• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Domotica weken bij Technische Unie

Domotica biedt volop kansen voor de installatiebranche. De groeiende behoefte aan zorg op afstand, aan comfort in de woning en aan veiligheid zijn enkele voorbeelden van kansen waar de installatiebranche op kan inspringen met het aanbieden van slimme domotica oplossingen. 

De komende twee weken staat het thema ‘Domotica’ centraal op de Technische Unie website. Dat betekent heel veel nieuws en productnieuws over domotica systemen en toepassingen.

Wat is domotica?
Domotica, ofwel huisautomatisering, is een begrip dat niet meer weg te denken is in onze woon- en werkomgeving. Maar wat is domotica? Het is de integratie van slimme technologieën en diensten met als doel een betere kwaliteit van leven door meer comfort, veiligheid en duurzaamheid.

Wat houdt domotica in?
Domotica omvat een breed scala aan producten en diensten. Van applicaties tot infrastructuren met daartussen talloze communicatieve oplossingen. Deze producten en diensten worden gebruikt in diverse sectoren, van de zorg tot entertainment, van energiebesparing tot besturing, van educatie tot woondiensten. Bovendien kan domotica een bijdrage leveren aan de oplossing van talrijke maatschappelijke problemen, zoals duurzaamheid, veiligheid en vergrijzing.

Zorg op afstand
Domotica maakt ook zorg op afstand mogelijk. Zorgverlener en -ontvanger maken dan bijvoorbeeld gebruik van de ICT-mogelijkheid voor monitoring, consultatie en behandeling op afstand. Onderstaande oplossingen zijn apart of gecombineerd met elkaar in te zetten. Voorbeelden zijn:
-Persoonsalarmering; de hulpbehoevende roept bij nood hulp in via een alarmknop aan een halsketting, gekoppeld aan speciale apparatuur bij de telefoon.
-Brandalarm en inbraakalarm; de apparatuur slaat alarm in de woning en bij de hulpcentrale als er sprake is van brand of inbraak.
- Videocommunicatie; de hulpbehoevende kan op afstand communiceren met een zorgverlener. Mensen gebruiken deze voorziening ook steeds vaker om in contact te blijven met familie en vrienden.

Energiebesparing
Middels domotica is het mogelijk om alle apparatuur en voorzieningen met elkaar te kunnen laten communiceren en centraal te regelen en aan te sturen. Technisch kunnen deze zodanig worden ingericht dat ze veel energie besparen, bijvoorbeeld door het licht of de verwarming uit te schakelen in ruimtes waarin niemand aanwezig is.

Toepassingen van domotica
De toepassingen van domotica zijn vrijwel onbegrensd. Een ‘alles aan/uit’-schakelaar die de verlichting dooft, en ook meteen het gasfornuis en de stopcontacten afsluit. Een detector naast het bed, waarmee ’s nachts een deel van de verlichting aangaat als de bewoner het toilet bezoekt. Verlichting die op het zonlicht en/of beweging reageert. Aanraakvrije kranen die openen bij nabijheid van handen en sluiten bij wegtrekken ervan. Temperatuursensors die de verwarming en/of airconditioning bedienen al naargelang het uur van de dag en de aanwezigheid van personen. De verwarming op afstand aanzetten via een smartphone (de slimme thermostaat). En zo zijn er nog veel meer toepassingen op te noemen.

Wat kunt u de komende weken verwachten?
Tijdens de Domotica weken zullen wij een aantal domotica systemen toelichten zoals KNX, eNet, Funk, Busch-free@home. Daarnaast zullen wij ook een aantal toepassingen van domotica onder de aandacht brengen zoals deurcommunicatie, op afstand bestuurbare verlichting en aanraakvrij sanitair. Hou onze website dus in de gaten!

Speciale actie op Facebook
Op de Facebook pagina van Technische Unie geven wij in het kader van de Domotica weken een hele bijzondere prijs weg, namelijk een Busch-free@home® introductiepakket van Busch-Jaeger.

Naar de Facebook actie

Gerelateerd

‘Smart home verovert langzaam de woonkamers’

smart home solutions

Het aanbod van smart devices zoals ip-camera’s en slimme thermostaten groeit gestaag. Langzaam maar zeker veroveren de smart home apparaten de Nederlandse woonkamers. Dat zegt marktonderzoeksbureau Telecompaper. De onderzoekers hadden echter een snellere groei verwacht.

Beleef en ervaar domotica tijdens ‘Domotica en Slim Wonen’

beurs_domotica_slimwonen

Voor de tiende maal vindt op 18 en 19 november de beurs Domotica en Slim Wonen plaats. Het thema is dit jaar: Connecting Worlds. Ook dit jaar vindt het evenement plaats in het Evoluon Eindhoven.

65-plusser enthousiast over domotica in huis

65-plusser enthousiast over domotica in huis

65-plussers zijn enthousiast over het gebruik van domotica. Deze nieuwe vormen van het integreren van wonen en techniek maken het mogelijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bovendien verwachten ouderen dat zij minder vaak een beroep hoeven te doen op professionele zorgverleners.

'Domotica: waar kan ik dat kopen?'

De belangstelling voor domotica onder consumenten neemt toe. Nu steeds meer mensen kennis maken met de gemakken en voordelen van ‘huisautomatisering’, volgt automatisch de vraag: ‘Waar kan ik dat kopen?’ Dat zegt Corien van Berlo, directeur van Smart Homes in de meest recente Innovatie Special van Installatie Journaal en Gawalo.

WATTS Vision voor Smart Home

WATTS Vision voor Smart Home

Watts Water Technologies is sinds het begin van zijn geschiedenis altijd gekenmerkt door grote en voortdurende ontwikkelingen van de technologie in de sector, door het creëren van een scala aan innovatieve producten die mijlpalen op de markt van installatietechniek vormden.

xComfort domoticasysteem: Veiligheid, energiebesparing en comfort

Eaton xComfort

Het draadloze xComfort-huisautomatiseringssysteem van Eaton is een draadloos regel- en besturingssysteem voor de elektrotechnische installatie in een woning. Hierdoor biedt de installatie slimmere functies, meer veiligheid en meer comfort.

Honeywell evohome beveiliging: comfort en beveiliging in één app

Evohome beveiliging

De evohome beveiliging-hub – het hart van het systeem – is via een IP Ethernet-verbinding direct verbonden met de internetrouter. Hij maakt het mogelijk het systeem in zijn geheel of gedeeltelijk in en uit te schakelen, te bedienen en de meldingen te bekijken.

Meer comfort en veiligheid met xComfort

Het xComfort-huisautomatiseringssysteem van Eaton biedt steeds meer mogelijkheden om comfort en veiligheid in huis te combineren met energiebesparing en duurzaamheid. De vorig jaar geïntroduceerde Smart Home Controller neemt hierbij een prominente plaats in.

Domotica weken: energie besparen met sensoren

Er zijn veel ruimten waar sensortechnieken gebruikt kunnen worden om energie te besparen of om het comfort te verhogen. Zoals een buitenlamp die alleen aangaat als het donker is of als er iemand het huis nadert. Of het plaatsen van een sensor in de badkamer of wc, zodat ’s nachts niet naar het lichtknopje gezocht hoeft te worden.

Domotica weken: comfortverhogend sanitair

Moderne elektronica doet haar intrede in badkamer en keuken: sensorgestuurde kranen, op afstand bedienbare wc’s en digitale badbediening. De belangrijkste reden: comfortverhoging.

Domotica weken: verlichting aansturen met app

Tegenwoordig is het mogelijk om de verlichting in huis of kantoor via een app aan te sturen. Daarvoor is niet een compleet domotica, ofwel huisautomatisering, systeem nodig.

Domotica weken: draadloze deurintercom

Een draadloze deurintercom die bediend kan worden door middel van een smartphone, tablet of computer. Niet langer is een vaste plek, zoals de receptie, noodzakelijk om de deurintercom te bedienen.

Niko Home Control: veiligheid & comfort

De behoeftes van de bewoner staan centraal bij Niko Home Control. Als installateur heeft u met deze installatie alles in handen om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen. Gezinnen krijgen met Niko Home Control een installatie die betaalbaar is, maar die er tegelijkertijd voor zorgt dat ze veiliger, comfortabeler en energiezuinig kunnen wonen.

Busch-free@home: gebruikersvriendelijk

Busch-free@home® maakt van een huis een intelligente omgeving. Jaloezieën, licht, verwarming en deurcommunicatie zijn met een druk op de knop te bedienen. Favoriete instellingen zijn te kiezen met een slimme schakelaar op de wand of (op afstand) met tablet of smartphone. Intuïtief, praktisch, comfortabel en energie-efficiënt.

eNet: Gewoon slim

eNet is een bidirectioneel radiografisch systeem waarmee verlichting en jaloezieën aangestuurd kunnen worden op frequentie 868,3 MHz. De voordelen van eNet liggen in het snel installeren en de eenvoudige en flexibele bediening. De mogelijkheid van gebruiksvriendelijke visualisatie en eenvoudig updaten maken het systeemconcept compleet.

Funk: Draadloze domotica

Funk is een batterijloze, draadloze technologie met een open standaard welke gebruikt wordt door honderden fabrikanten. De sensoren halen hun energie uit hun directe omgeving; minieme veranderingen in beweging, druk, licht, temperatuur of trilling zijn voldoende om de draadloze signalen uit te zenden.

KNX: Intelligente huisautomatisering

KNX is een open, wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering en zit ingebouwd in alle componenten en systemen van fabrikanten (wereldwijd zo’n 370 bedrijven) die zich bij KNX hebben aangesloten. Hierdoor blijft het systeem uitbreidbaar en mocht een merk onverhoopt verdwijnen, dan zijn er altijd alternatieven beschikbaar.