• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Draka levert compleet assortiment CPR-gegecertificeerde kabels

Draka logo

Vanaf 1 juli 2017 mogen voor permanente installaties in bouwwerken alleen nog CPR-gecertificeerde kabels in de handel worden gebracht. Daarom introduceerde Draka dit jaar veel nieuwe producten voor zowel stroom als signaal- en datacommunicatie.

Naast een compleet assortiment CPR-gecertificeerde kabels stelt Draka ook diverse tools beschikbaar. Hiermee vinden installateurs voor elk brandrisico de juiste brandveilige kabel.

Verzwaring brandveiligheidseisen

De invoering van CPR voor kabels betekent een verzwaring van de brandveiligheidseisen voor veel toepassingen en zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie in de markt met betrekking tot de oorsprong van het product en de prestatie bij brand. CPR onderscheidt diverse Euroklassen voor de prestaties van kabels met betrekking tot brandvoortplanting en vrijgekomen hitte. In Nederland gelden overeenkomstig NEN 8012 de volgende vier brandklassen (in afnemende prestatie): B2ca, Cca, Dca en Eca. Daarnaast worden drie aanvullende klassen onderscheiden voor prestaties met betrekking tot rookontwikkeling (s), brandende vallende deeltjes (d) en zuurgraad (a). Gecombineerd levert dit een classificatie op van kabels voor bouwwerken met een laag brandrisico (brandklasse Eca), een middelgroot brandrisico (brandklasse Dca-s3,d2,a3) een groot brandrisico (brandklasse Cca-s1,d1,a1) of een zeer groot brandrisico (B2ca-s1,d1,a1). Draka levert een compleet portfolio CPR-gecertificeerde kabels voor alle brandklassen en helpt distributiepartners, adviseurs en installateurs tijdens deze delicate transitie naar een nog brandveiliger Nederland.

Aantonen en controleren

Kabels die vallen onder CPR moeten worden getest aan de hand van nieuwe testmethoden en daarna gecertificeerd volgens de nieuwe CPR prestatie door onafhankelijke test laboratoria (aangemelde instanties). Verder moet de verpakking of haspel - het officiële CPR-label met CE-markering dragen. Ook dient de fabrikant een officiële Declaration of Performance (DoP) beschikbaar te stellen. Zonder deze vereisten mogen fabrikanten na 1 juli geen kabels voor permanente installaties van bouwwerken verkopen. Markttoezichtorganen en fabrikanten zullen steekproefsgewijs producten controleren en testen conform de Europese CPR-regelgeving. Installateurs zijn verantwoordelijk voor de juiste keuze (brandklasse en kabel) en moeten op hun beurt aantonen dat zij kabels met de juiste brandclassificatie hebben geïnstalleerd. Gebouweigenaren/gebruikers zijn verantwoordelijk voor het bepalen van het brandrisico conform het Bouwbesluit en NEN 8012.

Praktische wegwijzer

Draka heeft een speciale website ingericht om de nieuwe regelgeving op informatieve en interactieve wijze toegankelijk te maken voor met name installateurs, groothandels en adviseurs. Op draka-cpr.nl staan onder andere achtergrondinformatie, FAQ’s met antwoorden, video’s en een tool om de juiste brandklasse te bepalen (volledig gebaseerd op NEN 8012).

Draka CPR tools en links:

Lees meer over:

Gerelateerd

Superjachten van Hollandse meesters

Royal Van Lent Shipyard overtreft zichzelf en andere jachtbouwers met haar nieuwe scheepswerf in Amsterdam. Hier kan de afbouwwerf van Feadship, wereldmarktleider in custom-build motorjachten, superjachten tot 160 meter bouwen. Draka en BRI Groep, eveneens van Hollandse origine, werkten samen met Technische Unie mee aan de nieuwbouw.

Expeditieactie Clean2Antarctica van start

De Solar Voyager van Clean2Antarctica nadert de Zuidpool. Het duurzame doel komt steeds dichterbij. Maar ook aan het thuisfront zitten we niet stil. Samen met 6 partners van de expeditie starten we een ijzingwekkend spannende expeditieactie. En u kunt profiteren…

Bent u al CPR-proof?

Bent u al CPR-proof?

Sinds 1 juli bent u als installateur verplicht om in nieuwe projecten CPR-gekeurde kabels toe te passen. Voor Technische Unie was het een belangrijke dag: we hebben een ruim nieuw assortiment beschikbaar gesteld en alle gesneden kabels netjes voorzien van het DoP-nummer van de kabel.

