• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Clean2Antarctica: koudetest in IJsland

Clean 2 antarctica ijsland
Wielmontage Solar Voyager

Na maanden van hard werk was het vorige week eindelijk zover: de eerste echte test van de Solar Voyager, het voertuig waarmee de Clean2Antarctica-expeditie later dit jaar van start gaat. Samen met een team van experts trokken expeditieleden Edwin ter Velde en Wilco van Rooijen naar de Langjökull-gletsjer in IJsland, om te zien hoe het voertuig zich zou gedragen in de kou en de sneeuw.

Het bleek een zeer nuttige reis: “Een fascinerende en onvergetelijke week!” aldus initiatiefnemer Edwin ter Velde. De expeditie naar IJsland was in de eerste plaats bedoeld om het ontwerp en de constructie van de Solar Voyager te kunnen testen. In 2016 is het prototype al op het strand in IJmuiden getest. 

De gletsjer op

In IJsland werd de Solar Voyager met behulp van krachtige 4x4’s naar de Langjökull-gletsjer getransporteerd. Onderweg werden de weersomstandigheden alsmaar slechter. Flinke regenbuien gingen over in een stevige sneeuwstorm; barre omstandigheden voor de eerste test. Al vrij snel na aankomst op de gletsjer bleek hoe belangrijk de test in deze omstandigheden was.

Edwin is, als altijd, positief als we hem vragen hoe hij de test ervaren heeft: “Eigenlijk heel erg goed! Er is een heleboel kapot gegaan en er is veel dat niet werkt, maar er is ook een heleboel gewoon prima verlopen. Dus we kunnen ons nu focussen op het verbeteren van een aantal onderdelen, zodat we straks echt een goede tocht op Antarctica kunnen maken”.

Sterke romp

De romp van de Solar Voyager is sterk gebleken en heeft de test zonder problemen doorstaan. De zogenoemde ‘hexcores’, de bouwstenen van het voertuig werken perfect. “De romp is waanzinnig sterk. De opbouw van de hexcores heeft zich bewezen, en laat zien dat je van afvalplastic dus echt prachtige, nuttige dingen kunt bouwen.” aldus een goed gestemde Edwin. Overigens kan iedereen nog steeds een stukje van de Solar Voyager ‘adopteren’ door een hexcore te kopen.

Nieuwe inzichten

Aan het eind van de trip is Edwin opgewekt. “Het liefst hadden we natuurlijk allemaal positieve resultaten gehad, maar dit was wel part of the plan. Goed om te zien hoe het is om al het materieel te verplaatsen, dat gaan we straks op Antarctica ook ervaren. We weten nu waarop we moeten letten en welke verbeteringen er nodig zijn. De resi heeft een hoop nieuwe inzichten opgeleverd. Ik bruis van de energie om aan de slag te gaan en de Solar Voyager verder te optimaliseren!”

Bekijk de sfeerimpressie

Van de test en de reis naar IJsland maakten we onderstaande sfeerimpressie.

Meedoen met Clean2Antarctica?

Wilt u meedoen met de Clean2Antarctica-expeditie? Koop uw eigen stukje van de Solar Voyager in de vorm van een hexcore en reis mee naar de Zuidpool!

Doe mee met Clean2Antarctica

Lees meer over:

Gerelateerd

Expeditieactie Clean2Antarctica van start

De Solar Voyager van Clean2Antarctica nadert de Zuidpool. Het duurzame doel komt steeds dichterbij. Maar ook aan het thuisfront zitten we niet stil. Samen met 6 partners van de expeditie starten we een ijzingwekkend spannende expeditieactie. En u kunt profiteren…

Technische Unie werkt met Clean2Antarctica aan Zero Waste

Clean2Antarctica is een avontuurlijk project waarbij Zero Waste en een schonere wereld centraal staan. Vandaag start C2A met een nieuwe ontdekkingsreis. Vanuit Amsterdam vertrekt Tallship Morgenster richting de Canarische Eilanden. Aan boord buigen zich twintig jongeren over vraagstukken rondom duurzaamheid. Technische Unie is partner van C2A en vraagt met het project aandacht voor het afvalprobleem.

Nieuwe partners schone Antarctica-reis

Grundfos, Nefit en Wavin zijn per 1 mei 2018 officieel partner van 'onze' Clean2Antarctica-expeditie. De leveranciers nemen een plek in naast de bestaande sponsoren: ABB, Draka, Philips en hoofdsponsor Technische Unie. De schoonste expeditie naar de geografische zuidpool heeft hiermee in totaal zeven A-merken vanuit de Nederlandse installatiebranche aan boord.

Expeditie Clean2Antartica heeft een nieuwe planning

Clean 2 Antarctica

Expeditie Clean2Antarctica (C2A) zou oorspronkelijk in december 2017 vanuit het basiskamp op Antarctica vertrekken naar de geografische Zuidpool. In de nieuwe planning wordt dit december 2018. 

ABB, Draka Kabel en Philips sponsoren Clean2Antarctica

Clean2Antarctica

Sinds vorige week is de lijst met sponsors van Clean2Antarctica aangevuld met drie mooie namen: ABB, Draka Kabel en Philips. Op het hoofdkwartier van Clean2Antarctica in Amsterdam werd onlangs de overeenkomst getekend. Technische Unie maakte eerder dit jaar al bekend de expeditie te steunen.

Technische Unie hoofdsponsor Expeditie Clean2Antarctica

Clean2antarctica

Technische Unie is hoofdsponsor geworden van Clean2Antarctica (C2A), dé schoonste expeditie ooit. Donderdag 9 februari presenteerde het team van C2A zichzelf en de ‘Solar Voyager’ tijdens de kick-off van de expeditie in het lab van C2A in Amsterdam. Eind 2017 gaat de reis naar de geografische Zuidpool van start.