• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Elektrische auto duurzamer dan gedacht

Een elektrische auto niet duurzamer dan een diesel- of benzineauto? Toch wel! De CO2-uitstoot van een elektrische auto is op dit moment minder dan de helft dan die van een benzineauto. Dit blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven.

Minder CO2-uitstoot bij productie accu

Een elektrische auto gaat veel langer mee dan tot nu toe werd gedacht. Daarnaast blijkt dat bij de productie van de batterij minder CO2-uitstoot vrijkomt dan werd aangenomen. Het onderzoek van de Eindhovense Universiteit werd gedaan in opdracht van de Groenen in het Duitse parlement.
In Duitsland zijn er namelijk nogal wat discussies gaande over de duurzaamheid van elektrische auto’s.

Zo wordt werd in veel kritieken benoemd dat elektrische auto’s meer CO2 uitstoten dan officieel wordt opgegeven. Namelijk door naar de hele keten te kijken: van productie van de batterij tot aan het eindresultaat, de auto zelf.

Tesla stoot meer CO2 uit dan Mercedes met dieselmotor?

Er werd zelfs gesteld dat een Tesla Model 3 méér CO2 uitstoot dan een Mercedes C-klasse met een dieselmotor. De CO2 komt misschien niet vrij bij het rijden van de auto. Maar de elektriciteit die de auto gebruikt, wordt wel opgewekt met fossiele brandstoffen.

De onderzoekers uit Eindhoven stellen dat zelfs al wordt nog steeds van dit soort fossiele energiebronnen gebruikgemaakt, dan nóg zijn elektrische auto’s verhoudingsgewijs schoner en dus beter voor het milieu.

Elektrische motor verbruikt 4 x minder energie dan benzinemotor

Een elektrische auto is schoner om meerdere redenen. Een elektrische motor verbruikt vier keer minder energie dan een benzinemotor. Bovendien worden onze brandstoffen snel duurzamer en dit zal in alle Europese lidstaten alleen maar toenemen.

De elektrische auto is daarom nu al schoner dan benzine en dieselauto’s. Zelfs wanneer je rekening houdt met de productie van de accu en het stroomgebruik tijdens het rijden.

Levensduur accu veel langer dan gedacht

Ook is de levensduur van de accu langer dan tot nu toe werd gedacht. Voorheen werd er uitgegaan dat een elektrische auto na 150.000 kilometer is afgeschreven. Uit het nieuwe onderzoek is juist gebleken dat dat minimaal 250.000 kilometer is. Veel moderne accu’s verliezen waarschijnlijk minder dan twintig procent hun capaciteit in de eerste 500.000 kilometer.

Meer lezen over eMobility en wat Technische Unie u kan bieden?

Technische Unie biedt een breed assortiment laadpalen en andere benodigdheden voor eMobility. Daarnaast kunnen we u ook breed hierover adviseren. Vraag bij uw contactpersoon naar de mogelijkheden. 

Is uw kennis over eMobility al up-to-date? Doe dan mee aan onze eMobility quiz en maak kans op een Douwe Egberts koffiepakket!

 

Test uw kennis over eMobility


Bron: NOS