurzame inzichten is Van Dorp. Technische Unie werkt nauw samen met Van Dorp voor advies en ondersteuning bij het verduurzamen van nieuwbouw en renovatie.

Nieuw: Pick Up Point Axel

Nieuw: Pick Up Point Axel

Snel uw bestelde materialen ophalen? Vanaf nu kunt u gebruik maken van ons nieuwe Pick Up Point Axel in Zeeuws Vlaanderen. Deze extra service is ondergebracht in het pand van Naeye Logistics.

Klantverhaal: Siemens migratie verzekert productieproces

Oude liefde roest niet. Dat blijkt wel uit het verhaal van Bert Ackermann. De eigenaar van Service & Techniek Veendam keerde na tien jaar terug bij zijn oude werkgever. Zijn opdracht: de narijs- en koelkastbesturing van de bakkerij toekomstbestendig maken door Siemens S5 te migreren naar S7. Benieuwd hoe hij dit aanpakt?

Klantverhaal: Bedrijfszekerheid gegarandeerd

Bas Walburg, eigenaar van Walburg Technische Installaties, staat samen met zijn team dag en nacht klaar voor klanten. Dit vraagt niet alleen om flexibiliteit, maar ook om een magazijn met een ruim assortiment aan materialen. In dit klantverhaal ontdekt u hoe Walburg zorgt voor een goedgevuld magazijn én tevreden klanten.

Klantverhaal: Moekotte succesvol zonder kapsones

Moekotte: succesvol zonder kapsones

Tukkers moderniseren paneelbouw met beproefde waarden.

Klantverhaal: Van den Berg Klimaattechniek ontwikkelt testkast voor batterijen

Klimaatkast

Heeft u een elektrische fiets? De accu van uw fiets kan zomaar zijn getest in een door Van den Berg Klimaattechniek gebouwde klimaatkast. Stephen Geenen: “Technische Unie heeft altijd alles in huis. Dat is een belangrijke reden om klant te zijn.”

'Grotere projecten realiseren als ZZP’er door combineren specialismen'

MdW Machineservice installeert schakelkast

MdW Machineservice bouwde een nieuwe schakelkast voor de industriële friteuse van Vishandel Van Meines. Eigenaar Michel de Wit werkte hierbij nauw samen met een aantal andere ZZP’ers en koos voor de betrouwbare dienstverlening van Technische Unie. “Door het combineren van specialismen kun je als ZZP’er ook de grotere projecten realiseren.”