• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

4 concurrenten waarvoor de e-installateur moet oppassen

De e-installateur heeft nog volop werk, maar moet de komende tijd duidelijke keuzes maken, zo verwachten onze Belgische collega’s van Cebeo. Want de concurrentie zit niet stil. De toekomst lacht diegenen toe die zich specialiseren op de juiste gebieden.

Het vakgebied verbreedt, specialisme is de sleutel

Vroeger was het eenvoudig de bus van een elektriciën te herkennen. Daarop stonden woorden als elektriciteit of elektriciën, in combinatie met een herkenbare bliksemflits. Tegenwoordig zijn servicebussen van elektriciëns bestickerd met uiteenlopende kreten als verlichting (74%), domotica (64%), zonnepanelen (37%) en zelfs ventilatie (50%) of verwarming (12,5%). Dit bleek anderhalf jaar geleden uit een enquête onder e-installateurs die actief zijn in woningrenovaties. Het vakgebied verbreedt, in een recente enquête door Techlink gaf 60% van de Belgische e-installateurs aan een multitechnisch installatiebedrijf te runnen. En ook in ons land is die trend zichtbaar. Om binnen dat steeds bredere e-vakgebied blijvend een goede boterham te verdienen, dient u zich te specialiseren. Maar welke opties zijn er eigenlijk?

1. DUURZAAMHEID

De wetgeving voor woningen en gebouwen wordt steeds veeleisender. Concepten als Nul-op-de-Meter (NoM) en Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) bieden geweldige kansen en vragen tegelijkertijd nieuwe kennis van de e-installateur. Energiebesparing, zonnepanelen en ventilatie zijn daarbij onderwerpen die u moet beheersen om het verschil te maken, als duurzaamheidsspecialist of solarteur.

2. CONNECTED HOME

Dank zij het internet of things (IoT) ontstaat er synergie tussen technieken. Woningen zijn slim en connected – alles staat met elkaar in verbinding. Maar het aanleggen van een smart home vraagt méér dan kennis van elektriciteit. Het gaat om automatisering en kennis van samenwerkende componenten en systemen. Wie dit durft aan te bieden en over de nodige kennis beschikt, heeft een dikke streep voor.

3. BEVEILIGING

Veiligheid en privacy zijn een maatschappelijk actuele thema’s. Ook de beveiliging van woningen en gebouwen is steeds meer aan de orde. Burgers en bedrijven willen zich beschermen tegen de boze buitenwereld. Het aanbieden van oplossingen voor camerabewaking en toegangscontrole zijn op dit gebied de grootste trekkers.

4. VERLICHTING

Een armatuur plaatsen of een lamp indraaien kan iedere e-installateur wel. Maar wil je consumenten verrassen met ultiem wooncomfort vanuit een geïntegreerd lichtplan, of een woning verduurzamen door middel van slimme verlichting, vraagt dit om specialisatie. Gaat er bij u al een lampje branden?

Meer weten?

Wilt u zich als e-installateur specialiseren op een van de bovengenoemde gebieden? Via onze TU Campus bieden we regelmatig relevante trainingen aan, waarmee u de concurrentie een stap voor bent.

Bron: Cebeo

Lees meer over:

Gerelateerd

Aandeel installatie in bouw steeds groter

Bij de bouw van utiliteitsgebouwen is het aandeel van installateurs in de totale bouwproductie 47%. Bij woningonderhoud is dit zelfs 51%, zo becijferde ABN AMRO in haar Sectorprognose Bouw van januari 2019. Als gevolg van de verduurzaming van Nederland zal dit aandeel in de toekomst alleen maar toenemen.

Omzet elektrotechnische installatiebranche in de lift

Elektrotechnische installatiebranche in de lift

Het optimisme groeit in de elektrotechnische installatiebranche. De omzet zit namelijk flink in de lift. Dit blijkt uit het recent verschenen marketingrapport 'Installatiebranche E-sector 2017'. Meer dan de helft van de installateurs zag de omzet in 2016 stijgen. In 2017 stijgt dit naar verwachting nog meer.

Traversewagen in distributiecentrum Alphen: efficiënter en veiliger

Traversewagen

De kabelafdeling van Technische Unie in distributiecentrum Alphen aan de Rijn kan er de komende jaren nóg beter tegenaan. Zij zijn namelijk nu in het bezit van een traversewagen. Dit betekent dat een vernieuwingsproject dat al zo'n zes jaar duurt, is afgerond. Met de traversewagen worden de haspels met kabels efficiënter en vooral veiliger vervoerd. 

Bent u vandaag ook Bewust Veilig?

Bewust Veilig

Op veel projecten, bouwplaatsen en bedrijven verspreid over heel het land wordt vandaag stilgestaan bij veilig werken. Bewust Veilig is de naam van deze campagne, die bouwers en installateurs oproept tot deelname.

Omzet technische sector blijft stijgen

Technische sector groeit

Voor technisch Nederland was 2016 een succesvol jaar. Een meerderheid van de bedrijven (53%) realiseerde een omzetstijging. Daarmee heeft de sector voortgebouwd op de groei in 2015. In dat jaar noteerde 45% een omzetgroei. Dit blijkt uit onderzoek van de ROVC TechBarometer. ROVC, partner in trainingen voor technisch Nederland, geeft met dit rapport inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrend binnen de techniek.

Smart home-diensten groeien explosief tot 2022

Smart home

De smart home-markt stijgt explosief de komende zes jaar. Dit blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. In 2016 besteedden consumenten nog 17 miljard dollar aan smart home-diensten. In 2022 stijgt dit naar verwachting tot 50 miljard. Een van de categorieën waar de groei explodeert is de energiesector.

Leer alles over robotica op de ‘robotacademie’

Robotacademie

Een robotacademie: die gaat er echt komen. Een Brabants bedrijf zet met steun van de overheid en universiteiten de eerste robotacademie in Nederland op. Het is de bedoeling daar jaarlijks dertigduizend mensen op te leiden om met robots om te gaan. De opleiding start dit jaar.