• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Grundfos recyclet oude pompen: de start van een circulaire economie

Grundfos is samen met Technische Unie een pilot gestart om oude Grundfos-pompen in te zamelen en te recyclen. Samen staan we aan de start van een circulaire economie! Marco Pastoor, marketingmanager van Grundfos Nederland, vertelt meer over dit project.

Circulariteit en Grundfos

“We realiseren ons heel goed dat we fantastische producten maken, maar dat we daar ook een berg materiaal voor nodig hebben. Het vervangen van onze oude pompen resulteert in afval. Met dat afval moeten we meer gaan doen: onze grondstoffen zijn immers eindig.”

“Daarom moeten we nu al rekening houden met de toekomst. Hoe maken we pompen over 20 á 30 jaar? Je moet nu al schakelen als je in 2050 circulair wil zijn. Dit project is onze start, het is slechts een onderdeel van het totale proces naar een circulaire economie. Circulariteit hoort nu in het DNA van Grundfos.”

Recyclen van pompen

“Voordat we met dit project startten wisten we niet goed wat er met een pomp gebeurde nadat deze door een installateur werd vervangen. Vaak werd er wel wat materiaal van de pomp gerecycled via een afvalverwerker. Een installateur moest dan betalen voor het inleveren van afval. Als een installateur nu een oude Grundfos-pomp inlevert bij Technische Unie kost het ze niets. Bovendien kunnen wij de pompen op een betere manier uit elkaar halen en verwerken. Zo maken we optimaal gebruik van de materialen.”

Geld verdienen of duurzaam produceren?

“Samen met Technische Unie hebben we eerder nagedacht hoe we pompen konden verzamelen en recyclen. We liepen toen vast omdat we een verdienmodel wilden creëren. Nu is de aandacht puur gericht op circulariteit. Dat is een goede les geweest. Starten met circulariteit kun je niet doen vanuit winstoogmerk. Het gaat om de lange termijn: om een beter milieu.”

Circulariteit = starten

“Natuurlijk is het erg spannend om te beginnen aan iets wat je als bedrijf nog nooit hebt gedaan! Zeker het logistieke proces was van tevoren een grote uitdaging. Je hebt van tevoren geen idee hoeveel pompen je per dag retour gaat krijgen. Samen met Technische Unie zijn we gecontroleerd gestart met deze pilot. Langzaam breiden we dit uit naar steeds meer vestigingen van Technische Unie. In de tussentijd blijven we leren van onze ervaring op deze vestigingen passen we onze service hierop aan.”

Samen slimmer

“Technische Unie is de essentiële schakel in dit project: de installateurs die onze pompen vervangen zijn klanten van Technische Unie. Ook het logistieke proces wordt volledig door Technische Unie uitgevoerd. Met behulp van het netwerk van Technische Unie zorgen we ervoor dat alle pompen weer terugkomen bij de fabriek van Grundfos. Deze pilot is eigenlijk een perfecte drie-eenheid van leverancier, groothandel en klant.”

“Starten met circulariteit kun je niet alleen, je moet het doen met de keten. Alleen de hele keten krijgt de cirkel rond. Samen moeten we het initiatief durven en willen nemen.”

Wilt u ook samen met ons starten?

Als Technische Unie kennen we geen grenzen om u hierbij te helpen. We maken het u graag makkelijk met ons circulaire assortiment, slimme oplossingen en specialistisch, duurzaam advies. Samen komen we verder!

Wilt u weten wat Technische Unie voor u kan betekenen? Neem dan contact op met één van de Key Account Managers of vertegenwoordigers van uw verkoopkantoor.

Lees meer over de pilot met Grundfos

 

Lees meer over circulariteit

Gerelateerd

Geen plastic bekers meer te koop

Hoeveel koffie drinkt u per dag? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Dat is gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. Hoeveel drinkt u daarvan uit een plastic bekertje?

Circulaire economie: onze markt is er klaar voor!

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Ook wij zoeken naar een manier om aan te sluiten op deze circulaire economie. Dit doen wij samen met verschillende klanten en leveranciers. Maar wat kan er nog meer? Dat onderzochten Dirk van Schie en Syefa Ali.

De Week van de Circulaire Economie: dit doet Technische Unie

Voor een circulaire economie is een compleet andere manier van vragenstellen, zaken doen, ontwerpen en werken nodig. Voor de Week van de Circulaire Economie zetten we al onze oplossingen voor u op een rij. Bekijk al onze circulaire initiatieven!

Circulariteit: the future is now

Met het thema ‘The future is now’ kwamen onze productspecialisten bijeen voor de jaarlijkse inkoopdag. In verschillende break-out sessies, workshops en lezingen gingen ze hiermee aan de slag. En daar kwam circulariteit vaak aan bod!

Unieke samenwerking circulair slopen

GBN, Lek Mining en Technische Unie zijn samen een unieke samenwerking aangegaan om een grote drukkerij in de Merwedekanaalzone in Utrecht te slopen én oude materialen terug te brengen in de keten. Benieuwd hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen?

Verleng de levensduur van uw industriële apparatuur

Heeft wel eens onnodig lange down-time gehad omdat een defect onderdeel niet leverbaar was? Zonde! Verleng de levensduur van uw machinepark door onze reparatie- en revisieservice in samenwerking met UNIS Group. Wel zo duurzaam!

Afstuderen in circulariteit bij Technische Unie

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Dat betekent dat afval niet meer bestaat omdat grondstoffen hergebruikt worden. De hele keten stoeit hiermee. De noodzaak is absoluut duidelijk, maar waar begint u? Syefa Ali studeerde af bij Technische Unie met haar project over circulaire diensten. Ontdek in dit interview haar bevindingen. 

