• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

‘Intelligente drinkwaterleiding op komst’

‘Intelligente drinkwaterleiding op komst’

Drinkwaterbedrijf Vitens gaat in Friesland een 'intelligente' waterleiding voor drinkwater aanleggen. De slimme leiding moet eventuele problemen constateren en oplossen, nog voordat de klant hier last van heeft. Vitens heeft met deze leiding naar eigen zeggen een wereldprimeur.

Sensoren die waterkwaliteit meten

Het project heeft de naam Friesland Live! Naast het opsporen en oplossen van problemen, stelt de nieuwe leiding het bedrijf ook in staat om klanten proactief te informeren als er verstoringen zijn en meer inzicht te krijgen in wat er in het leidingnet gebeurt. Om dit te realiseren worden er in het 9.000 km lange leidingnet van de provincie Friesland 200 sensoren aangebracht die realtime de vraag naar en kwaliteit van drinkwater gaan meten.

Einde aan traditionele drinkwatervoorziening

Bij een leidingbreuk of andere problemen in het leidingnet, is Vitens nu nog afhankelijk van een klant die het drinkwaterbedrijf belt. Door het leidingnet realtime in kaart te hebben, wil Vitens problemen gaan oplossen nog voordat de klant er last van heeft. Er komt hiermee een einde aan de traditionele manier van bedrijfsvoering. "Voor ons is dit echt een game changer” aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, “We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen. Hiermee kunnen we in de toekomst zoveel mogelijk proactief problemen gaan oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart. Uiteindelijk willen we een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert”.

Ogen en oren in het waternet

Sensoren kunnen live registreren wat er in het leidingnet gebeurt en deze data doorsturen naar de centrale waterverdeling van Vitens. De sensoren functioneren daarmee als een soort oren en ogen in het net: Een haarscheur in een leiding kan daardoor ‘gehoord’ worden door een sensor, nog voor een leidingbreuk ontstaat. Vitens kan dan een monteur op pad sturen nog voordat een klant een probleem met de drinkwaterlevering ondervindt. Vitens ziet nog meer mogelijkheden voor de sensoren op lange termijn zoals het verminderen van energieverbruik door meer inzicht in waterdruk en het live meten van waterkwaliteit.

Intelligente waterleiding start in 2016

Vitens begint in 2016 met het aanleggen van het intelligente drinkwaterleidingnet in Friesland. Daarmee heeft de provincie een wereldprimeur, nog nergens anders ter wereld is op deze schaal realtime inzichtelijk wat er in het leidingnet gebeurt. Met het project is een bedrag van 3 miljoen euro gemoeid. Het project wordt gestimuleerd met een subsidie van de Europese Commissie en de Provincie Fryslan.

Meer weten?

Vitens presenteert Friesland Live! op de internationale watervakbeurs Aquatech, van 3 t/m 6 november in Amsterdam, in hal 02.214. Voor meer algemene informatie over drinkwater en aanverwante onderwerpen kunt u terecht op onze themapagina Drinkwaterhygiëne.

Bron: Vitens

Lees meer over:

Gerelateerd

Nationaal Congres Sanitaire Technieken: legionellapreventie en hemelwaterafvoer

TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken

Op 27 juni vindt de zevende editie van het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken plaats in theater De Flint te Amersfoort. Tijdens het congres komt VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs zijn plannen voor een gerichtere regelgeving op het gebied van legionellapreventie toelichten. Binnen de installatiesector zijn de reacties hierop zeer verdeeld.

Laat legionella de zomerpret niet bederven

Laat legionella de zomerpret niet bederven

Nederland geniet volop van de zomerwarmte. Maar helaas kent de zomer niet alleen pluspunten, maar ook minpunten zoals de legionellabacterie. De bacterie vermeerdert zich namelijk explosief bij een watertemperatuur van 25 tot 55 graden Celsius. Meest voorkomende bronnen van besmetting zijn leidingwaterinstallaties, whirlpools en zwembaden.

Inlaatvulcombinatie met één component tussen cv- en drinkwaterinstallatie

Raminex

Raminex introduceert de inlaatvulcombinatie TBE-IVC. Deze maakt het mogelijk een vaste verbinding te maken tussen de cv-installatie en de drinkwaterinstallatie. Hierdoor kan de cv-installatie eenvoudig en veilig (bij)gevuld worden. De TBE-IVC vervangt acht losse componenten. Dat bespaart tijd en geld.

VSH biedt groot assortiment appendages

VSH biedt groot assortiment appendages: gevelkraan, kogelkraan

VSH heeft naast leidingsystemen een groot assortiment appendages. Ze biedt passende oplossingen voor elk drinkwatersysteem: van kunststof tot metaal, van drinkwater tot proceswater. De producten en systemen zijn uitvoerig getest en hebben alle relevante keuren.

Interview Delabie: Hygiënische kranen in de zorg

Interview Delabie: Hygiënische kranen in de zorg

De sanitaire voorzieningen in de zorgsector vragen om gespecialiseerde oplossingen. “Door eerst goed in kaart te brengen wat de wensen en eisen zijn, kunnen wij de juiste oplossing voor de zorg leveren.” Dat zegt Frank Desmet, sales manager Benelux bij Delabie.

Hygiëne staat centraal bij Aquaberg

Hygiëne staat centraal bij Aquaberg

Aan een vloerput of -goot die industrieel wordt toegepast, worden hoge eisen gesteld wat betreft hygiëne, afvoercapaciteit, belasting en antislip-eigenschappen. De producten van BLÜCHER, die door Aquaberg worden gedistribueerd, voldoen aan de strenge HACCP-eisen en EN-1253 normering.