• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Wat moet ik doen als mijn bedrijfspand al energielabel C heeft?

Heeft uw pand al energielabel C of hoger, dan kan het gewoon dienst blijven doen als kantoorpand. Op dit moment hoeft u dus niets te doen. U kunt wel vast voorbereidingen treffen voor 2050. In dat jaar moeten alle gebouwen energieneutraal zijn.

De energielabel-C-verplichting houdt in dat alle bedrijfspanden voor 1 januari 2023 energielabel C of hoger moeten hebben. Heeft een kantoorpand met een oppervlakte van meer dan 100 m2 een lager energielabel, dan mag het na die datum niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze labelverplichting is een voorbode voor verdere maatregelen. Hierop zou u zich alvast kunnen voorbereiden.

Toekomstige maatregelen

De energielabel-C-verplichting in 2023 is nog maar de eerste stap. In 2030 moeten uw panden energielabel A hebben en daarmee is het verduurzamingseinde nog niet in zicht. De rijksoverheid streeft er namelijk naar dat de volledige gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal is. De overheid is niet de enige katalysator achter de verduurzaming van bedrijfspanden. Ook banken stellen eisen aan het energielabel. Wilt u (her)financieren, dan kan het zijn dat er nu al minimaal label A wordt gevraagd.

Blijf de toekomst voor

Heeft uw pand al label C of B, dan is ons advies aan u om alvast te beginnen met verduurzamen naar label A of toe te werken naar een energieneutraal bedrijfspand. Veel banken vragen hier nu al om en vanuit de overheid wordt dit in de toekomst eveneens verplicht gesteld. Op dit moment gelden er nog de nodige regelingen en subsidies waarmee u extra voordeel kunt slepen uit uw verduurzamingsmaatregelen.

Hoe verduurzaam ik mijn pand?

Afhankelijk van het pand bestaan er verschillende maatregelen om uw pand te verduurzamen:

  • Isolatie van gevels, daken, vloeren en/of ramen
  • Plaatsen van zonnepanelen
  • Kiezen van een nieuwe duurzame manier van verwarmen, koelen en/of ventileren
  • Het vervangen van conventionele voor energiezuinige ledverlichting

Een EPA-U-maatwerkadviseur kan u precies vertellen welke maatregelen voor uw bedrijfspand interessant en relevant zijn. Weet u niet welk label uw pand op dit moment heeft? Doe onze Quickscan en u bent er direct achter.

Laaghangend fruit

Voor de eerste stap richting verduurzaming is geen enkele investering nodig. Door gedrag aan te passen is vaak ook al veel winst te behalen. Letten op verlichting en verwarming kan al een groot verschil teweeg brengen. Er zijn nog heel veel kantoorpanden zonder aanwezigheidsdetectie waar niet gelet wordt op verlichte en verwarmde maar ongebruikte ruimtes. Ook het plaatsen van waterbesparende kranen en het vervangen van oude cv-ketels is snel gedaan. Veel investeringen in verduurzaming verdienen zichzelf terug. De EPA-U-maatwerkadviseur vertelt u precies hoe u winstgevend kunt verduurzamen.Slim naar label C

Lees meer over:

Gerelateerd

Energielabel C, moet ik er wel wat mee?

In 2023 moeten kantoorpanden ten minste energielabel C hebben. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Valt uw pand daar ook onder? Lees snel verder.

Zo krijgt uw bedrijfspand energielabel C

U heeft er vast al over gelezen: vanaf 1 januari 2023 moeten alle bedrijfspanden groter dan 100m2 verplicht energielabel C hebben. Ruim veertig procent van de CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig van gebouwen. Dat móeten we aanpakken. Maar waar begint u? Hans Christiaans, Business Manager bij Technische Unie vertelt het u graag.

Energielabel C; verduurzamen, ombouwen, slopen of verkopen?

Heeft uw kantoor energielabel D of lager en wilt u uw kantoorpand ook na 1 januari 2023 blijven gebruiken als kantoorpand, dan is het tijd om te verduurzamen. Bent u er nog niet helemaal uit, dan leggen we graag een paar andere opties aan u voor.

Label-C-plicht; wat moet u doen als huurder van een bedrijfspand?

Huurt u een bedrijfspand, dan bent u niet verantwoordelijk voor het voldoen aan de labelplicht. Het is wel belangrijk dat uw gehuurde pand aan de labelplicht voldoet. Is dit niet het geval, dan mag u het pand na 1 januari 2023 niet langer gebruiken.

Duurzaam verwarmen doet u zo

Nul-op-de-meter, van gas los, ecologische voetafdrukken verminderen; ambitie én voornemens die niet meer weg te denken zijn uit onze duurzamer wordende maatschappij. Maar moet iemand zich dan schuldig voelen telkens wanneer de verwarming wordt aangezet? En hoe vertaalt zich dit vandaag in de kantooromgeving? Hoe realiseren we energie-efficiënte (neutrale) werkomgevingen?

Bespaar tot 40% op energie door slimme klimaatregeling

We brengen ongeveer 90 procent van ons leven door in gebouwen. Zowel ons comfort als onze productiviteit zijn afhankelijk van de prestaties van het gebouw. De kunst is om luchtkwaliteit, koeling, verwarming en verlichting optimaal én energiezuinig te beheersen.

Verduurzaam uw bedrijfspand met een lucht/water warmtepomp

Wilt u uw gasverbruik reduceren? Of wilt u uw bedrijfspand loskoppelen van aardgas en overstappen op een all-electric comfortinstallatie? In beide gevallen kan dat met de modulerende monoblock lucht/water warmtepomp F2120 van NIBE.

Dakisolatie van essentieel belang

Een slecht geïsoleerd bedrijfspand is een gemiste kans voor comfort, een lage energierekening en het klimaat. Dakisolatie wordt daarom steeds belangrijker. Daarnaast zijn de isolatiewaarden door een gewijzigd bouwbesluit aangepast.

Isolatie: de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand

Veel bedrijfspanden in Nederland zijn op dit moment niet energiezuinig. Dat leidt tot onnodig hoge energieverbruik en een laag werkcomfort. Een van de eerste stappen die u kunt zetten om uw bedrijfspand te verduurzamen is door deze te isoleren.

Verhoog uw comfort, verlaag uw energierekening én verbeter uw energielabel

Voldoe in 2023 aan energielabel C en ga aan de slag met uw ventilatiesysteem. Door het toepassen van een modern ventilatiesysteem bespaart u fors op uw energierekening, verhoogt u tegelijk het comfort én verbetert het energielabel van uw bedrijfspand.

Energie besparen door ledverlichting doet u zo

Verlichting is vaak een grote energieverbruiker en het biedt daarom kansen voor het bedrijf een aanzienlijke energiebesparing te realiseren. Het vervangen van conventionele verlichting voor energiezuinige led is dan een logische stap. Door het toepassen van een lichtmanagementsysteem kan een verdere besparing gerealiseerd worden.

Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies én zijn flexibel inzetbaar. U kunt de besturingssystemen inzetten voor het realiseren van meerdere veiligheidsfuncties op uw machine of installatie.