• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Zo krijgt uw bedrijfspand energielabel C

U heeft er vast al over gelezen: vanaf 1 januari 2023 moeten alle bedrijfspanden groter dan 100m2 verplicht energielabel C hebben. Ruim veertig procent van de CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig van gebouwen. Dat móeten we aanpakken. Maar waar begint u? Hans Christiaans, Business Manager bij Technische Unie vertelt het u graag.

Een energielabel, wat is dat eigenlijk?

Hans Christiaans: “Een energielabel laat de energieprestatie van het gebouw zien. Het energielabel voor gebouwen geeft met de klassen A tot en met G aan hoe energiezuinig een pand is in vergelijking met soortgelijke panden. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven en is maximaal tien jaar geldig. Het label kunt u laten opstellen door een EPA-U adviseur met een BRL9500-03 certificaat. Alleen zij mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. U regelt dit heel eenvoudig via het online platform ‘Slim naar label C’ van Technische Unie.”

Voor ieder bedrijfspand een oplossing

“Ieder pand is uniek en heeft daarom een eigen aanpak nodig. De energieadviseur via het ‘Slim naar label C’ platform vertelt u precies welke maatregelen u kunt nemen om tot energielabel C of beter te komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ledverlichting, gevelisolatie en zonnepanelen. Mijn advies is om de verduurzaming van uw pand niet te lang uit te stellen: 2023 lijkt ver weg, maar de de investeringen om een pand met een zeer laag energielabel naar energielabel C te tillen zijn nu nog in te plannen. ” aldus Hans Christiaans.

Handhaving label C-verplichting

Meestal is de gemeente waar uw bedrijfspand staat verantwoordelijk voor de handhaving van de label C-verplichting. Hans Christiaans: “Wanneer een bedrijfspand op 1 januari 2023 geen energielabel C of beter heeft, mag het pand niet meer als kantoorpand gebruikt worden. De gemeente kan diverse maatregelen nemen. Bijvoorbeeld het geven van een waarschuwing tot aan het opleggen van een dwangsom.”

Goed voor het milieu én goed voor u

Hans Christiaans: “Een kantoorpand met minimaal energielabel C betekent een lagere energierekening, meer comfort voor de gebruikers en minder CO2-uitstoot. Energiebesparende maatregelen nemen zijn dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.” Hans vervolgt: “Wij kennen geen grenzen om onze klanten hierbij te helpen. Wij maken het ze graag makkelijk met ons brede duurzame assortiment, slimme oplossingen en specialistisch advies van ons duurzaamheidsteam.”

Slim naar label C

Technische Unie ziet het als duurzame ketenregisseur als haar taak om kantooreigenaren te ondersteunen bij het vinden van hun weg naar label C. Het vinden van die weg is in veel gevallen eenvoudiger dan u denkt. Panden met energielabel D, E of F zijn in veel gevallen zonder bouwkundige ingrepen naar energielabel C te tillen. Met ons online platform ‘Slim naar label C’ ontdekt u al snel welk energielabel uw bedrijfspand heeft én welke energiebesparende oplossingen u kunt toepassen.

Slim naar label C

Lees meer over:

Gerelateerd

Energielabel C, moet ik er wel wat mee?

In 2023 moeten kantoorpanden ten minste energielabel C hebben. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Valt uw pand daar ook onder? Lees snel verder.

Energielabel C; verduurzamen, ombouwen, slopen of verkopen?

Heeft uw kantoor energielabel D of lager en wilt u uw kantoorpand ook na 1 januari 2023 blijven gebruiken als kantoorpand, dan is het tijd om te verduurzamen. Bent u er nog niet helemaal uit, dan leggen we graag een paar andere opties aan u voor.

Wat moet ik doen als mijn bedrijfspand al energielabel C heeft?

Heeft uw pand al energielabel C of hoger, dan kan het gewoon dienst blijven doen als kantoorpand. Op dit moment hoeft u dus niets te doen. U kunt wel vast voorbereidingen treffen voor 2050. In dat jaar moeten alle gebouwen energieneutraal zijn.

Label-C-plicht; wat moet u doen als huurder van een bedrijfspand?

Huurt u een bedrijfspand, dan bent u niet verantwoordelijk voor het voldoen aan de labelplicht. Het is wel belangrijk dat uw gehuurde pand aan de labelplicht voldoet. Is dit niet het geval, dan mag u het pand na 1 januari 2023 niet langer gebruiken.

Duurzaam verwarmen doet u zo

Nul-op-de-meter, van gas los, ecologische voetafdrukken verminderen; ambitie én voornemens die niet meer weg te denken zijn uit onze duurzamer wordende maatschappij. Maar moet iemand zich dan schuldig voelen telkens wanneer de verwarming wordt aangezet? En hoe vertaalt zich dit vandaag in de kantooromgeving? Hoe realiseren we energie-efficiënte (neutrale) werkomgevingen?

Bespaar tot 40% op energie door slimme klimaatregeling

We brengen ongeveer 90 procent van ons leven door in gebouwen. Zowel ons comfort als onze productiviteit zijn afhankelijk van de prestaties van het gebouw. De kunst is om luchtkwaliteit, koeling, verwarming en verlichting optimaal én energiezuinig te beheersen.

Verduurzaam uw bedrijfspand met een lucht/water warmtepomp

Wilt u uw gasverbruik reduceren? Of wilt u uw bedrijfspand loskoppelen van aardgas en overstappen op een all-electric comfortinstallatie? In beide gevallen kan dat met de modulerende monoblock lucht/water warmtepomp F2120 van NIBE.

Dakisolatie van essentieel belang

Een slecht geïsoleerd bedrijfspand is een gemiste kans voor comfort, een lage energierekening en het klimaat. Dakisolatie wordt daarom steeds belangrijker. Daarnaast zijn de isolatiewaarden door een gewijzigd bouwbesluit aangepast.

Isolatie: de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand

Veel bedrijfspanden in Nederland zijn op dit moment niet energiezuinig. Dat leidt tot onnodig hoge energieverbruik en een laag werkcomfort. Een van de eerste stappen die u kunt zetten om uw bedrijfspand te verduurzamen is door deze te isoleren.

Verhoog uw comfort, verlaag uw energierekening én verbeter uw energielabel

Voldoe in 2023 aan energielabel C en ga aan de slag met uw ventilatiesysteem. Door het toepassen van een modern ventilatiesysteem bespaart u fors op uw energierekening, verhoogt u tegelijk het comfort én verbetert het energielabel van uw bedrijfspand.

Energie besparen door ledverlichting doet u zo

Verlichting is vaak een grote energieverbruiker en het biedt daarom kansen voor het bedrijf een aanzienlijke energiebesparing te realiseren. Het vervangen van conventionele verlichting voor energiezuinige led is dan een logische stap. Door het toepassen van een lichtmanagementsysteem kan een verdere besparing gerealiseerd worden.

Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies én zijn flexibel inzetbaar. U kunt de besturingssystemen inzetten voor het realiseren van meerdere veiligheidsfuncties op uw machine of installatie.