• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

In 150 dagen werken aan circulaire noodverlichting

Samen met ABB en ENGIE nam Technische Unie deel aan Living Lab Bouwstof van circulaire hotspot BlueCity in Rotterdam. Het doel? Binnen 150 dagen een nieuwe circulaire propositie ontwikkelen die binnen twee jaar op de markt kan worden gebracht. Afgelopen week presenteerden Ariane van Dijk en de andere deelnemers de circulaire noodverlichting.

“Erg leuk om het product te presenteren”, laat Ariane van Dijk weten. “En helemaal goed dat er ook collega’s van verkoop en logistiek in de zaal zaten en zodoende in aanraking zijn gekomen met het thema circulariteit.” Van Dijk schetst hoe Technische Unie is gericht op het inkopen, opslaan en distribueren van producten. “Van A naar B brengen, de lineaire economie. Dat beheersen we tot in de puntjes, met strakke en digitale werkprocessen.”

Retourstromen op gang brengen

Met een toenemende vraag naar circulariteit in producten in diensten, zal ook de dienstverlening van Technische Unie gaan verschuiven. Van Dijk: “Wij moeten circulaire producten op net zo’n betrouwbare manier kunnen gaan aanbieden als klanten nu van ons gewend zijn bij nieuwe producten. Nu zitten we in de opstartfase, maar klanten ontvangen straks alle benodigde kennis en informatie waarmee we er ook echt voor zorgen dat het circulaire product bijdraagt aan het terugdringen van behoefte aan nieuwe (onbewerkte) grondstoffen.” Ook de logistieke werkprocessen van Technische Unie veranderen. “We gaan retourstromen op gang brengen. Dat betekent: niet langer van A naar B, maar ook terug en naar andere diensten, zoals een overslagpunt of een tussenstation met specialisten die producten kunnen ‘refurbishen’ of recyclen.”

Een onderneming van formaat

Volgens Ariane van Dijk speelt Technische Unie door het formaat en de expertise een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. “De logistiek moet grootschalig. Voor een leverancier is het prettiger met één partij te werken, dan met tien verschillende logistieke kleinere dienstverleners. Wij hebben een breed beeld van meer dan 600 leveranciers”, vertelt de MVO manager. “Dat stelt ons in staat ook extra services te ontwikkelen.”

Samenwerken aan één propositie

In Living Lab Bouwstof ging Technische Unie aan de slag met de ontwikkeling van circulaire noodverlichting. Het demontabele karakter van het product leende zich voor een circulaire propositie. Ook wordt het product ‘As a Service’ aangeboden, wat de logistieke rol van Technische Unie uitdagend maakt. Over de samenwerking vertelt Van Dijk: “Hierin zit de meerwaarde. Wanneer zie je nu drie ketenpartijen zo intensief samenwerken aan een gezamenlijke propositie? Dat is best bijzonder.”

Plezier en enthousiasme

Ariane van Dijk blikt enthousiast terug op de afgelopen 150 dagen. “Het traject heeft enorm veel plezier opgeleverd. Mensen raakten geïnteresseerd in elkaars werk. We leerden elkaars organisaties en werkprocessen op een andere manier kennen en de daarbij behorende belangen en obstakels. Dat werkt stimulerend en constructief.”

Businesscase in theorie én praktijk

Uiteraard is ook gerekend aan de businesscase van de circulaire noodverlichting. “De verschillende kosten en opbrengsten zijn voor iedere schakel van de keten op papier gezet”, vertelt Van Dijk. “Op zich is dat niet heel ingewikkeld. Door de voorspelbare onderhoudskosten en het ontbreken van de aanschafkosten is de businesscase vergelijkbaar met conventionele noodverlichting.” Een element van de businesscase ontbreekt nog. “Het praktijkvoorbeeld. We willen het in de praktijk toetsen, dat is de volgende stap.”

Lees meer over:

Gerelateerd

Geen plastic bekers meer te koop

Hoeveel koffie drinkt u per dag? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Dat is gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. Hoeveel drinkt u daarvan uit een plastic bekertje?

Circulaire economie: onze markt is er klaar voor!

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Ook wij zoeken naar een manier om aan te sluiten op deze circulaire economie. Dit doen wij samen met verschillende klanten en leveranciers. Maar wat kan er nog meer? Dat onderzochten Dirk van Schie en Syefa Ali.

De Week van de Circulaire Economie: dit doet Technische Unie

Voor een circulaire economie is een compleet andere manier van vragenstellen, zaken doen, ontwerpen en werken nodig. Voor de Week van de Circulaire Economie zetten we al onze oplossingen voor u op een rij. Bekijk al onze circulaire initiatieven!

Circulariteit: the future is now

Met het thema ‘The future is now’ kwamen onze productspecialisten bijeen voor de jaarlijkse inkoopdag. In verschillende break-out sessies, workshops en lezingen gingen ze hiermee aan de slag. En daar kwam circulariteit vaak aan bod!

Unieke samenwerking circulair slopen

GBN, Lek Mining en Technische Unie zijn samen een unieke samenwerking aangegaan om een grote drukkerij in de Merwedekanaalzone in Utrecht te slopen én oude materialen terug te brengen in de keten. Benieuwd hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen?

Circulaire marktplaats maakt verouderde voorraad waardevol

Vrijwel elk bedrijf in de industriële sector en in de installatiebranche kampt ermee; producten die onvoorzien in het magazijn belanden. Depot4, de eerste marktplaats voor de techniek, biedt een duurzame oplossing voor verouderde technische voorraad en brengt industriële eindgebruikers, installatiebedrijven, machine- en paneelbouwers met elkaar in contact. 

Geef oude Grundfos-pompen een nieuw leven!

Nieuw leven voor uw oude Grundfos-pomp? Vanaf nu kunt u oude Grundfos-pompen inleveren bij álle verkoopkantoren van Technische Unie. Het materiaal van deze oude pompen wordt voor ruim 97 procent gerecycled! Dat is 10 procent méér dan bij een traditionele afvalverwerker. Een stap in de richting van een circulaire economie!

Grundfos recyclet oude pompen: de start van een circulaire economie

Grundfos is samen met Technische Unie een pilot gestart om oude Grundfos-pompen in te zamelen en te recyclen. Samen staan we aan de start van een circulaire economie! Marco Pastoor, marketingmanager van Grundfos Nederland, vertelt meer over dit project.

Grundfos en Technische Unie werken samen aan circulariteit

Vanaf nu is het mogelijk om bij Technische Unie uw oude Grundfos-pompen in te leveren. Eigenlijk net zoals u uw oude tl-lampen inlevert. Technische Unie verzamelt de pompen, waarna deze verwerkt en recyclet worden door Grundfos.

EMMA komt met eerste circulaire veiligheidsschoen

Geef uzelf eens een duurzaam cadeau met Sinterklaas. Deze veiligheidsschoenen van EMMA zijn naast zeer comfortabel, ook volledig gemaakt van gerecycled materiaal.

Goede voornemens? Begin met verduurzamen.

Steeds meer klanten vragen naar duurzame oplossingen voor hun woning. Maar heeft u ook al nagedacht om zelf met duurzame producten te werken? Tijd voor goede voornemens! We zetten een aantal opties op een rij: