• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Verbod asbestdaken na 2024

Het einde van de asbestdaken is nu toch écht in zicht: na 2024 zijn deze verboden in Nederland. Afgelopen dinsdag is het wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen.

Werk aan de winkel

Het saneren van asbestdaken zal niet zonder slag of stoot gaan. Op dit moment resteert in Nederland nog 80 miljoen vierkante meter dak waarin asbest is verwerkt laat de Rijksoverheid weten. In de afgelopen 2 jaar is al circa 21 miljoen vierkante meter gesaneerd. De verwachting is dat dit jaar 12 miljoen vierkante meter asbest wordt verwijderd uit daken. De Rijksoverheid en de betrokken partijen zien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen. Vrijkomende asbestvezels kunnen kanker en andere ernstige ziekten veroorzaken.

Fonds voor bedrijven en particulieren

Om de asbestdaken te saneren werd eerder al 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bedrijven en particulieren. Van deze pot is momenteel slechts 5 miljoen euro over. Dit is niet voldoende om alle asbestdaken te saneren. Daarom pleitte de Tweede Kamer dinsdag voor een fonds voor bedrijven en particulieren die de sanering niet zelf kunnen betalen. Daarover moet de staatssecretaris nog dit jaar duidelijkheid verschaffen.

Bron: Rijksoverheid

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar de nieuwste producten, nieuwsberichten en aanbiedingen? Met de nieuwsbrief van Technische Unie bent u altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied.

Aanmelden nieuwsbrief

Gerelateerd

Vanaf 1 januari 2016 subsidie beschikbaar voor sanering asbestdaken

Vanaf 1 januari 2016 subsidie beschikbaar voor sanering asbestdaken

Vanaf volgend jaar kunnen eigenaren van gebouwen die nog een dak met asbest hebben een subsidie aanvragen voor renovatie. De subsidieregeling is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het leven geroepen om de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn.