• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Aandeel installatie in bouw steeds groter

Bij de bouw van utiliteitsgebouwen is het aandeel van installateurs in de totale bouwproductie 47%. Bij woningonderhoud is dit zelfs 51%, zo becijferde ABN AMRO in haar Sectorprognose Bouw van januari 2019. Als gevolg van de verduurzaming van Nederland zal dit aandeel in de toekomst alleen maar toenemen.

Installatiebranche groeit 4% per jaar in 2019 en 2020

De bouw draait op volle toeren. In 2018 groeide de sector met maar liefst 7%. Naar verwachting komt de groei in 2019 uit op 4% en in 2020 op 2,5%. Voor de installatiebranche is de groeiprognose van ABN AMRO 4,0% in zowel 2019 als 2020. De aanhoudende groei zorgt ervoor dat bouwkosten sterk zijn gestegen. Personeelskosten lopen op, dit geldt vooral voor de inhuur van zzp’ers, en ook de kosten en levertijden van materialen zijn gestegen.

Ook het beperkt beschikbaar komen van nieuwe bouwgrond speelt de sector parten. Om aan de enorme vraag te voldoen, moeten bouwbedrijven inzetten op innovatie, maar dat lukt mondjesmaat. De gestegen bouwkosten zorgen ervoor dat opdrachtgevers kritischer zijn welke orders zij plaatsen en bouwbedrijven naar de opdrachten die zij aannemen.

Grotere rol voor installateurs

Voor de installatiesector was 2018 een goed jaar. In de eerste 10 maanden van 2018 steeg de omzet van installatiebedrijven met gemiddeld 8,7%. Hoewel installateurs vaak afhankelijk zijn van bouwbedrijven, houdt de groei in de installatiesector ook in 2019 en 2020 aan met 4%. Dit komt vooral doordat in steeds meer gebouwen duurzame installaties worden geplaatst. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat de rol van installatiebedrijven in het gehele bouwproces naar verwachting alleen maar toeneemt.

Op het gebied van het aantrekken van nieuw personeel zijn installatiebedrijven relatief positief. Uit een enquête van EIB en Techniek Nederland komt naar voren dat 40% van de bedrijven in de installatiebranche nieuw personeel verwacht aan te trekken in de komende periode.

Bron: ABN AMRO

Lees meer over:

Gerelateerd

4 concurrenten waarvoor de e-installateur moet oppassen

De e-installateur heeft nog volop werk, maar moet de komende tijd duidelijke keuzes maken, zo verwachten onze Belgische collega’s van Cebeo. Want de concurrentie zit niet stil. De toekomst lacht diegenen toe die zich specialiseren op de juiste gebieden.

Bouw doet niets met adviezen Onderzoeksraad voor Veiligheid

Bouw doet niets met adviezen Onderzoeksraad voor Veiligheid

De bouw trekt zich weinig aan van adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, blijkt uit onderzoek van Cobouw.

Omzet elektrotechnische installatiebranche in de lift

Elektrotechnische installatiebranche in de lift

Het optimisme groeit in de elektrotechnische installatiebranche. De omzet zit namelijk flink in de lift. Dit blijkt uit het recent verschenen marketingrapport 'Installatiebranche E-sector 2017'. Meer dan de helft van de installateurs zag de omzet in 2016 stijgen. In 2017 stijgt dit naar verwachting nog meer.

Tekort aan bouwvakkers: zzp'er pakt zijn kans met hoger uurloon

Bouwvakker ZZP

De uurtarieven van de zzp'ers in de bouw schieten omhoog. Er is weer zo veel werk, dat de bouwsector handen tekortkomt. Dat biedt kansen voor zelfstandigen, zo schrijft het NOS.

Flink tekort installatiemonteurs door economische groei

Banen bouw

In de bouw, ICT en zorg is een groot tekort aan personeel, meldt het UWV. Er is vooral veel vraag naar installatiemonteurs, metselaars en timmermannen.

Traversewagen in distributiecentrum Alphen: efficiënter en veiliger

Traversewagen

De kabelafdeling van Technische Unie in distributiecentrum Alphen aan de Rijn kan er de komende jaren nóg beter tegenaan. Zij zijn namelijk nu in het bezit van een traversewagen. Dit betekent dat een vernieuwingsproject dat al zo'n zes jaar duurt, is afgerond. Met de traversewagen worden de haspels met kabels efficiënter en vooral veiliger vervoerd. 

Bent u vandaag ook Bewust Veilig?

Bewust Veilig

Op veel projecten, bouwplaatsen en bedrijven verspreid over heel het land wordt vandaag stilgestaan bij veilig werken. Bewust Veilig is de naam van deze campagne, die bouwers en installateurs oproept tot deelname.

Omzet technische sector blijft stijgen

Technische sector groeit

Voor technisch Nederland was 2016 een succesvol jaar. Een meerderheid van de bedrijven (53%) realiseerde een omzetstijging. Daarmee heeft de sector voortgebouwd op de groei in 2015. In dat jaar noteerde 45% een omzetgroei. Dit blijkt uit onderzoek van de ROVC TechBarometer. ROVC, partner in trainingen voor technisch Nederland, geeft met dit rapport inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrend binnen de techniek.

Smart home-diensten groeien explosief tot 2022

Smart home

De smart home-markt stijgt explosief de komende zes jaar. Dit blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. In 2016 besteedden consumenten nog 17 miljard dollar aan smart home-diensten. In 2022 stijgt dit naar verwachting tot 50 miljard. Een van de categorieën waar de groei explodeert is de energiesector.

Imago bouwsector kan profiteren van meer aandacht en reclame

Imago bouwsector kan profiteren van meer aandacht en reclame

Eerder bleek al dat bijna vier op de vijf Nederlanders neutraal tot positief aankijkt tegen werken in de bouw. Hoe kan dit verder verbeterd worden? Het blijk dat naast het leveren van betere kwaliteit en salaris, ook meer aandacht en reclame het beeld over de sector positief kan verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Inspectie SZW meldt flinke toename dodelijke ongevallen in de bouw

Inspectie SZW meldt flinke toename dodelijke ongevallen in de bouw

Het afgelopen half jaar is het aantal dodelijke ongevallen in de bouw flink gestegen. In de eerste helft van 2016 kwamen 42 bouwvakkers door een ongeluk op het werk om het leven. Dat is 56 procent meer dan in het eerste half jaar van 2015, toen er 27 bouwvakkers om het leven kwamen, meldt de Inspectie SZW.

Uurtarief zzp’ers in de bouw nog op crisisniveau

Uurtarief zzp’ers in de bouw nog op crisisniveau

Ondanks het herstel van de bouw ligt het uurtarief van de meeste zzp'ers die werkzaam zijn in die sector nog op het niveau van de crisisjaren. Het werk trekt wel aan maar de tarieven blijven achter. Dat blijkt uit een enquête van Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek.