• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Energielabel C; verduurzamen, ombouwen, slopen of verkopen?

Heeft uw kantoor energielabel D of lager en wilt u uw kantoorpand ook na 1 januari 2023 blijven gebruiken als kantoorpand, dan is het tijd om te verduurzamen. Bent u er nog niet helemaal uit, dan leggen we graag een paar andere opties aan u voor.

Bij veel panden met energielabel D, E of F is al met relatief kleine ingrepen grote labelwinst te behalen. Ledverlichting in plaats van conventionele verlichting, het plaatsen van HR-ketel, investeren in PV-panelen; uw gebouw schuift zo een paar labels de groene kant op. Zit u met een zwaar verouderd gebouw, dan is het een ander verhaal. Isolatie van daken, vloeren en gevels en het plaatsen van HR++-glazen zijn ingrijpende en kostbare aanpassingen.

Uw kantoorpand ombouwen

Wordt u als eigenaar geconfronteerd met zo’n kostenpost, dan loont het de moeite om andere opties te overwegen. U zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het ombouwen van uw kantoorpand. Wanneer u het kantoorpand transformeert naar een appartementencomplex, hoeft het niet meer te voldoen aan de labelplicht voor kantoorpanden en ook niet aan de eisen die aan nieuwbouw worden gesteld. De eisen die gesteld worden aan appartementen in een bestaand pand, zijn gelijk de eisen die gesteld werden in het bouwjaar van het pand. Uiteraard moet een en ander wel passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.

De gebruiksfunctie transformeren

Een andere optie is het terugbrengen van de kantoorfunctie in het pand. Wanneer minder dan 50% van de gebruiksoppervlakte dient als kantoor, komt de energielabel C-plicht te vervallen. Kiest u hiervoor, dan moet het u wel lukken om de opgegeven kantoorruimte te vullen met nieuwe bedrijfsactiviteiten. Wilt u uw pand transformeren, dan kunt u advies inwinnen bij de gemeente. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben speciaal hiervoor het Expertteam Kantoortransformatie opgericht.

Uw bedrijfspand slopen

Zijn ombouw en het veranderen van de bedrijfsactiviteiten geen optie en bent u echt niet van plan het bestaande pand te verduurzamen, dan kunt u nog overwegen het gebouw te slopen en er een nieuw gebouw voor in de plaats te zetten. Kiest u voor deze optie, dan bent u nog veel duurder uit. Bovendien zit u geruime tijd zonder pand.

Uw bedrijfspand verkopen

Kiest u ervoor uw bedrijfspand in de verkoop te zetten, houd er dan rekening mee dat de taxateurs tegenwoordig de eventuele kosten voor verduurzaming aftrekken van de waarde van uw pand. Daarbij komt dat investeringen in panden die niet aan de labelplicht voldoen, door veel banken al niet meer gefinancierd worden. Het laat zich bovendien voorspellen dat er tussen nu en 2023 heel veel verouderde kantoorpanden op de markt gaan komen. Verkopen is altijd een optie, maar misschien bent u daarmee wel duurder uit dan wanneer u kiest voor een investering in verduurzaming.

Verduurzamen, ombouwen, slopen of verkopen?

Uiteindelijk bent u degene die het antwoord op deze vraag moet geven. Kiest u voor verduurzaming, dan zijn wij u graag van dienst. Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft en wat u kunt doen om de Energie-index te verbeteren? Doe dan onze quickscan.

Slim naar label C

Lees meer over:

Gerelateerd

Energielabel C, moet ik er wel wat mee?

In 2023 moeten kantoorpanden ten minste energielabel C hebben. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Valt uw pand daar ook onder? Lees snel verder.

Zo krijgt uw bedrijfspand energielabel C

U heeft er vast al over gelezen: vanaf 1 januari 2023 moeten alle bedrijfspanden groter dan 100m2 verplicht energielabel C hebben. Ruim veertig procent van de CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig van gebouwen. Dat móeten we aanpakken. Maar waar begint u? Hans Christiaans, Business Manager bij Technische Unie vertelt het u graag.

Wat moet ik doen als mijn bedrijfspand al energielabel C heeft?

Heeft uw pand al energielabel C of hoger, dan kan het gewoon dienst blijven doen als kantoorpand. Op dit moment hoeft u dus niets te doen. U kunt wel vast voorbereidingen treffen voor 2050. In dat jaar moeten alle gebouwen energieneutraal zijn.

Label-C-plicht; wat moet u doen als huurder van een bedrijfspand?

Huurt u een bedrijfspand, dan bent u niet verantwoordelijk voor het voldoen aan de labelplicht. Het is wel belangrijk dat uw gehuurde pand aan de labelplicht voldoet. Is dit niet het geval, dan mag u het pand na 1 januari 2023 niet langer gebruiken.

Duurzaam verwarmen doet u zo

Nul-op-de-meter, van gas los, ecologische voetafdrukken verminderen; ambitie én voornemens die niet meer weg te denken zijn uit onze duurzamer wordende maatschappij. Maar moet iemand zich dan schuldig voelen telkens wanneer de verwarming wordt aangezet? En hoe vertaalt zich dit vandaag in de kantooromgeving? Hoe realiseren we energie-efficiënte (neutrale) werkomgevingen?

Bespaar tot 40% op energie door slimme klimaatregeling

We brengen ongeveer 90 procent van ons leven door in gebouwen. Zowel ons comfort als onze productiviteit zijn afhankelijk van de prestaties van het gebouw. De kunst is om luchtkwaliteit, koeling, verwarming en verlichting optimaal én energiezuinig te beheersen.

Verduurzaam uw bedrijfspand met een lucht/water warmtepomp

Wilt u uw gasverbruik reduceren? Of wilt u uw bedrijfspand loskoppelen van aardgas en overstappen op een all-electric comfortinstallatie? In beide gevallen kan dat met de modulerende monoblock lucht/water warmtepomp F2120 van NIBE.

Dakisolatie van essentieel belang

Een slecht geïsoleerd bedrijfspand is een gemiste kans voor comfort, een lage energierekening en het klimaat. Dakisolatie wordt daarom steeds belangrijker. Daarnaast zijn de isolatiewaarden door een gewijzigd bouwbesluit aangepast.

Isolatie: de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand

Veel bedrijfspanden in Nederland zijn op dit moment niet energiezuinig. Dat leidt tot onnodig hoge energieverbruik en een laag werkcomfort. Een van de eerste stappen die u kunt zetten om uw bedrijfspand te verduurzamen is door deze te isoleren.

Verhoog uw comfort, verlaag uw energierekening én verbeter uw energielabel

Voldoe in 2023 aan energielabel C en ga aan de slag met uw ventilatiesysteem. Door het toepassen van een modern ventilatiesysteem bespaart u fors op uw energierekening, verhoogt u tegelijk het comfort én verbetert het energielabel van uw bedrijfspand.

Energie besparen door ledverlichting doet u zo

Verlichting is vaak een grote energieverbruiker en het biedt daarom kansen voor het bedrijf een aanzienlijke energiebesparing te realiseren. Het vervangen van conventionele verlichting voor energiezuinige led is dan een logische stap. Door het toepassen van een lichtmanagementsysteem kan een verdere besparing gerealiseerd worden.

Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies én zijn flexibel inzetbaar. U kunt de besturingssystemen inzetten voor het realiseren van meerdere veiligheidsfuncties op uw machine of installatie.