• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
 • Snelle levering op uw werkplek
 • Klantenservice

Hoe werkt een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om een woning te verwarmen en om warm tapwater te verkrijgen. Maar hoe werkt een warmtepomp precies en wat zijn de voordelen?

Een warmtepomp gaat minstens vijftien jaar mee en vergt weinig onderhoud

Een warmtepomp is de meest milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Hij vervangt de HR-ketel die op gas werkt. Omdat u met een warmtepomp minder of zelfs geen gas gebruikt, daalt de uitstoot van CO2 tot vijftig procent en kan de klant honderden euro's opleveren. Een warmtepomp gaat zeker vijftien jaar mee, net zo lang als een HR-ketel, maar heeft minder onderhoud nodig. 

Met een warmtepomp is (bijna) geen gas meer nodig

De warmtepomp wint warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater. Daarna zet hij dit om in bruikbare energie om uw huis te verwarmen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. Het stroomverbruik in huis neemt dan ook toe, terwijl het gasgebruik afneemt. Wanneer u zonnepanelen heeft, verlaagt de CO2-uitstoot nog meer. De zonnepanelen wekken dan de stroom op die de warmtepomp nodig heeft om te functioneren. Zo worden de elektriciteitskosten aanzienlijk verminderd en is gas helemaal overbodig. Een warmtepomp is dus een goede manier om uw woning energieneutraal te maken.

Onderdelen warmtepomp

Een warmtepompsysteem bestaat uit drie onderdelen: een bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem.

1. Bron

De bron is het systeem waaraan de warmtepomp zijn energie onttrekt. Warmte in de winter en kou in de zomer. Zo kan de bodem een bron zijn. Maar ook grondwater, oppervlaktewater of (ventilatie)lucht. Bodembronnen noemt men ook wel Warmte- en Koude Opslag (WKO) systemen.

2. Warmte

Een warmtepomp ziet er per situatie verschillend uit. Een warmtepomp heeft altijd een binnen-unit. Deze lijkt op een beetje op een HR-ketel. Hoe het buitendeel van de pomp eruit ziet is afhankelijk van de soort pomp. Ook maakt elke warmtepomp gebruik van een koudemiddel om de warmte van de bron te winnen en in de woning te krijgen.

3. Afgiftesysteem

In een verwarmingssysteem verplaatst warmte vooral in de vorm van warm water dat met een pomp wordt rondgestuurd. Het afgiftesysteem zorgt voor de verspreiding van deze warmte. De meeste afgiftesystemen gebruiken drie principes om warmte te verspreiden: (warmte)straling, convectie en geleiding. 

Vijf soorten warmtepompen

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp wint zijn warmte uit de lucht om het huis mee te verwarmen. Deze warmtepomp ziet eruit als een airconditioninginstallatie. De buitenlucht is hier de energiebron. Dit type warmtepomp wordt ook gebruikt als airco. Hier in Nederland is dat niet vaak nodig. Hij wordt dan ook vooral toegepast in hotelkamers. De lucht/lucht warmtepomp beschikt altijd over energie uit de lucht. Ook in de winter. Zelfs bij 0 graden Celsius. Het nadeel van deze warmtepomp is de constante luchtstroom die u kunt ervaren als tocht of trek in uw woning. 

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt zijn energie ook uit de lucht. Uit de omgevingslucht, buitenlucht of ventilatielucht onttrekt de pomp warmte en draagt deze over aan het koudemiddel. In het binnendeel wordt de warmte van het koudemiddel overgedragen aan het afgiftesysteem in de woning en/of aan het warm tapwatersysteem. Ook deze warmtepomp haalt zijn nergie ook in de koude wintermaanden uit de buiten- of ventilatielucht.

Water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater. Grondwater wordt omhoog gepompt en hieruit wordt warmte gewonnen. Het afgekoelde grondwater pompt de warmtepomp terug in de grond. Deze energie gebruikt de pomp om het huis en het tapwater te verwarmen. Een groot deel van deze installatie bevindt zich dan ook onder de grond. Dit type bron heet een open bron en is ook bekend als warmte en koude opslag (WKO). Omdat deze installatie een behoorlijk prijskaartje heeft, wordt hij bijna alleen uitgevoerd met een grote capaciteit, zoals voor meerdere woningen of een groot utiliteitsgebouw. 

