• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Energiebesparing voor bedrijven nu makkelijker met erkende maatregelenlijsten

Energiebesparing voor bedrijven nu makkelijker met erkende maatregelenlijsten
Foto: RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) stimuleert Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Met subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het voldoen aan wet- en regelgeving. Zo informeren zij ondernemers ook op het gebied van energiebesparing en de daarbij horende verplichtingen.

Voordelen van energiebesparing voor uw bedrijf

Een energiezuinige bedrijfsvoering kan uw bedrijf voordelen bieden. Vaak leveren investeringen in energiebesparende maatregelen namelijk substantiële kostenbesparingen op. En een hogere leveringszekerheid, product- en productiekwaliteit en betere kwaliteitsbewaking. Omdat een duurzame en betrouwbare energievoorziening van levensbelang is voor de Nederlandse samenleving, voert de Rijksoverheid een actief energiebeleid en sloot het eind 2013 met ruim 40 organisaties het Energieakkoord voor duurzame groei.

Energiebesparingsverplichting

Om te kunnen voldoen aan het Energieakkoord heeft de Rijksoverheid bepaald dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten treffen als die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Dat staat in het Activiteitenbesluit. Per 1 december zijn er wijzigingen doorgevoerd in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. De energiebesparingsplicht is in de recent gewijzigde regelgeving verduidelijkt door de introductie van erkende maatregelenlijsten. Op de lijst staan maatregelen die in maximaal 5 jaar zijn terugverdiend, zoals dubbel glas, hr-ketels en energiezuinige verlichting.

Voordelen van een erkende maatregelenlijst

Een erkende maatregelenlijst is een gemakkelijk hulpmiddel. Als u de maatregelen treft die op de lijst staan, geeft u zeker invulling aan de wettelijke energiebesparingsplicht. Bovendien geven de lijsten toegang tot kennis en ervaring uit de eigen branche over interessante rendabele investeringen in energiebesparing.

Eerste lijsten per 1 december

Op 1 december zijn de eerste erkende lijsten in werking getreden voor 7 bedrijfstakken; de metaalsector, kantoren, zorgsector, onderwijsinstellingen, rubber- en kunststofindustrie, datacenters en de autoschadeherstelsector. Er wordt gewerkt aan nieuwe lijsten voor de automotivebranche, detailhandel, agrarische sector, horeca, sport- en recreatiesector en voedingsmiddelenindustrie. De verwachting is dat deze tweede groep lijsten in 2016 in de regelgeving worden verankerd.

Bron: RVO

Lees meer over:

Gerelateerd

Handige tool voor energiebesparing

Handige tool voor energiebesparing

Tegenwoordig moet u aan verschillende verplichtingen voldoen om energie te besparen. Sommige ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Daarom lanceert de overheid de online Wetchecker Energiebesparing waarbij u binnen vijf minuten ontdekt welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn.

In 5 stappen een A-label adviseren en realiseren

Energielabels woningen

Het energielabel voor woningen wordt steeds belangrijker. Een huis stijgt in waarde met een A-label. Daarnaast worden duurzame woningaanpassingen langzaam populairder. Een gunstig energielabel is echter niet alleen voordelig bij een naderende verkoop van het huis. Ook wanneer uw klant niet verhuist, heeft een A-label veel voordelen. Een goede reden om uw klanten van advies te voorzien in duurzame woningaanpassingen.

Ventilatie-unit Muro van Xpelair: energiezuinig, stil én makkelijk te plaatsen

De Muro is een decentrale ventilatie-unit van Xpelair met warmteterugwinning. De ventilatie-unit is bedoeld om op een energiezuinige manier te ventileren.