Recyclen? We maken er wat moois van!

Elk jaar recyclet Technische Unie duizenden kilo’s plastic, lampen, GFT, papier en nog veel meer. Maar wat gebeurt er eigenlijk mee? Bekijk onze infographic en ontdek welke mooie dingen er kunnen komen uit recycling!

Circulaire marktplaats maakt verouderde voorraad waardevol

Vrijwel elk bedrijf in de industriële sector en in de installatiebranche kampt ermee; producten die onvoorzien in het magazijn belanden. Depot4, de eerste marktplaats voor de techniek, biedt een duurzame oplossing voor verouderde technische voorraad en brengt industriële eindgebruikers, installatiebedrijven, machine- en paneelbouwers met elkaar in contact. 

Geef oude Grundfos-pompen een nieuw leven!

Nieuw leven voor uw oude Grundfos-pomp? Vanaf nu kunt u oude Grundfos-pompen inleveren bij álle verkoopkantoren van Technische Unie. Het materiaal van deze oude pompen wordt voor ruim 97 procent gerecycled! Dat is 10 procent méér dan bij een traditionele afvalverwerker. Een stap in de richting van een circulaire economie!

Nieuw leven voor wastafels en wasmachinekranen uit slooppanden

Circulariteit wordt steeds belangrijker. Ook een woningcorporatie in Eindhoven zocht naar een oplossing. Door samen te werken met A. van Liempd sloopbedrijven en Technische Unie beschikken zij nu over een circulair assortiment met producten uit slooppanden.

In 150 dagen werken aan circulaire noodverlichting

Samen met ABB en ENGIE nam Technische Unie deel aan Living Lab Bouwstof van circulaire hotspot BlueCity in Rotterdam. Het doel? Binnen 150 dagen een nieuwe circulaire propositie ontwikkelen die binnen twee jaar op de markt kan worden gebracht. Afgelopen week presenteerden Ariane van Dijk en de andere deelnemers de circulaire noodverlichting.

Grundfos en Technische Unie werken samen aan circulariteit

Vanaf nu is het mogelijk om bij Technische Unie uw oude Grundfos-pompen in te leveren. Eigenlijk net zoals u uw oude tl-lampen inlevert. Technische Unie verzamelt de pompen, waarna deze verwerkt en recyclet worden door Grundfos.

EMMA komt met eerste circulaire veiligheidsschoen

Geef uzelf eens een duurzaam cadeau met Sinterklaas. Deze veiligheidsschoenen van EMMA zijn naast zeer comfortabel, ook volledig gemaakt van gerecycled materiaal.

5 praktische tips voor een circulaire bouwplaats

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Dat betekent dat afval niet meer bestaat omdat grondstoffen hergebruikt worden. Werk aan de winkel dus! In dit artikel 5 praktische tips voor een circulaire bouwplaats.

Circulaire economie, het begint met een R

Circulaire economie. De hele keten stoeit hiermee. De noodzaak is duidelijk, maar waar begint u? Voor een circulaire economie is een compleet andere manier van vragenstellen, zaken doen, ontwerpen en werken nodig. Het r-model biedt een overzicht van mogelijkheden die u kunt overwegen op weg naar een meer circulaire economie.

Expeditieactie Clean2Antarctica van start

De Solar Voyager van Clean2Antarctica nadert de Zuidpool. Het duurzame doel komt steeds dichterbij. Maar ook aan het thuisfront zitten we niet stil. Samen met 6 partners van de expeditie starten we een ijzingwekkend spannende expeditieactie. En u kunt profiteren…

Goede voornemens? Begin met verduurzamen.

Steeds meer klanten vragen naar duurzame oplossingen voor hun woning. Maar heeft u ook al nagedacht om zelf met duurzame producten te werken? Tijd voor goede voornemens! We zetten een aantal opties op een rij:

Grundfos SOLOLIFT2 opvoerinstallaties

De Grundfos SOLOLIFT2 is een unieke serie compacte opvoerinstallaties voor de afvoer van elke sanitaire toepassing. Of u nu een extra toilet op zolder wil of een nieuwe badkamer, onder rioolniveau in de kelder: de SOLOLIFT2 zorgt voor een efficiënte afvoer van het afvalwater. Bovendien biedt de SOLOLIFT2 maximale bescherming tegen terugstroming vanuit het rioolstelsel.

Grundfos ALPHA3: klaar voor de toekomst

De ALPHA3 van Grundfos is dé start van een nieuw tijdperk voor circulatoren. Lees snel verder!

Grundfos’ zuinigste pomp: Grundfos TPE

Grundfos TPE- verticale inline pompen kunt u voor diverse toepassingen gebruiken. De pompen zijn eentraps inline centrifugaalpompen met standaard motor en mechanische asafdichtingen. Deze flexibele, intelligente pomp is uitermate zuinig. Met een geïntegreerde frequentie-omvormer zorgt deze centrifugaal pomp te allen tijde voor maximaal rendement.

Perfecte waterdruk met SCALA2 van Grundfos

Grundfos SCALA2 voorziet alle woningen tot vier verdiepingen en acht tappunten van perfecte waterdruk. De pomp is zeer compact en eenvoudig te installeren.

Mobiele gereedschapsbox: Grundfos GO

Grundfos GO is dé mobiele gereedschapsbox voor professionele gebruikers ‘on the GO’. Grundfos GO biedt u intuïtieve handheld pompbesturing en volledige toegang tot alle Grundfos Online tools onderweg. Grundfos GO bestaat uit een tweetal apps: GO Remote en GO CAPS.