• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

BENG-norm (opnieuw) uitgesteld tot 2021

De nieuwe BENG-norm, die de huidige EPC-eisen vervangt, wordt opnieuw uitgesteld tot 1 januari 2021. Dit heeft plaatsvervangend minister Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Het BENG-stelsel zou in eerste instantie ingaan op 1 januari 2020. Door een vertraging in de ontwikkeling van de software die nodig is voor de rekenmethodiek van de BENG (NTA 8800), werd de norm uitgesteld tot 1 juli 2020.

Software voor berekening BENG-norm niet gereed

Partners van het Lente-akkoord, waaronder Bouwend Nederland, Neprom, Aedes en NVB-Bouw gaven al eerder aan dat de markt minimaal zes maanden nodig had om de BENG-projecten met de nieuwe software te kunnen doorberekenen. De software had dus minimaal eind december 2019 klaar moeten zijn om de norm in juli 2020 in te voeren.

Omissies in bepalingsmethode energieprestatie

Dit bleek opnieuw niet haalbaar, schreef minister Knops in november aan de Tweede Kamer. Volgens de minister heeft dit onder andere te maken met een aantal geconstateerde omissies in de bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (de NTA 8800).

Omdat de software nog steeds niet gereed is, kan ook 1 juli 2020 niet gehaald worden volgens de partijen van het Lente-akkoord. In december vroegen ze het kabinet dan ook om de norm uit te stellen tot 1 januari 2021. Minister Knops is hiermee akkoord gegaan.

Ook nieuwe energielabel wordt uitgesteld

Daarnaast is ook de invoeringsdatum van het nieuwe energielabel uitgesteld tot 1 januari 2021. Dit hangt samen met de BENG-software. Het nieuwe label is namelijk gebaseerd op dezelfde NTA 8800-methode als de BENG-norm.

Bron: Vakblad Warmtepompen

Lees meer over:

Gerelateerd

Inspiratiecentrum Duurzaamheid vernieuwd!

Een kleine twee jaar na de officiële opening is het Inspiratiecentrum Duurzaamheid opnieuw ingericht. Ontwikkelingen op het gebied van duurzame installaties gaan snel. In het hernieuwde Inspiratiecentrum worden onder andere een slimme ventilatiewarmtepomp getoond en een PVT-warmtepomppaneel dat dient als stille energiebron voor een water/water warmtepomp. Na een (nieuw) bezoek bent u dus weer helemaal up-to-date!

BENG verplicht voor alle nieuwbouw per 1 juli 2020

Nieuwbouw moet energieneutraal (BENG) zijn vanaf 1 juli 2020. Dit heeft de ministerraad op initiatief van minister Ollongren besloten. De nieuwe BENG-normen voor goed geïsoleerde, energiezuinige nieuwbouw, zorgden eerder al voor behoorlijk wat ophef. De BENG-normen zijn namelijk veel strenger dan de huidige EPC voor nieuwbouw.

Een warmtepomp in de stad, kan dat? Vier vragen van installateurs

Tijdens de thema-avond “Van Ketel naar Warmtepomp” bij Technische Unie in regio Amsterdam konden installateurs hun duurzaamheidsvragen stellen aan de aanwezige specialisten. De vier belangrijkste vragen beantwoorden we hier opnieuw. Zodat óók installateurs uit de rest van het land hier direct mee aan de slag kunnen.

Laagdrempelig overstappen naar duurzaam met hybride warmtepomp Techneco Elga

De Elga is een slimme modulerende hybride warmtepomp die samenwerkt met elke gasketel. Met haar aantrekkelijke terugverdientijd zorgt deze warmtepomp voor een opmars van een energiezuinige bestaande woningbouw. Overtuig uw klanten met deze laagdrempelige overstap naar duurzaam!

In één keer van het gas af met Caldameg

Bij een snelle energietransitie is inventiviteit noodzakelijk. Het Caldameg verwarmingssysteem is een CO2 warmtepomp in combinatie met een PCM buffervat- en regelaar. Hiermee kunt u direct van het gas af. Dit systeem is exclusief verkrijgbaar via Technische Unie!