Bodem/water warmtepomp

De warmtebron voor deze warmtepomp is een buitensysteem in de bodem. Dit kan horizontaal in de ondiepe ondergrond, maar vaker wordt het verticaal toegepast. Dit type bron is een gesloten bron. Door dit systeem loopt een vloeistof met antivries of kraanwater. Dit systeem haalt de warmte uit de grond. De warmte zet de warmtepomp om in een hogere temperatuur warmte en hiermee wordt het tapwater en de woning verwarmd. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een warmtepomp. In Nederland, waar we tot op heden nog vaak afhankelijk zijn van gas, is de hybride warmtepomp een goede optie om het gasverbruik te verlagen. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van het huis. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht. Alleen voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van de woning tijdens extreem koude dagen, springt de HR-ketel aan. Een groot voordeel van de hybride warmtepomp is dat u hem bij een bestaande HR-ketel kunt plaatsen.
 

Voordelen warmtepomp

 • Geen gaskosten
 • Lagere CO2-uitstoot 
 • Geen schoorsteen nodig
 • Kan ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen
 • Regeneratie van de bodem in de zomer bij bodem/water warmtepompen (passieve koeling)
 • Lage onderhoudskosten
 • Subsidie
 • Verhoogt het zelfverbruik
 • Goede combinatie met vloerverwarming

Nadelen warmtepomp

 • Grote investering
 • Grotere dimensie van radiatoren of vloerverwarming vereist
 • Opwarming gebeurt op lagere temperaturen en verloopt dus trager, of er moeten radiatoren met ingebouwde fan gebruikt worden
 • Bij het type met de horizontale collector is een grote oppervlakte vereist, bij andere systemen is een specifieke ligging nodig
 • Vergunningen zijn vereist
 • Uitbreiding van een woning vereist extra capaciteit van de warmtepomp die het niet kan leveren omdat deze precies is berekend op de huidige warmtevraag
 • Systemen met een elektrisch back-upsysteem voor als de warmtebron (grond, water of lucht) onvoldoende warmte levert of er een storing in het warmtepompsysteem is, zorgen door het lage rendement voor hoge elektriciteitskosten.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp is bij aanschaf hoger dan bij een HR-ketel. Maar wanneer de installatie goed ontworpen is, scheelt dit aanzienlijk in energieverbruik. Een warmtepomp is onder de streep meestel flink goedkoper. Ook kunt u gebruik maken van subsidies voor duurzame energie-installaties.

De investeringskosten (aanschaf en installatie) van een elektrische warmtepomp voor een eengezinswoning hangen af van het type warmtepomp.

Bron: Thuiscomfort

Lees meer over:

Gerelateerd

Duurzaamheid in de praktijk: grondgebonden warmtepompinstallatie

Warmtepompinstallatie

Een grondgebonden warmtepomp. Dat is toch alleen maar gedoe? En de hele tuin moet op de schop! Maar wat nou, als uw klant na dit tijdelijke 'gedoe' vooral profijt heeft van deze installatie? Installatiebureau Kon laat samen met Hooftman Geo Boortechniek zien hoe zo'n warmtepompinstallatie in de praktijk eruit ziet...

‘Omzetwaarde warmtepompen overstijgt die van CV-ketels in 2018’

Bij nieuwbouwprojecten worden steeds vaker duurzame energiebronnen geïntegreerd en de gasaansluiting wordt steeds vaker achterwege gelaten. Ook in bestaande woningbouw vindt steeds meer verduurzaming plaats.

In 5 stappen een A-label adviseren en realiseren

Energielabels woningen

Het energielabel voor woningen wordt steeds belangrijker. Een huis stijgt in waarde met een A-label. Daarnaast worden duurzame woningaanpassingen langzaam populairder. Een gunstig energielabel is echter niet alleen voordelig bij een naderende verkoop van het huis. Ook wanneer uw klant niet verhuist, heeft een A-label veel voordelen. Een goede reden om uw klanten van advies te voorzien in duurzame woningaanpassingen.