Industrie event: Draka, de juiste kabel voor iedere industri�le omgeving

Draka Industrie Event

Data wordt een van de belangrijkste assets in de toekomstige onderneming. Betrouwbare verbindingen zijn daarom essentieel voor een betrouwbaar proces. Draka levert voor iedere industriële omgeving de juiste kabel. Tijdens het Industrie Event 2017 toont Draka hun kabeloplossingen aan de hand van 3D animaties en samples.

Nieuw: de CPR Brandklasse Selectiehulp

cpr

De nieuwe CPR regeling (NEN 8012) voor kabels en elektrische leidingen is vanaf 1 juli 2017 van kracht. Om u te helpen bij de juiste kabelkeuze conform de NEN 8012 heeft Technische Unie in samenwerking met Draka de CPR Brandklasse Selectiehulp ontwikkeld.

Lijst met veelgestelde vragen over CPR online

CPR nieuws

Vanaf 1 juli 2017 moeten kabels die door fabrikanten en importeurs in de handel worden gebracht voor permanente installaties van bouwwerken, voldoen aan de CPR brandclassificatie. Omdat er in de markt nog veel vragen zijn over het toepassen van de CPR, heeft de Fedet sectie Kabel (Federatie Elektrotechniek) een ‘Frequently Asked Questions’-lijst opgesteld, om deze vragen te beantwoorden.

Alles wat u weten moet over de nieuwe CPR – NEN 8012

CPR

Op 1 juli 2017 gaat de nieuwe CPR – NEN 8012-regeling van start. De CPR is een nieuwe norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. Voor fabrikanten, groothandels en vooral voor u als installateur gaat er veel veranderen. Om u goed voor te bereiden hebben we een informatiepagina over CPR voor u ontwikkeld.

Kabelfabrikanten starten met CPR-gecertificeerde kabels

CPR-regelgeving

De CPR norm EN50575 verplicht per 1 juli 2017 het gebruik van CPR-gecertificeerde kabels. Fabrikanten werkten de afgelopen jaren met man en macht aan het voldoen van de nieuwe norm. De eerste kabelfabrikanten starten in maart met het leveren van CPR-gecertificeerde kabels.

Ouderen maken meer kans op overlijden door brand

Ouderen maken meer kans op overlijden door brand

Uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt dat er onder mensen boven de 65 jaar ruim 2,5 keer zoveel doden vallen dan bij mensen jonger dan 65 jaar. Als er niets wordt gedaan zal het aantal brandslachtoffers onder ouderen snel toenemen, zeker als er wordt verwacht dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen.

Nieuw: Blue Label van Draka

Draka introduceert Blue Label voor de voedingsmiddelenindustrie: de H07BQ-f Blue Label en de Potaflex. Met Blue Label kunt u hygiënisch bekabelen met helder blauwe kabels.

Nieuwe release Cable App van Draka

Draka maakt het maken van kabelberekeningen nóg eenvoudiger. De nieuwe release van haar gratis Cable App is gebruiksvriendelijker zónder verlies van functionaliteit. U kunt de nieuwe versie nu via app stores downloaden.

Zwaluw FireProtect®: compleet assortiment brandwerende producten

Zwaluw FireProtect® is een complete, volledig gecertificeerde en goedgekeurde range aan passieve brandwerende producten. Deze kunt u toepassen in dilatatie- en aansluitvoegen, openingen en doorvoeringen tussen brandcompartimenten

Draka introduceert EMC afgeschermde installatiekabel

Draka introduceert MOTOFLEX EMC, de juiste kabel voor frequentieregeling. Met een frequentieregeling wordt het toerental aangepast aan de vraag. Hierdoor verbruikt een elektromotor niet meer energie dan nodig én bespaart u energie.

Draka introduceert CableApp

De nieuwe en innovatieve CableApp van Draka helpt u om de juiste kabelkeuze te maken voor de meest geschikte toepassing. Deze is geschikt voor elke installatiemethode en bevat tevens alle standaard meetmethodes van NEN 1010. Lees verder en ontdek hoe deze app u verder kan helpen.

Drakaflex H07RN-F Eca kabels: soepel, slijtvast en op maat

Draka heeft het pakket soepele neopreen rubber kabels uitgebreid. Ook de dunnere maten zijn vanaf nu beschikbaar bij Technische Unie.