Thuiscomfort richt zich voortaan ook op duurzaam en slim wonen

Thuiscomfort richt zich voortaan ook op duurzaam en slim wonen

Per 1 januari 2017 is Thuiscomfort, het online inspiratieplatform van Technische Unie, uitgebreid met twee hoofdonderwerpen. Vanaf de start op 1 oktober 2014 was Thuiscomfort vooral gericht op langer zelfstandig thuis wonen. Hier zijn nu twee centrale thema’s bijgekomen: duurzaam wonen en slim wonen (smart home).

Langer zelfstandig thuis wonen in 2017: 7 trends

Langer zelfstandig thuiswonen in 2017

Ook in 2017 blijven ouderen langer thuis wonen. Gemeenten, woningcorporaties en de vrije markt moeten dit samen mogelijk maken. Dat is het overheidsbeleid.

“Iedere installateur mag een warmtepomp plaatsen”

Warmtepomp Nibe

‘Te weinig loodgieters voor populaire warmtepomp’ meldt BNR Nieuwsradio vandaag. Er zouden volgens de nieuwszender slechts 50 installateurs gecertificeerd zijn om warmtepompen te plaatsen. In de praktijk ligt het echter iets genuanceerder en kan iedere installateur met de juiste partners een warmtepomp plaatsen.

Inspiratieplatform Thuiscomfort.nl viert tweede verjaardag

Thuiscomfort

Thuiscomfort, het online inspiratieplatform van Technische Unie, bestaat alweer twee jaar. Op 1 oktober 2014, internationale ouderendag, ging Thuiscomfort van start. Sindsdien laat Thuiscomfort zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van aangepast en langer zelfstandig thuis wonen.

Thuiscomfort.nl: inspiratie en informatie over comfortabel en veilig wonen

Thuiscomfort.nl: inspiratie en informatie over comfortabel en veilig wonen

Sinds de lancering, in oktober 2014, vonden al ruim 440.000 consumenten de weg naar ons inspiratieplatform Thuiscomfort. Voor aangesloten installateurs biedt het platform uitstekende kansen om met nieuwe klanten in contact te komen.

Alternatieve vormen van verwarmen nemen toe

Alternatieve vormen van verwarmen nemen toe: warmtepomp, luchtverwarming, houtverwarming

Gas neemt nog steeds een belangrijke plaats in bij het verwarmen van woon- en werkomgeving. Maar wat is de toekomst van gasinstallaties en wat zijn de alternatieven?

Nominatie voor BouwKennis Marketing Jaarprijs

Onlangs heeft Bouwkennis, uit in totaal 26 ingezonden marketingcases, de 10 genomineerden bepaald voor de BouwKennis Marketing Jaarprijs 2015. Ook Technische Unie is nog in de race, met het Thuiscomfort inspiratieplatform.

Weinig ondersteuning gemeente bij woningaanpassing

Als senioren hun gemeente vragen om een woningaanpassing, zoals een badkamerrenovatie, krijgen sommigen van hen te horen dat ze beter kunnen verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO onder 30 gemeenten.

Eerste warmtepomp van Radson, alleen bij Technische Unie

Radson Zento

Radson introduceert de Zento lucht/water warmtepomp. Deze is alleen verkrijgbaar bij Technische Unie. Bekijk de warmtepomp op de TU Boot!

DRL Freestyle onderblok kit past altijd

DRL Freestyle

Voor het aansluiten van (compact) radiatoren met een 50 mm aansluiting heeft DRL Products met de DRL Freestyle 50 mm onderblok kit nu de altijd passende 50 mm onderblok combinatie in één doos.

WATTS Vision voor Smart Home

WATTS Vision voor Smart Home

Watts Water Technologies is sinds het begin van zijn geschiedenis altijd gekenmerkt door grote en voortdurende ontwikkelingen van de technologie in de sector, door het creëren van een scala aan innovatieve producten die mijlpalen op de markt van installatietechniek vormden.